1. Kom uit je stoel onder werktijd

Kom uit je stoel onder werktijd

Lichamelijke activiteit houdt je lichamelijk en mentaal fit. Het is goed voor je creativiteit, je humeur, voor je productiviteit. Het versterkt je afweersysteem, ook niet onbelangrijk in tijden van corona. Niks nieuws, maar toch lijken we dat tijdens het werk massaal te vergeten. Thuis misschien nog meer dan op kantoor. Hoe maak je er een gewoonte van om regelmatig uit je stoel te komen?

Goede voornemens hoe houd je ze vol 700x300px

“Verschillende onderzoeken naar de invloed van de coronamaatregelen op beweging geven een wisselend beeld”, zegt Wendel Post, arbeidshygiënist bij Arbo Unie. “Het lijkt erop dat we meer zijn gaan wandelen, vooral ommetjes rond het huis. Maar de reistijd die we besparen door thuis te werken, zijn we niet gaan benutten door te sporten. De teneur is eerder dat we méér zijn gaan zitten overdag. We hoeven niet eens naar de auto te lopen of ons te verplaatsen van het ene naar het andere overleg. Je klikt gewoon de volgende link aan. Terwijl je thuis juist zo veel éxtra mogelijkheden hebt om te bewegen. Waarom ga je als je hoofd vol zit, niet even een blokje om, of bijvoorbeeld de was ophangen of wat rek-en-strekoefeningen doen? Na enkele minuten ben je opgefrist. Gun jezelf die onderbreking!”

Activeren kun je leren

Toch is de gewoonte om te blijven zitten er bij veel werkenden flink ingesleten: al vóór de coronacrisis zaten volwassen Nederlanders gemiddeld 9,3 uur per dag. “Dat patroon leer je niet van de ene op de andere dag af”, zegt Wendel. “Daarom hebben we bij Arbo Unie een serie van drie workshops In Beweging ontwikkeld. Daarin helpen mensen met een zittend beroep niet alleen onder werktijd vaker uit hun stoel te komen, maar geven we hun ook handvatten om dat vol te houden. Want zelfs als je buiten je werk om heel actief bent, compenseert dat niet voor de risico’s die veel en langdurig zitten met zich meebrengt. Ook aan het vele zitten zal je dus moeten werken om de gezondheidsrisico’s van inactiviteit te beperken.”

Ook online

Sinds de lockdown eerder dit jaar biedt Arbo Unie In Beweging ook online aan. Wendel: “De virtuele variant hebben we ook zo opgezet dat deelnemers niet de hele tijd achter hun scherm zitten; we zetten ze aan het werk. We beginnen met voorlichting over het belang van bewegen onder werktijd. We leggen uit wat de nadelen voor de gezondheid zijn van veel zitten; zo verhoogt dit het risico op aandoeningen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten en zelfs op vroegtijdig overlijden. Daarnaast gaan we vooral in op de voordelen als je wél genoeg beweegt. En we werken aan bewustwording. De meeste deelnemers weten wel dat ze veel zitten, maar als we inzichtelijk maken om hoeveel uur het gaat, is dat vaak toch een eyeopener.”

Fitbit: meten is weten

Als (optioneel) onderdeel van In Beweging krijgen deelnemers een Fitbit, een polsbandje dat hun activiteit meet, van je stappen tot je slaapgedrag en je hartslag. Plus het aantal inactieve uren en de langst stilgezeten tijd. “Dit helpt om ingesleten gedrag aan te passen”, zegt Wendel. “De Fitbit kan je bijvoorbeeld zo instellen dat hij een seintje geeft als je te lang zit. Met alle deelnemers spreken we doelen af en bespreken we welke maatregelen zij gaan nemen om die te bereiken. De Fitbits maken inzichtelijk in hoeverre ze daarin slagen en motiveren om door te zetten. Ze zijn niet verplicht bij In Beweging, maar we zien dat deelnemers deze bandjes ook lang na de workshops blijven dragen en als hulpmiddel gebruiken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de workshops In Beweging? Neem dan contact op met Wendel Post, arbeidshygiënist bij Arbo Unie: wendel.post@arbounie.nl

Deel deze pagina

Terug naar overzicht

Meer bewegen houdt je gezond

Wil je je medewerkers uitdagen om meer te bewegen?