1. Vergroten Mentale Veerkracht

Vergroten Mentale Veerkracht

Werkstress gaat niet alleen over werkdruk. Meestal zit er meer achter. Die onderliggende oorzaken kunnen per organisatie en individu sterk verschillen. Van inefficiënte werkprocessen tot agressie op de werkvloer, weinig regelmogelijkheden voor medewerkers of slechte communicatie. De Quickscan Mentale Veerkracht geeft u inzicht in wat de mentale veerkracht in uw organisatie ondergraaft, zodat u de juiste stappen kunt zetten en resultaat behaalt voor de groei van uw medewerkers en uw organisatie.

Mentale veerkracht grasOm de juiste stappen te kunnen zetten wil je eerst de onderliggende oorzaken boven tafel te krijgen. Daarom biedt Arbo Unie de Quickscan Mentale Veerkracht, een korte en krachtige analyse die direct richting geeft. Jeroen Stoffelsen, Strategisch Arbeid & Organisatieadviseur bij Arbo Unie: “We beoordelen relevante gegevens en spreken met stakeholders in de organisatie. Nog dezelfde dag presenteren we de resultaten in een gezamenlijke sessie: welke thema’s spelen er? Wat doet uw organisatie al? Wat kunnen we aanvullend of anders doen?”

Draaien aan de juiste knoppen

Het voordeel van deze aanpak is dat hij verder gaat dan symptoombestrijding. “Bij een industrieel bedrijf waar veel managers waren uitgevallen, bleek bijvoorbeeld dat medewerkers er niet over praatten als ze hun werk niet aan konden. Uit schaamte en onzekerheid over hun baan in een moeilijke markt. Het slechte van zo’n taboe is dat mensen niet op tijd aan de bel trekken en er dus niet tijdig wordt ingegrepen. We geven daar nu workshops mentale veerkracht die ingaan op het tijdig herkennen van een mentale onbalans en het vergroten van de veerkracht. Zodat medewerkers hier effectiever mee om kunnen gaan. En we zorgen dat medewerkers ervaren dat ze sociale steun aan elkaar hebben. Bij een ander bedrijf merkten we dat overal spoed achter zat. Hoe kan dat? In dat geval bleek er aan de proceskant veel ruimte voor verbetering en gingen we daarmee aan de slag. Een heel ander verhaal. Het is dus steeds zoeken naar de vraag achter de vraag, zodat we samen aan de juiste knoppen kunnen draaien om de situatie positief te beïnvloeden.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Quickscan Mentale Veerkracht en hoe Arbo Unie u kan ondersteunen bij het verhogen van de mentale veerkracht in uw organisatie? Neem dan contact op met Jeroen Stoffelsen via jeroen.stoffelsen@arbounie.nl of bel 06 5250 1957.

Quickscan Mentale Veerkracht

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht