Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Vaccinatie Spirolept: bescherm jouw medewerkers tegen leptospirose

Vraag informatie aan

Komen jouw medewerkers vaak met (wilde) dieren, oppervlaktewater of modder in aanraking? Dan is de kans aanwezig dat ze leptospirose oplopen, ook wel bekend als de ziekte van Weil. Leptospirose is een beroepsziekte en moet gemeld worden aan de GGD.

Vaccineren tegen leptospirose

Het RIVM adviseert om medewerkers met een verhoogd blootstellingsrisico een vaccinatie aan te bieden tegen leptospirose. Het vaccin Spirolept beschermt tegen (ernstig verloop van) leptospirose. Dit vaccin wordt al 40 jaar veilig toegepast in Frankrijk. Sinds 2022 is dit vaccin ook in Nederland beschikbaar.

Regel de vaccinatie via Arbo Unie

Lopen jouw medewerkers risico? Arbo Unie kan voor vaccinaties tegen leptospirose zorgen. Vaccineren is op geheel vrijwillige basis. Vraag vrijblijvend informatie aan voor de mogelijkheden.

Vraag informatie aan

Wat is leptospirose?

In Nederland wordt de ziekte met name overgedragen door de bruine rat. Ook andere dieren zoals knaagdieren (muizen, muskusratten), vee (runderen, paarden, varkens) en huisdieren (honden en katten) kunnen de ziekte met zich meedragen.

Via de urine van deze dieren komen de ziekteverwekkers in oppervlaktewater, aarde of modder terecht. Vervolgens dringen ze het lichaam binnen via wondjes, de slijmvliezen (ogen, neus, mond) of via een verweekte huid. Leptospirose kenmerkt zich door griepachtige klachten. Maar in ernstige gevallen kan het ook leiden tot ernstige nier-, lever-, hersen-, long- en oogaandoeningen waarvoor ziekenhuisopname nodig is.
Vraag informatie aan
leptospirose