1. Medewerkers willen gehoord worden

Medewerkers willen gehoord worden

Een medeweker werkt al meer dan 25 jaar voor hetzelfde bedrijf. In die jaren is hij doorgegroeid qua functie en heeft hij steeds andere taken gekregen. Het is een tevreden en hardwerkende werknemer, die houdt van zijn diversiteit aan taken. Door veranderingen in het bedrijf (reorganisatie) komen er in een tijdsbestek van een paar maanden, een aantal taken te vervallen. Laten dit nu nét de taken zijn die voor werkplezier, voldoening, waardering, zelfontplooiing en ontwikkeling zorgden. De medewerker krijgt klachten en dreigt zelfs uit te vallen door een dreigende burn-out.

Medewerkers willen gehoord worden 700x300px

Bekijk samen met medewerkers de ‘batterijen’ en zoek samen naar de balans

Als werkgever of leidinggevende wil je zulke situaties uiteraard voorkomen. Een mogelijkheid om dit voor te blijven is door met je medewerker in gesprek te blijven en te vragen welke aspecten van het werk iemand positieve energie opleveren. Kortom stel de vraag “Welke onderdelen van het werk geven je veel werkplezier?”. Merk je dat je werknemer energie verliest ga dan als leidinggevende hierover het gesprek aan. Bepaal samen op welke manier er weer balans kan komen. Bijvoorbeeld met de tip “bewaar een leuke taak tot een moment dat je je mentaal wat vermoeider gaat voelen”. Ook zou je kunnen kijken naar de mogelijkheden om buiten het werk te zoeken naar de positieve batterij, zoals na een half uur even de benen strekken of wat meer korte pauzes inlassen.

Medewerkers willen gehoord worden, met oprechte aandacht en op een serieuze manier. Door samen te kijken naar een goede energiebalans help je mensen die even vastlopen. Hiervoor hoef je niet eens wezenlijke veranderingen door te voeren. Het gaat er om dat de medewerker zich bewust is van het feit dat bepaalde aspecten van het werk energie kosten en andere aspecten energie opleveren. Als daar dagelijks een balans in is met een gezonde dosis energie tot gevolg, dan voorkom je overspanning of zelfs een burn-out.

Meer weten? Doe de StressCheck!

Wist je dat stress beroepsziekte nummer 1 is? Download onze StressCheck en leer hoe je werkstress kan herkennen en voorkomen. Kan jij alles afvinken binnen je organisatie?

Deel deze pagina

Doe de StressCheck

Workshop Mentale Veerkracht

Krijg inzicht in het ontstaan en voorkomen van burn-outs, ga met elkaar in gesprek en leer hoe je beter gebruik kunt maken van jouw energiebronnen.