arbounienlwerkgevergezondheidmentaleveerkrachtwerkstress 1440x420

    Hoe ga je om met werkstress?

     Lees meer

     

    Zoek naar oplossingen

    Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde ziektes. Werknemers met een hoge werkdruk lopen meer risico en dat neemt toe als de steun van leidinggevenden en collega’s afneemt. Ook een hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan zelfstandigheid of ontwikkelmogelijkheden in het werk verhogen de kans op een burn-out.

    Werkstress is een opstelsom van factoren en er is niet één oplossing om werkstress te voorkomen. Je kunt vaak wel meer doen dan je denkt. Wie genoeg plezier heeft in zijn werk, is beter in staat om effectief en gezond te werken. Dat betekent dat je voldoende bronnen van energie nodig hebt om een te hoge werkdruk of zelfs een burn-out te voorkomen. Meer ontspannen en bewust afstand nemen van je werk kan je daarbij helpen. Of op tijd hulp vragen aan anderen en je werk op een andere manier inrichten. Soms kan een oplossing ook betekenen dat je je werk-privébalans wilt bespreken met je leidinggevende.

    Herken je signalen van te hoge werkdruk en wil je daar wat aan doen? Blijf er niet mee rondlopen en ga het gesprek aan. Dat kan met je leidinggevende, met een HR adviseur of met de bedrijfsarts. Vooral als er nog geen sprake is van uitval, kan een bedrijfsarts je uitstekend adviseren welke aanpak voor jou het beste werkt. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden.

    Advies nodig?

    Serviceteam

    Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur

    Bekijk onze locaties

    Wat is werkdruk?

    Werkdruk ontstaat daar waar de balans tussen je werkbelasting en je belastbaarheid verstoord raakt. Drukte op het werk is zeker niet de enige oorzaak en hoeft op zich ook niet altijd een probleem te zijn. Veel mensen vinden dit zelfs prettiger dan (te) weinig om handen hebben. Waar het om gaat is of je het kunt bolwerken. Dus of je het gevoel hebt dat je aan de gestelde eisen kunt voldoen.

    Werkdruk kan ontstaan door oorzaken op het werk, maar het kan ook te maken hebben met andere omstandigheden. Je kunt te maken hebben met privéproblemen of het lastig vinden om werk en privé goed te combineren. Dit leidt vaak net zo goed tot een verstoring van de balans en dus tot een ongezonde werkdruk.

    Wil je meer weten over werkdruk

    Nieuws

    Volg ons op social media

    Wat zijn de belangrijkste veroorzakers van werkstress?

    • een combinatie van hoge taakeisen en weinig regelmogelijkheden
    • emotioneel (te) zwaar werk
    • te moeilijk werk
    • problemen met de leiding of werkgever
    • problemen met collega’s of klanten