Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Werkplek ontwerpen & inrichten

Vraag advies aan

Voor gezond en effectief werken is een goede werkplek belangrijk. Van onderzoek tot maatwerk advies, wij helpen je op weg. 

Een goede werkplek als basis

  • Voorkomt verzuim door slechte werkplek
  • Houd rekening met gestelde eisen voor ergonomie
  • Bevordert het functioneren van medewerkers

Waarom een goede werkplek belangrijk is 

En dan bedoelen we meer dan alleen een comfortabele stoel aan het bureau. Als de werkplek goed ingericht is, heeft dit een positief effect op de prestaties, werkbelasting en de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Belangrijk om voldoende aandacht aan te geven dus. Een ergonomisch juiste werkplek biedt meer:

  • Gezondheid
  • Veiligheid
  • Comfort
  • Werkplezier
  • Goed functioneren

Een vitale en duurzame organisatie creëer je samen met Arbo Unie. Door de werkorganisatie, werkomgeving en arbeidsmiddelen slim en optimaal af te stemmen op de medewerkers. Dat kan met onderzoek, ontwerp en advies. En dat doen we op een praktische, effectieve en projectmatige manier. Zodat het écht nut heeft. 

Alle specialisten onder één dak 

Onze ergonomen werken samen met bedrijfsartsen, veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten en arbeids- en organisatiedeskundigen. Dat is best uniek. Onze specialisten werken nauw samen met jouw medewerkers van bijvoorbeeld HR, EHS, Engineering en Management.

Wil jij een functionele en prettige werkomgeving voor jouw medewerkers? 

Of het nu om een kantoor, logistieke werkomgeving, controle- en meldkamer, laboratorium, productielijn of procesinstallatie gaat. Wij helpen je op weg met maatwerk advies en oplossingen. 

Maak een afspraak

Onderzoeken voor een ergonomische werkplek

Een gezonde medewerker presteert beter. Maar hoe ontdek je of de werkplek van jouw medewerkers ergonomisch gezond zijn? Precies, met een onderzoek. Met het gerichte advies dat uit het onderzoek komt kun je direct aan de slag. Zo verlaag je het risico op klachten en verzuim bij je medewerkers.

Onderzoeken

Een werkplekonderzoek is maatwerk

Een werkplekonderzoek is maatwerk

Een ergonomisch goed ingerichte werkplek voorkomt verzuim. Daarom kijken we naar de manier waarop de beeldscherm- of productiewerkplek van jouw medewerker is ingericht. Een niet goed ingerichte werkplek heeft een negatieve invloed op de gezondheid, veiligheid en lichamelijke belasting van jouw medewerker.

Fysieke klachten aan de rug, schouder of nek

De ergonoom op arbo-adviseur van Arbo Unie beoordeelt de situatie van jouw medewerker in een aanbeveling. Er wordt gekeken naar alle mogelijke risicofactoren die meespelen. Zo ontstaat er een maatwerkadvies voor de ergonomie, de werkorganisatie, het gebruik van hulpmiddelen en een correcte werkhouding voor jouw medewerker. Allemaal met als doel: de knelpunten weg te nemen zodat er op een gezonde manier gewerkt kan worden.

Andere gezondheidsklachten op het werk

Heeft jouw medewerker last van andere klachten die de gezondheid negatief beïnvloeden op het werk? Bijvoorbeeld door het binnenklimaat of door blootstelling aan chemische stoffen. Dan schakel je de arbeidshygiënist in. Deze beoordeelt de factoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheidsklachten van jouw medewerker. En komt met passend advies om de werkplek te verbeteren.

Vraag vrijblijvend advies aan

Onderzoek fysieke belasting
Krijg inzicht in hoeveel jouw medewerkers fysiek belast worden in het werk op de huidige werkplek. Het resultaat? Oplossingen en adviezen waarmee je als organisatie aan de slag kunt om de fysieke belasting te normaliseren.

Van onderzoek naar advies

  • Fysieke belasting in kaart volgens de actuele normen en richtlijnen
  • Concrete verbeterpunten voor het werkplekontwerp, de arbeidsmiddelen, het werkgedrag van medewerkers en de werkorganisatie
  • Ondersteunt de organisatie bij het aanpakken van knelpunten bij de bron en het implementeren van technische, organisatorische of persoonlijke aanpassingen

Vraag vrijblijvend advies aan

Mock-up studie & simulaties
Door de werkelijkheid na te bootsen in een digitale mockup of simulatie, komt een ontwerp tot leven. Je kunt dit in verschillende fasen van het ontwikkelproces inzetten. Bijvoorbeeld voor verbeteringen in het (her)ontwerp van een werkplek. Zo kunnen medewerkers testen of het nieuwe ontwerp ook echt gaat werken. En je ontdekt al snel of het gewenste eindontwerp ook echt voldoet aan alle eisen om gezond, veilig en efficiënt te werken.

Draagvlak verbreden

Verandering is niet voor iedere medewerker even prettig. Met een mock-up studie betrek medewerkers meer in het ontwerpproces. Dit zorgt voor een breder draagvlak binnen je organisatie.

Vraag vrijblijvend advies aan

Zichtlijnenstudie

Voor werkplekken waar het essentieel is om goed zicht te hebben. Bijvoorbeeld in een kraancabine of op een scheepsbrug is het belangrijk dat de medewerker het operationele werk goed en veilig kan uitvoeren. Het zichtveld beïnvloedt de werkhouding van jouw medewerker en daarmee direct de veiligheid van de werkzaamheden. Een zichtlijnenstudie brengt de specificaties voor de zichtlijnen in kaart zodat jouw medewerker veilig kan werken.

Vraag vrijblijvend advies aan

Een digitaal werkplekonderzoek
Dankzij de komst van hybride en remote werken, zijn er tegenwoordig veel meer thuiswerkplekken. Veel medewerkers die (deels) vanuit huis werken hebben geen ergonomisch correcte werkplek. En dit kan voor klachten, of zelfs uitval zorgen. Daarom is het belangrijk om ook op de thuiswerkplek te controleren of het beeldscherm, de stoel en het bureau goed staan.

Voorkom mogelijk verzuim door slechte thuiswerkplek

Een digitaal thuiswerkplekonderzoek geeft advies op maat aan elke medewerker. Zo kan de medewerker thuis ook gezond en effectief werken.
  • Gericht op een verbeterde thuiswerkplek
  • Voorkomt ontwikkeling van klachten
  • Kijkt naar verschillende factoren die per medewerker kunnen verschillen

Vraag vrijblijvend advies aan

Een werkplek ontwerpen en inrichten

Medewerkers brengen een groot deel van hun tijd door op het werk. Daarom moet een werkplek aan bepaalde veiligheids- en gezondheidseisen voldoen. En die zijn voor elke soort werkplek weer anders. De eisen voor een kantoorwerkplek zijn bijvoorbeeld heel anders dan die voor een productieomgeving. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Een slecht ingerichte werkplek kan gezondheidsklachten en ongevallen veroorzaken.

Werkplekinrichting

Een goede werkplek voorkomt verzuim
De ergonomen van Arbo Unie geven je advies over de werkplekken in jouw organisatie. Bijvoorbeeld op kantoor, in een fabriek of op een bouwterrein. Er zijn veel verschillende situaties waarbij je advies van een ergonoom nodig hebt, bijvoorbeeld voor:
  • Werkplekinrichting
  • Opstellen eisenpakket voor meubilair en hulpmiddelen
  • Advies bij nieuwbouwproject, verbouwing of verhuizing
  • Ontwikkelen van een nieuw kantoorconcept, zoals een flexplek
  • Meedenken en tips geven voor een goed ingerichte thuiswerkplek

Vraag vrijblijvend advies aan

Werkplekontwerp: voor een ergonomisch correcte werkplek
Uit een gestructureerde ontwerpmethodiek ontstaat een werkplek waar jouw medewerkers efficiënt, veilig, gezond en met plezier werken. Dat betekent dat alle relevante ergonomie aspecten voor jouw situatie zijn meegenomen in het (her)ontwerpen van de ideale werkplek.

