1. Vrije toegang tot de bedrijfsarts voor alle werkenden

Vrije toegang tot de bedrijfsarts voor alle werkenden

Het kabinet is van plan de vrije toegang van werknemers tot de bedrijfsarts weer in wetgeving vast te leggen. Dit is een van de maatregelen die minister Asscher aankondigt in zijn brief van 28 januari aan de Tweede Kamer over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg. De online Videochat van Arbo Unie maakt maakt die vrije toegang al voor iedereen mogelijk. Zelfs voor zzp’ers. De openingstijden worden binnenkort verruimd.

De samenleving verandert, we gaan mee met technologische ontwikkelingen, meer doen met minder mensen, zo veel mogelijk meedoen, langer doorwerken … 
Dat vraagt om extra gezondheid, preventie en aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Dat vindt Arbo Unie, en de SER en het kabinet denken er gelukkig net zo over. De vrije toegang tot de bedrijfsarts sluit daarbij aan. Van werkenden wordt verwacht dat ze zich actief opstellen als het gaat om ontwikkeling, scholing, mobiliteit en ook gezondheid. Daarbij past het recht om bij gezondheidsklachten die met werk te maken hebben, een bedrijfsarts te raadplegen. Zo ondersteun je werkenden om zelf de regie nemen over hun eigen (duurzame) inzetbaarheid. Bovendien draagt vrije, laagdrempelige toegang tot de bedrijfsarts bij aan het voorkomen van uitval. Individuele en ook collectieve gezondheidsrisico’s op het werk komen zo makkelijker aan het licht.

Arbeidsomstandighedenspreekuur weer terug

Hoe geef je medewerkers vrije toegang tot een bedrijfsarts? Dat kan bijvoorbeeld met een arbeidsomstandighedenspreekuur. Bedoeld voor vragen over bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid op de werkplek of de balans tussen werk en privé. Behoorlijk veel organisaties bieden zo’n spreekuur, waarbij de bedrijfsarts binnen de organisatie zelf aanwezig is, aan hun medewerkers aan. Het kabinet lijkt ervoor te voelen om dit spreekuur weer als vast onderdeel van de arbodienstverlening terug te willen zien. Een goede zaak vanuit preventief oogpunt.

Videochat breidt uit

Arbo Unie biedt sinds oktober 2014 de online Videochat Werk en Gezondheid aan. Deze service is speciaal bedoeld voor korte, praktische vragen die met werk en gezondheid, veiligheid en welzijn te maken hebben. Bijvoorbeeld over werken en zwangerschap, ergonomie of de balans tussen werk en privé. De dienst is vrij toegankelijk is voor alle werkenden in Nederland, voor werknemers en zzp’ers. De tijden waarop de Videochat beschikbaar is, worden verruimd. Vanaf mei kan heel werkend Nederland bij de online Videochat terecht van maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 17:00 uur. Uw medewerkers dus ook.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het arbeidsomstandighedenspreekuur of de Videochat Werk en Gezondheid? Of wilt u het pakket ontvangen om uw medewerkers van de Videochat op de hoogte te stellen? Neem dan contact op met onze klantenservice bij u in de buurt of bel 088-2726000.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht