1. Tips omgaan met ramadan op de werkvloer

Tips omgaan met ramadan op de werkvloer

Op 27 mei gaat de ramadan van start. Honderdduizenden moslims in Nederland doen actief mee: een maand lang onthouden zij zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken. Dat is in deze periode bijna 17 uur per dag. Hoe beïnvloedt het vasten het concentratievermogen en de productiviteit van de deelnemers? Brengt het arbeids- en gezondheidsrisico’s met zich mee? En hoe kun je als organisatie rekening houden met vastende medewerkers?

Tips omgaan met ramadanl 700 x 300px 

“Als je gezond bent, is de ramadan helemaal niet zo zwaar”, vertelt Ufuk Demirtas, arts bij Arbo Unie en ervaringsdeskundige. “Op je werk merk je er niet veel van. Behalve dat je de eerste dagen nog wat moet wennen aan een ander ritme: je eet en drinkt ’s avonds laat en moet weer vroeg op voor een stevig ontbijt waar je de dag mee door kunt. Dat maakt je nachten korter. In het begin is het soms even vechten tegen het slaapgebrek en het hongergevoel. Dat kun je vergelijken met de vieruurdip die iedereen kent. Veel impact heeft dat niet; je kunt prima functioneren zonder eten. Vasten heeft vooral veel positieve effecten: je werkt aan jezelf, je discipline en het is ook een periode van solidariteit en verbinding met je familie.”

Niet helemaal zonder risico’s

Toch is de ramadan niet helemaal zonder risico’s, geeft Ufuk toe: “Vooral de combinatie van hitte en zwaar lichamelijk werk kan tot onveilige situaties leiden. Dan kun je duizelig worden en sta je bijvoorbeeld liever niet op een steiger. Ook als je al gezondheidsklachten hebt en meedoet aan de ramadan, moet je alert blijven. Veel moslims zien medicijngebruik al als het verbreken van vasten. Gelukkig is de meeste medicatie probleemloos uit te stellen tot na zonsondergang. Volgens de koran zijn zieken bovendien vrijgesteld van vasten, maar vaak willen ze dat toch graag. Als ze dan klachten krijgen, zoals verstoringen in de bloedsuikerspiegel, zullen de meeste moslims anders omgaan met hun medicatie om toch zo veel mogelijk mee te kunnen doen met de vastenperiode met zo min mogelijk klachten. Ze kunnen ook altijd bij de bedrijfsarts terecht om de risico’s van vasten voor hun persoonlijke situatie te bespreken.”

Maak afspraken over de ramadan

Het merendeel van de werkgevers houdt graag rekening met medewerkers die willen vasten en denkt goed met hen mee, is Ufuk opgevallen. “Als werkgever ben je dat niet verplicht, maar medewerkers die meedoen aan de ramadan waarderen het enorm als je hen tegemoetkomt.” Zijn tips voor leidinggevenden:

Meer weten?

Wil je meer informatie over de arbeids- en gezondheidsrisico’s van vasten en hoe je medewerkers tijdens de ramadan tegemoet kunt komen? Neem dan contact op met Ufuk Demirtas 06 5250 1022 of ufuk.demirtas@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar overzicht