Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Sterke toename kort verzuim onder jonge werknemers

Het kort verzuim onder jonge werknemers is sterk gestegen in Nederland. De stijging kan een indicatie zijn van een lagere verzuimdrempel of een hoge verzuimbehoefte. Dit vraagt andere benadering van verzuimbeheer.

7 april 2025

In vergelijking met voorgaande jaren is het kort verzuim onder jonge werknemers (25-35 jaar) sterk gestegen in Nederland. Wat opvalt, is dat deze groep nu de meeste korte verzuimgevallen voor haar rekening neemt, een trend die in voorgaande jaren niet zichtbaar was. Tien jaar geleden was ongeveer 15% van de verzuimers tussen 25 en 35 jaar. Tegenwoordig is dat een kwart. Deze stijging kan een indicatie zijn van een lagere verzuimdrempel of een hoge verzuimbehoefte, wat een andere benadering van verzuimbeheer vergt.

In het algemeen was het ziekteverzuimpercentage van werknemers in het eerste kwartaal van 2025 5,2%. Dat is vergelijkbaar met het eerste kwartaal vorig jaar.

Bij jonge werknemers is meestal sprake van kort verzuim dat een paar dagen duurt. Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en bijzonder hoogleraar bedrijfsgeneeskunde herkent kort verzuim onder jonge werknemers: “Vaak zijn het mensen met jonge kinderen die naar kinderopvang of basisschool gaan. Daar lopen kinderen een verkoudheid of andere virusinfectie op, die ze vervolgens mee naar huis nemen wat leidt tot een gezinsinfectie. Anderzijds zijn jonge werknemers vaak nog niet zo heel lang in dienst en hebben ze minder binding met het bedrijf, waardoor de verzuimdrempel laag is en het nog makkelijk is om je ziek te melden”. Dat laatste kan ook de stijgende tendens verklaren. “We weten dat jonge werknemers vaak nog flexibele contracten hebben. Maar ook dat werk niet automatisch op nummer één staat bij jonge mensen. Steeds vaker kiezen mensen voor vier of minder dagen werken per week. Andere dingen zoals gezin, sporten, hobby’s worden minstens zo belangrijk gevonden als werk”.

Kort verzuim als signaal 

Veel werkgevers vinden kort verzuim niet een groot probleem, omdat werknemers doorgaans binnen enkele dagen weer terugkeren. Echter, regelmatig kort verzuim kan ook een signaal zijn van een verhoogde verzuimbehoefte. “Mensen die een hoge werkdruk ervaren of werk en privé niet goed kunnen combineren raken overbelast en melden zich één of twee dagen ziek om even op adem te komen”. Dit wordt doorgaans niet opgemerkt, totdat werknemers door herhaaldelijk kort verzuim in de problemen komen. Het is daarom essentieel dat werkgevers dit serieus nemen. Roelen vervolgt: “We adviseren werknemers en werkgevers altijd in gesprek te gaan over regelmatig kort verzuim. Je ziet dan dat zulke gesprekken verzanden in een verantwoording van de ziekmeldingen. Maar dat brengt je niet verder. Werkgevers kunnen het beter hebben over de verzuimbehoefte, verzuimdrempel en de waarde van werk".

Werkwaarden

De vraag is wat mensen belangrijk vinden aan werk. Roelen: “Dat verschilt per persoon. Voor de een is inkomen belangrijk. De ander wil graag zich graag ontwikkelen of een waardevolle bijdrage leveren aan het bedrijf of de samenleving. Als je het gesprek aangaat over hoe je werknemers hun werkwaarden kunnen realiseren, dan blijf je weg bij de medische discussie of iets nou wel of niet ziekte was. Het gesprek over werkwaarden is een kans om te begrijpen wat je werknemers motiveert en wat ze belangrijk vinden in hun werk. Door je werknemers de ruimte te geven om hun werk optimaal in te richten en meer werkwaarden te realiseren, blijven ze duurzaam inzetbaar”.