Bedrijfsmaatschappelijk werk
Vraag offerte aanSteeds meer medewerkers verzuimen langdurig door psychische klachten. Niet alleen vervelend voor de medewerker zelf, maar ook voor jou als werkgever. Een traject met een bedrijfsmaatschappelijk werker biedt uitkomst.
Plan een kennismakingsgesprekWaarom bedrijfsmaatschappelijk werk?
In de leeftijdscategorie 25 t/m 34 jaar is het percentage burn-outs het hoogst en stijgt het binnen deze leeftijdsgroep ook het snelst. Psychisch verzuim duurt gemiddeld 236 dagen en brengt daardoor hoge kosten met zich mee. Onze bedrijfsmaatschappelijk werkers helpen medewerkers hun werk- en privébalans te herstellen en behouden. Om zo verzuim te voorkomen.
Bedrijfsmaatschappelijk werk via Arbo Unie?
- Veel kennis en ervaring over uiteenlopende problematiek bij verschillende type organisaties en binnen diverse sectoren
- Directe samenwerking met andere professionals binnen het gezondheidsteam
- Meer dan 600 klanten gingen je voor en beoordeelden met gemiddeld een 8
Preventief verzuim voorkomen
Zit een medewerker niet lekker in zijn vel, dan helpt een luisterend oor van een bedrijfsmaatschappelijk werker. Tijdens een preventief spreekuur kan de medewerker zijn verhaal kwijt en krijgt handvatten aangereikt om direct mee aan de slag te gaan.
Re-integratie van je medewerker
Als je een zieke medewerker wil doorsturen naar een bedrijfsmaatschappelijk werker, dan is de eerste stap altijd een intakegesprek. De bedrijfsmaatschappelijk werker stelt diverse vragen aan de medewerker om de situatie helder te krijgen. Na de intake stemt de bedrijfsmaatschappelijk werker de vervolgstappen met jou als werkgever af en bespreekt welke van onderstaande interventiepakketten het beste past om de medewerker zo goed mogelijk weer aan het werk te krijgen.
- Interventiepakket kort: 5 uur bedrijfsmaatschappelijk werk bestaande uit 2 tot 4 gesprekken.
- Interventiepakket middel: 9,5 uur bedrijfsmaatschappelijk werk bestaande uit 5 tot 7 gesprekken.
- Interventiepakket intensief: 14 uur bedrijfsmaatschappelijk werk bestaande uit 9 tot 12 gesprekken.
Tussentijdse oplossing wachtlijsten specialistische (GZ) zorg
Als medewerkers specialistische zorg nodig hebben, dan staan zij vaak op lange wachtlijsten. De ondersteuning en begeleiding van onze bedrijfsmaatschappelijk werkers zorgen in de tussentijd ervoor dat klachten niet verergeren.
Terugval voorkomen
Wanneer een medewerker na uitval weer gaat werken, betekent dit niet dat de medewerker weer 100% aan de slag kan. Terugvallen in oude patronen ligt op de loer. 25-30% van de mensen die ooit een burn-out gehad heeft, krijgt het later nogmaals.
Wat doen bedrijfsmaatschappelijk werkers?
Een bedrijfsmaatschappelijk werker kijkt niet alleen naar iemands functioneren in de werkomgeving, maar ook in de privéomgeving. Door de gesprekken met de bedrijfsmaatschappelijk werkers krijgen medewerkers inzicht in welke factoren voor een disbalans zorgen. Ze krijgen praktische handvatten en coaching hoe ze de disbalans kunnen ombuigen naar de juiste balans. Hierbij analyseren ze:
- Persoonlijkheidskenmerken zoals assertiviteit
- Invloeden van de omgeving, zoals werkdruk, cultuur en relaties
- Factoren zoals opvoeding en normen en waarden
De begeleiding richt zich op thema's zoals:
- Rouw en verlies op het gebied van gezondheid, partners en werk
- Angst en stressklachten
- Financiële problemen en werk- of privéconflicten.
- Slaapproblemen of een algemeen gevoel van disbalans