1. Behoud je medewerkers in een krappe arbeidsmarkt

Behoud je medewerkers in een krappe arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds breder voelbaar: één op de vijf werkgevers ervaart inmiddels dat het werk onder druk staat door een tekort aan medewerkers. In sommige branches zelfs ruim één op de drie. Alle hens aan dek dus om je medewerkers niet alleen inzetbaar, maar vooral ook betrokken en gemotiveerd te houden.

Behoud je medewerkers in een krappe arbeidsmarkt 700 x 300px

“Het toenemende personeelstekort is op dit moment in de boardrooms het gesprek van de dag”, zegt Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie. “De vraag verschuift van: ‘Hoe zorg ik dat mijn medewerkers gezond hun pensioen halen?’ naar: ‘Hoe kom ik aan mensen en zorg ik dat mijn medewerkers bij mij blijven de komende jaren?’ Daarvoor is het belangrijk dat je aantrekkelijk bent als werkgever. En dat heeft weer alles te maken met je vermogen om medewerkers aan je te binden, om ze tevreden te houden. Met motivatie en betrokkenheid.”

Luister naar wat medewerkers willen

Werkgevers hebben daar zelf grote invloed op, constateert Jan. Zijn advies: “Ga écht met medewerkers in gesprek. Luister naar wat hun behoeften zijn; dat zijn zéker niet alleen de primaire arbeidsvoorwaarden maar vaak juist de secundaire en tertiaire. Zoals mogelijkheden om thuis te werken, flexibele werktijden, ondersteuning en coaching. En ga serieus aan de slag met vraagstukken van medewerkers, zoals: hoe ga ik om met de mentale balans? Met de balans tussen werk en privé? Met de balans tussen mijn eigen ambitie en wat er mogelijk is? Als je er als werkgever in slaagt je medewerkers te stimuleren om daarmee zelf aan de slag te gaan, ben je op de goede weg.”

Aandacht voor het totale plaatje

De specialisten van Arbo Unie nemen aspecten zoals motivatie en betrokkenheid nadrukkelijk mee in hun aanpak op het gebied van verzuim, preventie en duurzame inzetbaarheid. Jan: “We hanteren ook allerlei meetinstrumenten om die aspecten en hun onderlinge samenhang in beeld te brengen. Wat we bijvoorbeeld zien is dat een goede balans tussen werk en privé zwaar weegt voor het behoud van medewerkers. En dat veel mensen ontevreden zijn over die balans. Om die balans te verbeteren, kijken we bij Arbo Unie in toenemende mate naar het totale plaatje: naar wat mensen energie geeft en wat juist hun stressfactoren zijn of energiezuigers. Niet alleen op het werk, ook thuis, in het léven. Zodat wij, en met ons de werkgever, beter gaan begrijpen wat er achter dat gevoel van disbalans zit: wat is het precies waar mensen last van hebben? Wat hebben ze nodig om daar verbetering in aan te brengen? Dat maakt ook dat de intentie van medewerkers om op zoek te gaan naar een andere werkgever, afneemt.”

De vraag verschuift van: ‘Hoe zorg ik dat mijn medewerkers gezond hun pensioen halen?’ naar: ‘Hoe kom ik aan mensen en zorg ik dat mijn medewerkers bij mij blijven de komende jaren?

Quickscan

Via de Quickscan Mentale Veerkracht geven we werkgevers effectief inzicht in hoe aantrekkelijk ze zijn voor medewerkers.  Jan: “Dit instrument hebben we ontwikkeld om snel boven tafel te krijgen op welke manier je het beste aan de mentale balans van je medewerkers kunt werken. We nemen dan via een uitgekiende methodiek een dag lang individuele en groepsinterviews af met medewerkers uit alle geledingen van de organisatie. Niet om vast te stellen dat er sprake is van stress en hoge werkdruk, want dat is niets nieuws, maar om te analyseren: hoe werkt het systeem hier? Wat zijn de stressfactoren? Wat de energiebronnen? Hoe zit het met het leiderschap, het eigenaarschap? Hoe zijn verschillende balansen ontwikkeld en hoe wordt daar aan gewerkt? Dat maakt ook duidelijk waar je als werkgever werk aandacht aan moet besteden om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Voor bestaande en potentiële medewerkers.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe de aanpak van Arbo Unie bij kan dragen aan de aantrekkelijkheid van je organisatie voor de arbeidsmarkt? Neem dan contact op met Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatiedeskundige: jan.van.den.hoogen@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar overzicht