1. Bedrijfsgezondheidszorg in ontwikkeling

Bedrijfsgezondheidszorg in ontwikkeling

De manier waarop mensen werken is constant in beweging. Zo zijn tablets en smartphones niet meer weg te denken en komen er steeds meer robots op de werkvloer. Ondertussen staat ook de wetenschap niet stil. We ontdekken bijvoorbeeld steeds meer over de invloed van straling en blootstelling aan allerlei stoffen, over de risico’s van zittend werk en nachtdiensten. Allemaal ontwikkelingen die de bedrijfsgezondheidszorg aangaan. Dan heb je baat bij een arbodienstverlener die op de hoogte is en kennis met je deelt.

“Als je organisatie voor duizenden medewerkers bureaus en bureaustoelen aan gaat schaffen, is het wel zo prettig dat je weet dat de EU de richtlijnen voor stoelen aan wil scherpen.” Erwin Speklé, senior ergonoom bij Arbo Unie, maakte het onlangs mee bij een van zijn klanten. Als voorzitter van Human Factors NL, de Nederlandse vereniging voor ergonomie, en lid van de Europese én de wereldwijde federatie van ergonomen weet hij precies wat er in zijn vakgebied speelt. En kan hij nieuwe kennis, inzichten en trends met collega’s en klanten delen. “Zo is het toenemende gebruik van tablets op de werkplek een actueel onderwerp. Wat betekent dat voor het houdings- en bewegingsapparaat? We praten als vakvereniging ook mee met de wetgever over nieuwe richtlijnen, bijvoorbeeld voor computerwerk en de inrichting van een thuiswerkplek. Ik zie dus veranderingen aankomen en daar hebben werkgevers voor wie wij werken voordeel van. Zoals bij die bureaustoelen.”

Nieuwe kennis, inzichten en trends met collega’s en klanten delen.

Wereldwijde aandacht voor arbeidshygiëne

Meer medewerkers van Arbo Unie zitten dicht bij het vuur. Zo is Andrea Hiddinga namens de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne commissielid van de IOHA, de overkoepelende internationale vakvereniging. “Daarin zijn ruim 30 verenigingen uit alle windstreken vertegenwoordigd”, vertelt ze. “We hebben één doel: het belang van arbeidshygiëne op de kaart krijgen. Door kennis te ontwikkelen en te delen. In Nederland zijn we al ver, maar veel ontwikkelingslanden nog niet. Hoe breng je daar werken in een gezonde omgeving onder de aandacht? Hoe bouw je aan een wereldwijde preventiecultuur? Een certificeringssysteem? Met dat soort onderwerpen houden wij ons bezig. Dat heeft ook invloed op de Nederlandse situatie, alleen al omdat we veel producten en grondstoffen gebruiken die van elders komen. Als het land van herkomst het niet zo nauw neemt met de arbeidsomstandigheden, weet je soms niet wat daarin zit of waar ze mee behandeld zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om arbeidshygiëne wereldwijd te ontwikkelen. Daar worden we hier ook beter van.”

Meedenken over dienstverlening

Net als Erwin neemt Andrea de inzichten en ervaringen die ze opdoet in de internationale vakvereniging mee naar collega’s en klanten. En zet ze deze in om mee te denken over verbeteringen in de dienstverlening. “Zo hebben we een protocol ontwikkeld om containers die van buiten Europa komen en die onderweg vaak zijn behandeld met gassen, te openen zonder gezondheidsrisico’s te lopen. We hebben ook een serie Pimex-voorlichtingsfilmpjes gemaakt over blootstelling aan allerlei chemische stoffen. Die filmpjes worden inmiddels over de hele wereld vertoond. Dat dit bij Arbo Unie gebeurt, is geen toeval: we hebben mensen in huis die actief en gepassioneerd bezig zijn met hun vak en boven op de ontwikkelingen zitten. Dat is van grote toegevoegde waarde voor onze klanten.” 

Meer weten over containervervoer;

Lees artikel

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht