1. Werken is topsport Onderzoek bewijst het

Werken is topsport! Onderzoek bewijst het.

Arbo Unie en dochter Fysergo poneren met recht deze stelling. ‘Uit ons branchebreed onderzoek onder ruim 30.000 werknemers komt naar voren dat werkdruk en stress van grote invloed zijn op de gezondheid en ook op de werkprestaties van mensen’, aldus Jan van den Hoogen, Senior Organisatiekundige van Fysergo.

Niet voor niets gaf Minister Asscher deze week het startsein voor een campagne om werkstress tegen te gaan. Want 1 op de 3 werknemers in Nederland wordt ziek van stress en presteert minder.

De verschillen tussen branches zijn daarbij groot. Bekend is dat werknemers in de zorgsector en het onderwijs een hoge psychische belasting ervaren.  Daar liggen de percentages van werknemers met toenemend risico van verzuim door stress op ruim 6 (zorg) en 8 procent (onderwijs). Maar ook in de zakelijke dienstverlening en bij de overheid is sprake van een aanzienlijke stijging.

Mentale veerkracht is bepalend

De hogere psychische belasting hangt samen met de verandering in werkzaamheden en de meer prestatiegerichte cultuur. In de topsport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale veerkracht. Dit geldt ook voor het leveren van optimale prestaties binnen het werk. Naast kennis en vaardigheden is het belangrijk om te werken aan mentale veerkracht.

Een vermindering van mentale veerkracht kent meerdere oorzaken, die zowel met werk als met privé te maken kunnen hebben. Op het werk kunnen bijvoorbeeld bezuinigingen en concurrentiedruk leiden tot een fikse mentale druk. ‘Aan deze oorzaken is niet altijd direct iets te veranderen. ‘Het gaat er dan juist om dat mensen in staat zijn zelf hun energie in balans te houden’, zegt Van den Hoogen.

Flexibiliteit, eigen regie en veerkracht zijn dé kernbegrippen voor de werknemer van nu. Investeren in mentale veerkracht loont. Want door versterking van de veerkracht voorkom je niet alleen uitval maar je verhoogt ook energie, werkvermogen en prestaties.

Investeren in  veerkracht neemt toe

Gelukkig zien we dat steeds meer organisaties beginnen te investeren in de veerkracht van hun werknemers. Ga vooral met medewerkers het gesprek aan over de vraag wat hen energie geeft en hoe zij zelf daaraan bij kunnen dragen. En kijk naar de werkcultuur om structurele veranderingen te bewerkstelligen’, adviseert Van den Hoogen.

Arbo Unie en dochterbedrijf Fysergo werken met veel organisaties op een innovatieve manier aan het herstellen en bevorderen van mentale veerkracht bij medewerkers en teams.

Weten hoe? Lees meer

Bron: Arbo Unie mei 2014

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht