1. Werkgever
  2. ECTS
  3. Gevaarlijke stoffen
  4. Biologische monitoring

Biologische monitoring

Het beoordelen van blootstelling bij werkzaamheden met gevaarlijke stoffen is een wettelijke verplichting. Veelal wordt dit door middel van luchtmetingen of beoordelingsmodellen gedaan. 

Voor diverse gevaarlijke stoffen is het echter ook mogelijk om blootstelling te beoordelen in een biologisch medium, dit wordt biologische monitoring genoemd. Bij biologische monitoring wordt de chemische stof zelf of zijn afbraakproduct(en) in een medium zoals urine, bloed, ademhalingslucht en zweet bepaald als indicator van de opname van de gevaarlijke stof.

Waarom biologische monitoring?

Biologische monitoring heeft een aantal voordelen boven luchtmonitoring:

Daarnaast kan biologische monitoring gelijktijdig met luchtmonitoring worden ingezet om de effectiviteit van gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen (handschoenen, maskers) te kunnen beoordelen. Met andere woorden: Hoeveel van de chemische stof in de werkomgeving bereikt de medewerker alsnog voorbij de gedragen persoonlijke beschermingsmiddelen?

Wat kan ECTS hierin voor u betekenen?

Advies nodig?

Mail ons! 

Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur

Stuur een e-mail

Onze expert

ECTS-Rimke-Kerkhoff-420x420px

Rimke 
Kerkhoff 

Gecertificeerd arbeidshygiënist

06 5250 2038
rimke.kerkhoff@arbounie.nl

heeft als arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige ruim 20 jaar ervaring in vrijwel alle branches. Naast de reguliere werkzaamheden, is zij betrokken bij project in de bouw. Het meest recente project betreft dieselmotoremissies. Zij heeft verder ruime ervaring met biologische monitoring, gevaarlijke stoffen binnen het PAGO en de RI&E gevaarlijke stoffen.