1. Medewerkers in kantoortuinen hebben een hoger risico op ziekteverzuim

Medewerkers in kantoortuinen lopen een hoger risico op ziekteverzuim

Vermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn. Dit zijn veelgehoorde klachten van mensen die werken in een kantoorruimte zonder scheidingswand, oftewel een kantoortuin. Zo'n 80 procent van de bedrijfsartsen uit het onderzoek hoort dat werknemers stress ervaren in een open kantoor. Zestig procent noemt hoofdpijn en ruim een derde zegt dat patiƫnten een burn-out melden als gevolg van de kantoortuin.

Kantoortuin700x300xcf

In open kantoorruimtes moet een minimum aantal stiltewerkplekken komen om in rust te kunnen werken. Zo zou het ziekteverzuim onder mensen met een kantoorbaan kunnen worden teruggedrongen. Dat stelt Erwin Speklé, senior ergonoom bij Arbo Unie in TV programma De Monitor op maandag 24 februari 2020 op NPO 2. De zogenoemde NEN-norm moet daarvoor worden aangepast. “Afhankelijk van het soort werk heb je voor iedere vijf of tien werkplekken een stilteplek nodig.”

Volgens Speklé - die ook lid is van de adviesraad van Human Factors NL, de Nederlandse vereniging voor ergonomie - moeten de huidige afspraken over de inrichting van kantoorruimtes worden aangepast. Die afspraken zijn vastgelegd in een tien jaar oude NEN-norm, de NEN 1824 – 2010. In die norm staan ergonomische eisen voor de oppervlakte van werkplekken in kantoren, zoals onder andere het minimum aantal verplichte vierkante meters voor de werktafel van de werknemer.

Maar er staat niets in de norm over de verhouding tussen de open werkruimte en stilteplekken. Speklé: “In een open kantooromgeving moet een vast aantal concentratieplekken per zoveel werknemers worden vastgelegd. Net als dat je per zoveel werknemers een vast aantal toiletten moet hebben. Het is belangrijk dat mensen kunnen werken op een plek waar ze wíllen werken en dat ze zich niet gevangen voelen in een grote ruimte. Als mensen zelf kunnen kiezen hoe ze hun werk inrichten, heeft dat een hele positieve invloed.”

Speklé wijst op de uitkomsten van een recente studie van het Noorse nationaal instituut van arbeidsomstandigheden, onder meer dan 6300 werknemers van verschillende bedrijven. Uit die data blijkt dat mensen die in een open kantoorruimte werken, een hoger risico lopen op ziekteverzuim. Het aanbieden van stilteplekken kan het verzuim reduceren volgens de onderzoekers.

De Arbo Unie pleit voor de invoer van een minimumaantal stiltewerkplekken. Daarmee kan het ziekteverzuim onder kantoormedewerkers worden teruggedrongen. Kijk voor meer informatie op de pagina van het werkplekonderzoek.

Bronnen: De Monitor, NOS

 

Deel deze pagina

Terug naar overzicht