Geniet, maar eet met mate

Bij een gezonde leefstijl hoort een dito voedingspatroon, maar bij wie loopt het water in de mond bij de gedachte aan ‘gezonde voeding’? “Dat klinkt niet altijd lekker”, zegt bedrijfsarts Giny Norder van Arbo Unie. “Het is toch ook belangrijk om plezier te hebben in eten? Gelukkig kan gezond en lekker ook prima samen gaan.” Tips om gezond én lekker te eten, in alle levensfasen.

Gezonde-voeding 700x300

Hoe gezond is jouw voedingspatroon?

“Als ruim de helft van de bevolking overgewicht heeft, kun je wel concluderen dat veel mensen te veel eten”, stelt bedrijfsarts Giny. “Leeftijd speelt daarbij in die zin een rol dat je naarmate je ouder wordt, minder calorieën nodig hebt. Dat komt vooral doordat je spiermassa afneemt, want spieren verbranden meer dan vet. Dit proces begint rond je 30e, maar vanaf je 50e is het effect duidelijk merkbaar. Tegelijkertijd gaan veel mensen over de jaren minder bewegen – je hoeft bijvoorbeeld niet meer achter de kinderen aan te hollen. Als je dan je voedingspatroon niet aanpast, is de kans groot dat je geleidelijk aankomt.. Ter illustratie: 7000 kilocalorieën meer of minder komt neer op een kilo gewichtstoename of -verlies. Dat is dus een kilo per jaar als je 20 kilocalorieën per dag meer binnenkrijgt dan je verbrandt.”

Vuistregel: weet wat je eet

Gezond eten zit in de hoeveelheid en ook in de samenstelling. Giny: “Het is belangrijk dat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt, van kalium tot magnesium, calcium en vitamines. Er valt vaak veel winst te halen door goed te kijken: wat eet ik en hoe gezond is dat? De makkelijkste manier om daar een goed beeld van te krijgen, is drie dagen – of liever een week - de Eetmeter van het Voedingscentrum invullen. Een kleine moeite en je krijgt meteen advies over wat je kunt verbeteren. Zo kun je soms met kleine aanpassingen al een groot effect halen. Dat merk je direct doordat je meer energie krijgt – over de hele dag.”

Meer handige lekker-etentips

  • Met de Eetmeter kun je ook nagaan hoe gezond je favoriete recepten of maaltijden zijn. Gewoon door de ingrediënten in te voeren. Zo kun je eenvoudig bepalen wat je er nog aan zou kunnen toevoegen – of juist uit moet halen – om ze nét iets gezonder te maken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je dagelijkse ontbijt en lunch.
  • Kies de gezonde variant. Volkoren brood, halfvolle melk, yoghurt met verse aardbeien in plaats van een pak yoghurt met aardbeien. Zelf bereide maaltijden in plaats van de magnetronvarianten waar vaak te veel zout in zit. Door dat beetje discipline in te bouwen, eet je uiteindelijk ook lekkerder.
  • Nader je de 50 of ben je die leeftijd gepasseerd? Wees je er dan van bewust dat je lichaam minder kilocalorieën nodig heeft. Als je op gewicht wil blijven, betekent dat: structureel minder eten. Meer bewegen kan ook nooit kwaad; vooral spierversterkende oefeningen zijn belangrijk om het tempo waarmee je spiermassa afneemt te vertragen.
  • Ook verstandig als je 50+ bent: vitamine D slikken. Een belangrijke bouwstof die juist niet in onze voeding zit, maar waarvoor je zonlicht nodig hebt. Wist je dat je alleen vitamine D aanmaakt als je schaduw niet langer is dan jijzelf? Sla je lunchwandeling dus niet over. Behalve voor 50-plussers is voldoende vitamine D ook een aandachtspunt voor wie weinig in de zon komt en/of een getinte huid heeft.
  • Veel voedingsstoffen heb je nodig, maar er zijn er ook een paar die je goed kunt missen. Zoals geraffineerde suikers en alcohol.
  • Afvallen zonder meer te bewegen is niet aan te raden en afvallen door alleen meer te bewegen is een flinke uitdaging. Ga dus voor de combinatie.
  • Af en toe zondigen mag! Je hoeft dus niet bij de pakken neer te zitten als je je discipline een keer hebt laten varen. Probeer de 80/20-regel aan te houden, dan zit je aan de goede kant van de streep.
  • Blijvend afvallen vraagt om een structurele verandering van je eet- en beweegpatroon. Naast de Eetmeter heb je allerlei website en apps die je daarbij kunnen ondersteunen. Lukt het je niet alleen? Denk dan eens aan een voedingscoach. Daar kun je naar doorverwezen worden door je bedrijfsarts of huisarts en de begeleiding wordt in veel gevallen vergoed (bij overgewicht in combinatie met gezondheidsklachten en bij een BMI boven de 30 ook zonder gezondheidsklachten).

Meer weten?

Een gezonde leefstijl heeft positieve effecten op het functioneren van medewerkers. Zo verhoogt gezond eten het energieniveau en helpt het overgewicht tegengaan. Wil je meer weten over hoe Arbo Unie voor een gezonde leefstijl in jouw organisatie zorgt? Neem dan contact op met Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbo Unie.

Deel deze pagina

Terug naar homepage

Leefstijl - Lekker in je vel

Arbo Unie wil de vitaliteit en gezondheid van werkende mensen bevorderen en daarmee organisaties succesvoller maken. We zorgen voor betrokken en gemotiveerde mensen, die in hun kracht staan en plezier hebben in het werk en hun leven.