Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Leestijd 3 minuten - 25 april 2025

De onbenutte kracht van de arbeidsdeskundige: minder verzuim, meer besparen

Wanneer iemand bijna een jaar na ziekmelding nog niet teruggekeerd is in het arbeidsproces, komt de arbeidsdeskundige vanzelf in beeld. Het arbeidsdeskundig onderzoek is nu eenmaal een standaard stap in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Maar waarom zou je hierop wachten? Steeds meer werkgevers ontdekken de meerwaarde van advies van deze experts in een vroeg stadium. 

De onbenutte kracht van de arbeidsdeskundige: minder verzuim, meer besparen

Meedenkkracht om langdurig verzuim te voorkomen

De arbeidsdeskundige kijkt onafhankelijk mee en laat zien welke stappen werkgever en medewerker kunnen nemen om samen te zorgen dat de medewerker weer aan het werk gaat. Binnen de eigen organisatie of daarbuiten. “Als een medewerker vastloopt in een re-integratietraject, of bij iemand komt het tweede spoor in zicht, dan weten werkgevers ons al goed te vinden”, vertelt arbeidsdeskundige Barbara Nijhof van Arbo Unie. “We kijken dan naar wat de medewerker nog wél kan, op basis van belastbaarheid en vaardigheden. Daarna geven we advies. Soms over aanpassingen in het eigen werk. Soms over ander passend werk. Maar ook in een eerdere fase kunnen we al helpen. We dragen dan bij aan een snellere terugkeer. Of we maken het mogelijk dat iemand alsnog bij de eigen werkgever blijft. Dat lukt soms niet meer als we pas ná 13 maanden worden ingeschakeld.”

Positieve effecten van vroegtijdige inzet

Dat arbeidsdeskundigen in een vroeg stadium – én preventief – meedenken, is nog geen vanzelfsprekendheid, maar het wordt wel gebruikelijker. Zo maakt arbeidsdeskundige Annemiek van Golstein al bij verschillende bedrijven op industriecomplex Chemelot in Zuid-Limburg deel uit van het sociaal-medische team. “Ik kijk vanuit een andere invalshoek dan de medische”, zegt ze. “Voor mij staan arbeidsgeschiktheid en inzetbaarheid centraal. Bovendien ken ik de werkplekken en de arbeidsbelasting voor de medewerkers goed. Zo kan ik praktische, oplossingsgerichte adviezen op maat inbrengen. Ook voor medewerkers die nog niet verzuimen, maar wel dezelfde risico’s lopen als hun collega’s.” Dat meedenken werkt, blijkt ook uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum, dat in opdracht van de beroepsvereniging voor arbodiensten/Arbeidsdeskundig Kenniscentrum is uitgevoerd. Verder blijkt dat vroegtijdige inzet van een arbeidsdeskundige ervoor zorgt dat werkgevers werk anders inrichten of begeleiden. Andere effecten die naar voren kwamen, zijn bemoedigend:

  • werkgevers en medewerkers gaan oplossingsgerichter denken over de terugkeer naar werk;
  • vroegtijdige inzet van een arbeidsdeskundige kan leiden tot kostenbesparing bij de werkgever;
  • én het draagt bij aan minder sociaal-emotionele klachten van medewerkers.

Trends signaleren en verbinding repareren

Arbeidsdeskundigen kijken naar individuele medewerkers en hun belastbaarheid en vaardigheden. En doordat dit hun dagelijks werk is, signaleren ze ook trends, waarover ze werkgevers dan weer kunnen adviseren. “Door vanaf de start bij dossiers betrokken te zijn, kunnen we bovendien sneller een plan maken en daarmee de re-integratie ondersteunen”, zegt arbeidsdeskundige Elma Aerts. “We zien vaak dat als mensen langer verzuimen, ze bij de werkgever uit beeld raken. Dan gaan die medewerkers zelf ook minder verbinding voelen met het bedrijf. Als wij eerder worden ingezet, kunnen we dat helpen repareren. Na een jaar hebben mensen vaak al een flinke achterstand opgelopen als het gaat om bedrijfsontwikkelingen. Dat verhoogt de drempel om terug te keren, terwijl het voor hen wél financiële gevolgen kan hebben als ze niet beschikbaar zijn voor werk. Hier informeren we hen dan uiteraard over, maar dat soort ingewikkelde situaties zijn we liever voor. In het belang van de medewerker én van de werkgever, die in deze krappe arbeidsmarkt iedereen hard nodig heeft.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over wat de arbeidsdeskundigen van Arbo Unie voor jouw medewerkers en organisatie kunnen betekenen en hoe een arbeidskundig onderzoek werkt? Neem dan gerust contact op met de arbeidsdeskundige uit jouw gezondheidsteam van Arbo Unie. Of vraag informatie op bij Arbo Unie Verbanen.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Ontdek onze artikelen, whitepapers, podcasts en meer.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van de laatste inzichten op het gebied van werk en gezondheid. 
Inschrijven
Schrijf je in voor de nieuwsbrief