Ontwerpanalyse: in vier stappen helder

  1. Inventariseren
  2. Het werkproces wordt in kaart gebracht. Alle taken en handelingen die jouw medewerker uitvoert in het werk worden geïnventariseerd.
  3. Ontwerpeisen worden opgesteld
  4. De resultaten van de inventarisatie bepalen aan welke eisen het ontwerp voor de ideale werkplek moet voldoen.
  5. Functionele 2D of 3D visualisaties
  6. In een designworkshop worden de ontwerpeisen doorvertaald naar visualisaties. We kunnen ook een volledige mock-up maken als je dat wilt.
  7. Toetsen van het ontwerp
  8. Zodra het ontwerp af is wordt er een laatste check gedaan op de ergonomie-eisen die gelden.

Vraag vrijblijvend advies aan

Het verbetertraject fysieke belasting
Voor situaties waar er knel-of verbeterpunten boven komen drijven. Bijvoorbeeld na een onderzoek fysieke belasting , of een RI&E . Van inventarisatie tot de implementatie en de evaluatie van de oplossingen, je kunt op ons rekenen. Samen bouwen we aan een verbeterde ergonomie op de werkvloer. Hieronder lees je hoe we dat precies doen.

Een actieplan voor verbetering

Onze ergonomen zorgen ervoor dat de juiste analysetechnieken gebruikt worden. Ze voeren objectieve metingen en onderzoeken uit. De rapportage die volgt, is duidelijk leesbaar voor iedereen in de organisatie.
  1. Verkenning van de huidige of te verwachten situatie
  2. Samen met de medewerker wordt onderzocht waar de knelpunten zitten. Verwacht of zie je een verhoogde lichamelijke belasting in het werk? En wat kan het gevolg daarvan zijn? Er ontstaat draagvlak doordat medewerkers direct bij het proces betrokken zijn.
  3. Actieplan vormgeven
  4. Alle input uit de gesprekken met medewerkers wordt uitgewerkt. Bijvoorbeeld in een workshop of tijdens een aantal verbetersessies. Als heldere en concrete verbeterdoelen vormt dit de basis voor het actieplan.
  5. Actieplan implementeren
  6. Het is tijd om aan de slag te gaan met het verbeteren. Ook tijdens deze fase kun je rekenen op begeleiding vanuit Arbo Unie. Zo worden de adviezen en oplossingen uit het actieplan goed geborgd in jouw organisatie.

Vraag vrijblijvend advies aan

Beeldschermwerken op kantoor, of thuis
Ze zijn niet meer uit het dagelijks leven weg te slaan: beeldschermen. Of het nu om het beeldscherm van de computer op het werk gaat, de smartphone in je broekzak of de tablet naast je op de bank. Behalve dat ze vaak heel handig zijn, die schermen. Zijn schermen ook een belangrijke oorzaak van hoofdpijn, of klachten aan de arm, nek of schouder (KANS). Dit zijn klachten die kunnen leiden tot langdurig verzuim.

Beeldschermwerkplek slim instellen voorkomt klachten

Help je medewerkers op weg met een goed ingestelde beeldschermwerkplek. Onder begeleiding van een ergonoom van Arbo Unie. Deze kennis kun je ook intern houden door bijvoorbeeld een preventiemedewerker een training te laten volgen. De e-learning gezond en effectief (thuis)werken met de computer is dan ideaal.

Vraag vrijblijvend advies aan

Groot project, of geen idee waar te beginnen?

Geen project is te complex voor ons. Samen kijken we wat de beste aanpak is voor jouw organisatie.
Vraag offerte aan
arbeidsdeskundig onderzoek arbo unie