Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Leestijd 3 minuten -

Autisme op het werk vraagt om maatwerk en open communicatie

Veel organisaties hebben te maken met neurodiverse teams. Een van de bekendste vormen daarvan is autisme. Ongeveer 1,2 procent van de bevolking heeft een vorm van autisme. Dat zijn zo’n 190.000 mensen in Nederland. Veel werkenden met autisme functioneren uitstekend, zolang ze de juiste voorwaarden krijgen. Hoe kun je daar als leidinggevende of HR-professional het verschil maken?

Autisme is een andere manier van informatie verwerken en waarnemen. Mensen met autisme ervaren de wereld vaak intenser. Ze zijn gevoelig voor prikkels en hebben meer behoefte aan duidelijkheid en structuur. “Wat je aan de buitenkant ziet, is vaak een sterk detailgerichte medewerker die veel waarde hecht aan regels en routines,” zegt Sarah van Keulen, psycholoog bij Arbo Unie. “Maar ook iemand die moeite kan hebben met onverwachte veranderingen of onduidelijke communicatie.”

 

Autisme kent vele gezichten

 

Er bestaat geen ‘standaardtype’ autisme. Toch zijn er signalen die in werksituaties vaak naar voren komen. Denk aan letterlijk taalgebruik, moeite met sociale codes of sterke reacties op veranderingen. Sarah: “Een medewerker kan ineens uitvallen als er een nieuwe leidinggevende komt of als het team overstapt op flexplekken. Wat voor anderen een kleine aanpassing lijkt, kan voor iemand met autisme veel stress veroorzaken.”


Diagnose of niet, het draait om passend werkgedrag. Niet iedereen met autisme heeft een officiële diagnose, en volgens de privacywetgeving mag je daar als werkgever niet naar vragen. “Maar je kunt wél bespreken wat je opvalt in het gedrag en wat iemand nodig heeft om goed te kunnen werken,” zegt Sarah. “Die vraag is trouwens voor elke medewerker waardevol, niet alleen voor mensen met autisme.”

 

5 praktische tips voor een inclusieve aanpak


Wil je medewerkers met autisme goed ondersteunen? Deze tips helpen je op weg:

  • Zorg voor vaste contactmomenten. Een vertrouwd aanspreekpunt geeft houvast.
  • Wees duidelijk en concreet. Geef heldere instructies, liefst ook schriftelijk.
  • Bereid veranderingen voor. Kondig ze op tijd aan en geef ruimte om te wennen.
  • Beperk prikkels. Denk aan een rustige werkplek of noise-cancelling koptelefoon.
  • Stimuleer zelfinzicht. Een individueel coachingstraject of mindfulness kan helpen.

     

Samen bouwen aan een neuro-inclusief werkvloer


Autisme vraagt om maatwerk, vertrouwen en heldere communicatie. Door stil te staan bij wat iemand nodig heeft, creëer je niet alleen meer rust en duidelijkheid, maar vergroot je ook de duurzame inzetbaarheid. Wil je als organisatie beter met de neurodiversiteit in jouw team, en medewerkers meer op hun kracht inzetten? Arbo Unie denkt graag met je mee. Neem contact op via informatie@arbounie.nl en ontdek wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Ontdek onze artikelen, whitepapers, podcasts en meer.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van de laatste inzichten op het gebied van werk en gezondheid. 
Inschrijven
Schrijf je in voor de nieuwsbrief