Wintertijd: hoe kom je uitgerust de donkere maanden door?

In de nacht van 26 op 27 oktober gaat de klok een uur terug. De officiële start van het donkere seizoen. Binnen Europa is veel discussie of we de klok wel elk half jaar moeten blijven verzetten. En of de standaard dan zomer- of wintertijd moet worden. Wat zou dat betekenen voor je biologische klok? En hoe zorg je dat jezelf en je medewerkers toch fit de wintermaanden doorkomen?

Wintertijd_web_700x300

 

Martin Bos, Arbeids- en Organisatieadviseur bij Arbo Unie: “Als we het hele jaar door de wintertijd hebben, zou dat beter aansluiten op ons bioritme. Dat heeft ook met de indeling in tijdzones te maken. Nederland, België, Frankrijk en Spanje horen qua lengtegraad eigenlijk in dezelfde zone als Groot-Brittannië (GMT), maar houden de Midden-Europese tijd aan. Onze tijd, loopt daardoor één uur voor op de tijd die het beste bij ons aansluit. In de zomertijd is dat verschil zelfs twee uur. Om die reden is het geen gek idee om de wintertijd als standaardtijd aan te houden. Dan is het in de zomer een uur eerder donker, waardoor mensen over het algemeen wat eerder naar bed gaan. Goed voor onze nachtrust. En als we uitgerust zijn, maken we minder fouten en zijn we productiever.”

 

Winterdip op de loer

 

De komende maanden worden de dagen steeds korter. De jaarlijkse herfstblues en winterdip liggen op de loer. Zeker als je al vóór het licht wordt op kantoor zit en  in het donker weer naar huis gaat, mis je soms maandenlang natuurlijk licht. Terwijl je dat hard nodig hebt. Martin: “Natuurlijk licht, zonlicht, is belangrijk voor je biologische klok en slaap-waak ritme. Dit heeft te maken met het hormoon melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ’s avonds moe wordt en wilt gaan slapen. Door blootstelling aan zonlicht neemt de productie van melatonine af en de aanmaak van de waakhormonen cortisol en adrenaline toe. Een ander belangrijk effect van natuurlijk licht is de aanmaak van vitamine D, wat heel belangrijk is voor een goede gezondheid.”

 

De beste remedie: lekker naar buiten

 

Het advies luidt dan ook: zorg dat je ook in de wintermaanden veel buiten komt en zo veel natuurlijk licht meepikt als mogelijk is. Thuis meer lampen aan of onder de zonnebank gaan liggen helpt niet. Martin: “De beste remedie is naar buiten gaan. Ga wandelen, het liefst ’s ochtends. Of fiets naar je werk. Zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam wakker blijft en dat je alert en vrolijk bent. En het helpt om ’s avonds goed in slaap te komen. Op die manier kom je de wintermaanden fitter en frisser door.”

 

Meer weten?

 

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie klachten – al dan niet seizoensgebonden – in jouw organisatie kan helpen voorkomen? Neem dan contact op met informatie@arbounie.nl .

 

Deel deze pagina

Terug naar overzicht