Bij bedrijven in uiteenlopende sectoren lopen medewerkers bij hun werk een verhoogd risico op blootstelling aan biologische agentia. Het kan hierbij gaan om blootstelling aan levende organismen en micro-organismen (zoals bacteriën, virussen, schimmels en gisten en genetisch gemodificeerde organismen) of aan stoffen afkomstig van levende of dode organismen (zoals exotoxinen, endotoxinen, glucanen, mycotoxinen en allergenen).
Dit beroepsrisico speelt een rol bij organisaties in onder andere de zorg (incl. kinderopvang), onderwijs, waterschappen, brandweer, gemeenten (groen en grijs), laboratoria, agrarische sector, natuurorganisaties, afvalverwerking, riool (onderhoud en reparatie), bedrijven met medewerkers in buitenland, slachthuizen en dierentuinen.
Expertise
Het ECTS ondersteunt individuele bedrijven en brancheorganisaties in de sectoren waar biologische risico’s een rol spelen. U kunt bij het ECTS terecht voor:
- Verdiepende risico-inventarisatie en –evaluatie biologische agentia (RI&E biologische agentia) met advies over beheersmaatregelen en vaccinatie
- Opstellen van arbocatalogus biologische agentia
- Het visualeren van blootstelling aan biologische agentia d.m.v. fluorescentietechnieken
- Blootstellingsmetingen (bijv. endotoxinen)
- Literatuuronderzoek
- Opstellen en uitvoeren van beleid op het gebied van infectiepreventie, prikaccidenten, MRSA en vaccinatie
- Werkplekonderzoek en advies over maatregelen om de blootstelling aan biologische agentia te beheersen
Het ECTS heeft ervaring met het uitvoeren van bovengenoemde projecten in ondermeer ziekenhuizen, verzorgingshuizen, waterzuiveringsbedrijven, afvalophaaldiensten en afvalverwerkingsbedrijven, brandweer, laboratoria en in het speciaal onderwijs.