Rijbewijs en taxikeuring

Wil je het rijbewijs B, C(E), D(E) aanvragen of verlengen? Of ben je ouder dan 70 jaar en wil je jouw rijbewijs verlengen? Dan is een medische keuring, om de eigen veiligheid en dat van de omgeving te waarborgen, verplicht. Ook voor het aanvragen of verlengen van een taxipas is de medische keuring vereist.

In Nederland is een rijbewijs personenauto (B), vrachtwagen (C/CE) of autobus (D/DE) tien jaar geldig. Bij ouderen boven de 70 jaar is de geldigheidsduur vijf jaar. Daarna dient het opnieuw aangevraagd of verlengd te worden.

Hiervoor is naast een geldig legitimatiebewijs ook een ingevulde Eigen Verklaring van het CBR nodig. Op dit formulier staan vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. De medische keuring bevestigd dit. De Eigen Verklaring  zijn te verkrijgen bij rijscholen, gemeente en het CBR. Het medische onderzoek wordt uitgevoerd door een geregistreerde bedrijfsarts of door een arts van een gecertificeerde arbodienst.

Taxichauffeurs

Iedere taxichauffeur moet een taxipas bezitten. Deze is vijf jaar geldig. Wil je een taxipas aanvragen of verlengen, dan is een medische keuring verplicht. Naast een geldig legitimatiebewijs is hiervoor een zogeheten aanvraagformulier chauffeurspas nodig. Die kan worden aangevraagd via de taxi-informatielijn (0800 023 04 02), op www.ilent.nl of schriftelijk bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat. De ingevulde vragenlijst en geneeskundige verklaring neem je mee naar de keuring.

Zo kan iedereen veilig en gekeurd de weg op.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee