1. Breinvriendelijk werken in 2020

Breinvriendelijk werken in 2020

Je kunt je goede voornemens natuurlijk op elk moment starten, maar het past goed bij de jaarwisseling om eens terug te kijken en vooruit te blikken. Hoe kun je in 2020 slimmer werken en ervoor zorgen dat je ook aan het einde van het jaar met een goed gevoel kan terugkijken?

We investeren steeds meer in ontspanning ná ons werk. En verwaarlozen de oorzaak van onze stress. Drukte op het werk bijvoorbeeld. Hoe zorg je er nu voor dat je vol met energie een drukke dag op het werk afsluit? Tijd om te investeren in ontspanning óp het werk.

Start met breinvriendelijk te werken.

breinvriendelijk werken in 2020_700x300px

Ons brein bestaat uit drie breinnetwerken. Het ‘denken-brein’, het ‘reflex-brein’ en het ‘archiveren-brein’. Het archiveren-brein zorgt ervoor dat informatie en indrukken van de dag onderverdeelt, ge(her)schikt en opgeslagen wordt. Dit functioneert optimaal wanneer je in rustmodus bent. Het reflex-brein is supersnel en reageert automatisch en intuïtief op prikkels van buitenaf, zoals geuren, kleuren of gezichtsuitdrukkingen. Dit brein speelt een belangrijke rol in onze overleving, reflex op gevaar. Het denken-brein is langzaam en we gebruiken het voor bewust analytisch en creatief nadenken over zichtbare en onzichtbare zaken in het heden, verleden en de toekomst. Dit netwerk wordt makkelijk overmeesterd door je reflex-brein.

Wil je breinvriendelijk werken, dan is het belangrijk om je te houden aan de volgende regels:

1. Taakwisseling uitroeien

Het denken-brein kan, in tegenstelling tot een computer, niet multitasken. Het kan maar één ding tegelijk. Als je gaat multitasken, heb je volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken maar liefst vier keer zoveel tijd nodig om een taak af te ronden én maak je veel meer fouten dan wanneer je monotaskt.

2. Denkwerk beschermen

Bij het beschermen van je denkwerk gaat het om het ontwikkelen en behouden van focus.

Plan en prioriteer de taken die vandaag afgerond moeten worden. Reserveer écht de tijd om ongestoord te werken per taak. Grotere taken kan je verdelen in meerdere taakjes. Kleinere taken kunnen gegroepeerd worden in een grote taak.

Zorg er daarnaast voor dat je niet altijd verbonden bent. Verdeel het lezen en schrijven van e-mails in periodes van bijvoorbeeld 45 minuten. Sluit vervolgens je mailbox af als je bezig bent met een andere taak. Je denken-brein wordt makkelijk overmeesterd door je reflex-brein, waardoor je reactief gaat werken.

3. Loskoppelen om te archiveren

Omdat het archiveren-brein optimaal presteert in rustmodus, kan spanning het best worden afgewisseld met ontspanning. Niet pas als je gaat slapen, maar na ieder moment van inspanning.

Hoe kun je spanning positief inzetten? Houd bij het aanspannen van je boog rekening met de kwaliteit van je boog. Trek hem niet te strak, want dan breekt hij. Houd rekening met je eigen kwaliteiten ten opzichte van de eisen die gesteld worden. Ontspan de boog na gebruik. Als de boog na gebruik gespannen wordt achtergelaten, is je (mentale) veerkracht de volgende dag verminderd. 

Het verminderen van spanning/stress kan het beste door je prefrontale cortex te stimuleren. Dit gedeelte van je hersenen kun je stimuleren door:

  • Goed slapen.
  • Tussendoor bewegen. Het liefst met een beetje inspanning.
  • Ontdekken wat je leuk vindt, goed kan en dit ook doen.
  • Empathie tonen.
  • Niet multitasken.
  • Naar muziek luisteren tijdens je werk (geïmproviseerde muziek zoals jazz).
  • Nieuwe dingen ondernemen.

4. Het belang van een goede nachtrust

Tijdens je slaap is je archiveren-brein het hardst aan het werk. Het eerste ⅔ deel van de nacht is dit netwerk bezig met het archiveren van alle informatie en indrukken van de dag. Het laatste deel van de nacht maakt dit netwerk zich klaar voor de volgende dag. Het zorgt dat de informatie die je nodig hebt voor de nieuwe dag klaar wordt gelegd. Op het moment dat je wakker wordt liggen alle taken, plannen en informatie geordend in mappen voor je klaar. 

Als je aan de dag begint, start dan eerst met de taken die je de dag ervoor hebt bepaald. Open daarna pas je e-mail. De ‘archivaris in je brein’ heeft namelijk net alle dossiers ordelijk voor je klaar gelegd. Het zou een verspilling van energie zijn als je direct alles weer in de war gooit met nieuwe indrukken en informatie. Schrijf 1,5 uur voor je gaat slapen maximaal 3 van de belangrijkste taken op voor de volgende dag. Zo kan de ‘archivaris in je brein’ tijdens je nachtrust alle informatie voor je klaarleggen.

Bron: Frankwatching (https://www.frankwatching.com/archive/2019/05/02/minder-stress-door-breinvriendelijk-werken/ )

Deel deze pagina

Terug naar overzicht