NS-klantstatement-1440x420px

Klantstatement NS

  1. Klantstatement nederlandse spoorwegen

NS kiest voor nieuwe aanpak duurzame inzetbaarheid

Je medewerkers zijn je kapitaal. Als een van de grootste werkgevers van Nederland is NS hier maar al te zeer van doordrongen. Samen met Arbo Unie als partner in bedrijfsgezondheidszorg zet het bedrijf de versnelling in op weg naar een vitale organisatie. Met een aanpak die de focus verlegt van sturen op verzuim naar het vergroten van werkvermogen en werkplezier.

De samenwerking tussen NS en Arbo Unie ging van start in januari 2021, midden in de coronacrisis, na een uitvoerig selectieproces. “De manier waarop Arbo Unie haar dienstverlening heeft ingericht, sluit heel goed aan bij onze visie op een vitale organisatie”, zegt Kim van Roon, contractmanager bij NS. “We delen het uitgangspunt dat duurzame inzetbaarheid begint aan de voorkant: bij preventie. Dat zit bijvoorbeeld in aandacht voor de medewerkers, in het vergroten van werkvermogen en werkplezier en weten wat daarin belangrijk is. Arbo Unie biedt een heel compleet pakket aan waarin naast verzuimbegeleiding ook preventie – onder andere via preventief medisch onderzoek - en advisering stevige pijlers vormen.”

Nu al sneller opgeroepen

Een andere zwaarwegende reden voor NS om te kiezen voor Arbo Unie, is de vernieuwende methodiek die vroegherkenning combineert met herstelpaden. “Arbo Unie heeft In.zicht ontwikkeld, een wetenschappelijk gevalideerd instrument dat de belangrijkste voorspellers voor langdurig verzuim in kaart brengt”, legt Kim uit. “Het is een korte vragenlijst die medewerkers ongeveer vijf dagen na hun ziekmelding invullen. Zo kun je dus meteen een goede inschatting maken van het risico dat het verzuim langer gaat duren en in een vroeg stadium beginnen met gerichte interventies – zo zijn er specifieke herstelpaden voor psychische klachten en klachten aan het bewegingsapparaat. Ik geloof er sterk in dat dit kan helpen de gemiddelde verzuimduur terug te dringen; elders behaalt Arbo Unie hier al mooie resultaten mee. Bij ons zie ik nu al dat mensen eerder opgeroepen worden voor het spreekuur van de bedrijfsarts en sneller en gerichter worden geholpen.”

Heldere rolverdeling

Voor een duurzame re-integratie van de medewerkers werkt Arbo Unie met teams waarin de disciplines vertegenwoordigd zijn die nodig zijn bij hun herstelpad. De bedrijfsarts blijft daarbij eindverantwoordelijk. “De rolverdeling binnen die teams is voor ons heel duidelijk”, vertelt Kim. “Dat draagt ook bij aan een plezierige samenwerking. Wat ik vooral prettig vind, zijn de korte lijnen: we hebben met verschillende professionals van Arbo Unie te maken, maar we weten elkaar altijd makkelijk te vinden. De samenwerking voelde al heel snel heel vertrouwd.”

Unieke en onderscheidende re-integratieaanpak

Je medewerkers sneller, beter en duurzamer laten re-integreren? Én sterker terug laten komen naar werk? Lees dan snel verder.....

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang iedere maand het laatste nieuws.

Aanmelden

Volg ons op social media