Je hoeft niet altijd aan te staan

Altijd bereikbaar zijn, direct reageren op berichten, zakelijk en privé, overal leuk en gezellig zijn: veel mensen hebben permanent het idee dat ze iets moeten. Zeker nu met het hybride werken, waar de thuis- en werkomgeving met elkaar kan overlappen. Hoe pak je dan toch de nodige rust? En hoe help je je medewerkers daarbij?

Altijd-aan_blauweLijn700x300

Steeds meer mensen werken thuis. Voor velen is dit een positieve ontwikkeling, maar het kan ook als lastig worden ervaren. Zo kan je het gevoel hebben altijd ‘aan’ te staan. Het risico hiervan is dat je brein overbelast kan raken. Doordat je altijd alert bent, kom je nauwelijks aan ontspanning toe. Blijf je te lang in een ‘hyperfocus’ hangen, dan bouwt de spanning zich op en kun je op den duur ontregeld raken. Juist dan heeft je brein en lichaam ontspanning nodig. Maar hoe geef je jouw lichaam deze ontspanning?

Zo ga je vaker op ‘uit’

  • Zet je (werk)telefoon in het weekend en ’s avonds uit. Is dit niet mogelijk? Probeer je dan echt af te sluiten van werk en alleen je telefoon te gebruiken voor werk als het echt nodig is.
  • Zorg voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé als je thuiswerkt. Kleed je bijvoorbeeld netjes aan voor je werk en zorg dat je op een andere plek in het huis zit als je werkt dan wanneer je ontspant. Als je in de huiskamer werkt, ruim dan je werkspullen op nadat je thuisgewerkt hebt.
  • Neem voldoende pauze en doe dan ook eens iets wat niet per se nuttig is of een doel heeft. Zoals langzaam koken, of wandelen zonder dat je dat met een vergadering of boodschap combineert. Of gewoon helemaal niks. Zoek de verveling op en maak je hoofd echt leeg. Als dat niet vanzelf gaat, probeer dan eens een mindfulness oefening.
  • Vind je het lastig om pauze te nemen of lopen je pauzes altijd dicht met werk? Blok dan je pauzes in je agenda. 
  • Vraag aan collega's hoe zij ontspannen. Mogelijk brengt dit je op creatieve ideeën.
  • Denk niet van taak naar taak, maar van pauze naar pauze. Wat ga je doen met die vrije tijd zodat je echt even kunt genieten? Hiermee verleg je het focuspunt van werk naar rustmomenten.
  • Zorg dat je ook nog genoeg leuke dingen doet naast je werk. Wat leuk is, bepaal je natuurlijk zelf. Voor de een is dat een bezoek aan de sauna, voor de ander een boek lezen of sporten.

Hoe kun je je medewerkers helpen te ontspannen?

  • Zorg ervoor dat jouw medewerkers gebruik maken van hun pauzes. Wanneer medewerkers thuiswerken kunnen de pauzes er nog weleens bij inschieten, doordat ze het gevoel hebben voortdurend bereikbaar te moeten zijn.
  • Ga regelmatig met jouw medewerkers in gesprek om te vragen hoe het met hen gaat. Zo kun je eerder signalen van stress opvangen en de eventuele druk wegnemen. 

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie de mentale veerkracht van je medewerkers en daarmee je organisatie kan helpen verbeteren? Neem dan contact op met informatie@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar overzicht

Mentale veerkracht

Versterk het mentale kapitaal van werknemers: dat is de beste remedie tegen te veel werkstress. Het geeft veerkracht die je kunt beïnvloeden door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende energiebronnen. We helpen werknemers om zicht te krijgen op energiegevers en energienemers. Zowel op het werk als in de privé-omgeving.