Bedrijfsarts Frits van Rooy benoemd tot hoogleraar
Universiteit Utrecht heeft Frits van Rooy benoemd tot hoogleraar ‘Vroegsignalering en preventie van beroepsziekten’ bij het Institute for Risk Assessment Sciences van de faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde.
De leerstoel heeft als voornaamste doel om wetenschap en praktijk te verbinden. Van Rooy zal zich specifiek richten op het verbeteren van de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van mensen die werken met gevaarlijke stoffen.
Jaarlijks overlijden duizenden mensen in Nederland door beroepsmatige blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Na roken en ongezonde voeding veroorzaken slechte arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling de meeste zieke mensen in Nederland. Vaak wordt het verband met werk pas jaren later, of zelfs helemaal niet gelegd.
Er is nog te weinig kennis over gevaarlijke stoffen en de instrumenten van de bedrijfsgezondheidzorg zijn ontoereikend voor effectieve preventie. De leerstoel kan bijdragen aan een gezondere en veiligere werkomgeving, vermindering van ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en vroegtijdige sterfte. Met opgedane kennis kunnen onderbouwde beleidsmaatregelen opgesteld worden om gezondheidsrisico’s te beperken. Dat is van belang voor werkenden, werkgevers en de samenleving. Het doel is dat er uiteindelijk geen mensen meer sterven of ziek worden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk.
Van Rooy is bedrijfsarts en toxicoloog bij Arbo Unie, die de leerstoel van één dag per week financiert. Vanuit de academische werkplaats Risico Analyse van Beroepsmatige Blootstellingen een onderdeel van het Arbo Unie Kennisinstituut Werk en Gezondheid verricht hij wetenschappelijk onderzoek naar vraagstukken met betrekking tot onder andere arbeids-gerelateerde longaandoeningen. Hij is lid van Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) en vanaf 2016 lid van de Gezondheidsraad (www.gr.nl).