Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Leestijd 3 minuten - 3 maart 2025

Diagnose kanker: praktische handvatten voor leidinggevenden via MiLES

Ongeveer de helft van de mensen die de diagnose kanker krijgen, is in de werkende leeftijd. Met de voortschrijdende medische kennis neemt de kans op herstel toe. De online tool MiLES ondersteunt leidinggevenden in de begeleiding van medewerkers: van moment van diagnose tot en met werkhervatting na kanker. Het Arbo Unie Kennisinstituut Werk en Gezondheid is betrokken bij een onderzoek dat de effectiviteit van deze tool meet.

Diagnose kanker: praktische handvatten voor leidinggevenden via MiLES

Goed werkgeverschap bij kanker: wat werkt?

Steeds meer mensen overleven kanker, maar terugkeer naar werk blijkt vervolgens niet vanzelfsprekend. Slechts vier op de tien ex-kankerpatiënten zijn een jaar na genezing weer aan het werk. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat re-integratie na kanker niet alleen complex is voor medewerkers zelf, maar ook voor hun leidinggevenden. Hoe weeg je de belangen van de organisatie, het team en de medewerker goed af in zo’n situatie? En ook de communicatie is een uitdaging. Hoe toon je medeleven en houd je rekening met de privacy van de medewerker? Wat kun je wel en niet vragen aan en van de medewerker? Speciaal daarvoor hebben dr. Michiel Greidanus en zijn team van het Amsterdam UMC MiLES opgezet.

Praktische handvatten gebaseerd op wetenschappelijke inzichten

MiLES is een website vol praktische tips, checklists voor goede gesprekken en voorbeeldvideo’s die leidinggevenden helpen met hun medewerker in gesprek te blijven, in elke fase vanaf de diagnose kanker tot en met de werkhervatting. En alles gebaseerd op actuele wetenschappelijke inzichten. De eerste pilot is goed verlopen: werkgevers die meededen vonden de tool nuttig en gaven aan dat de inhoud aansluit bij de dagelijkse praktijk. “De positieve resultaten gaven aanleiding voor een grootschaliger onderzoek”, vertelt promovenda Judith Mollet, die onder begeleiding van Michiel Greidanus met deze vervolgstudie bezig is. “We hebben KWF Kankerbestrijding bereid gevonden om deze vervolgstudie te financieren. Hierin kijken we of het gebruik van MiLES daadwerkelijk een betere werkhervatting bevordert, vanuit het perspectief van de werknemer en werkgever. En of dit vanuit de werkgever een kosteneffectief middel is om dat te doen.”

Welkome aanvulling

Arbo Unie werkt vanuit het Arbo Unie Kennisinstituut Werk en Gezondheid al jaren samen met Amsterdam UMC en draagt ook aan dit onderzoek een steentje bij. “Wij helpen bij het vinden van deelnemers aan het onderzoek”, legt verpleegkundig specialis Janet Warmelts uit, die hierin samen met haar bedrijfsarts in opleiding Saskia Witte een hoofdrol vervult. “In onze spreekkamers zien we veel medewerkers van uiteenlopende bedrijven, en daar zijn ook mensen bij die herstellen van kanker. Tijdens het spreekuur polsen wij of ze mee willen doen aan het onderzoek en vragen we toestemming om hun werkgever te benaderen. Wij merken dat zowel medewerkers zelf als leidinggevenden hiervoor openstaan; er lijkt behoefte te zijn aan extra ondersteuning. Zelf zijn wij ook gemotiveerd, want we zien nog steeds dat werkgevers geneigd zijn om medewerkers met kanker vooral met rust te laten. Dit gebeurt met de beste bedoelingen, maar het is een valkuil. Voor een goed herstel is vitaliteit namelijk een belangrijke succesfactor en daarbij helpt een tijdige, verantwoorde terugkeer naar werk. Wij hebben een herstelpad oncologie ontwikkeld dat hierop gericht is. MiLES helpt werkgevers en hun medewerkers daarbij het goede gesprek te blijven voeren. Een welkome aanvulling.”

Aanmelden kan nog

Judith: “Als iemand dit leest en zich ook wil aanmelden, kan dat nog tot uiterlijk april 2025. We hebben nog plek. Het onderzoek heeft een looptijd van een jaar. Idealiter voeren we het uit met zo’n 140 duo’s van medewerkers en leidinggevenden. Zij krijgen direct of na afloop van het onderzoek toegang tot MiLES en we leggen hen bij de start, na drie maanden, na zes maanden en na een jaar een beknopte vragenlijst voor. Daarin vragen we bijvoorbeeld hoe vaak ze contact met elkaar hebben en vragen naar hun tevredenheid over MiLES. Zo hopen we meer zicht te krijgen op het verloop van de terugkeer naar werk– ook vergeleken bij terugkeer zonder gebruik van MiLES. Maar ook op wat werkhervatting doet met de kwaliteit van leven bij de medewerkers en hoe tevreden zij zijn over de begeleiding van hun werkgever.” Mocht blijken dat MiLES inderdaad effectief en voordelig is, dan willen de onderzoekers aanbevelingen formuleren rond de inzet van het programma zodat meer werkgevers én medewerkers er de voordelen van kunnen ondervinden.

Meer weten?

Wil je meer informatie over MiLES, dit onderzoek of het Arbo Unie Kennisinstituut Werk en Gezondheid? Of wil je met een of meer medewerkers deelnemen aan het onderzoek? Neem dan contact op met Iris Arends, directeur van het Arbo Unie Kennisinstituut Werk en Gezondheid, via Iris.arends@arbounie.nl.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Ontdek onze artikelen, whitepapers, podcasts en meer.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van de laatste inzichten op het gebied van werk en gezondheid. 
Inschrijven
Schrijf je in voor de nieuwsbrief