1. Nieuw bloed versterkt bedrijfsartsenpool

Nieuw bloed versterkt bedrijfsartsenpool

In april gaat voor de tweede keer in een halfjaar een groep arts-trainees van start bij Arbo Unie. Jonge basisartsen en zij-instromers die zo’n twee jaar intensief kennismaken met het mooie vak van bedrijfsgeneeskunde. Zij doorlopen een uniek programma onder begeleiding van onze geregistreerde praktijkopleiders. Dat levert aan alle kanten winst op: het zorgt voor de nodige instroom van bedrijfsartsen, brengt extra energie in de organisatie en het draagt bij aan kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.

Nieuw bloed versterkt bedrijfsartsenpool

De vraag naar bedrijfsartsen neemt toe. Deze landelijke trend heeft te maken met het groeiend aantal werkenden in deze economie, en deels ook met vergrijzing van de beroepsgroep. Rob Peters, bedrijfsarts en een van de 24 praktijkopleiders bij Arbo Unie: “Als geaccrediteerd leerbedrijf leiden we al jaren individuele bedrijfsartsen op. Om de schaarste voor te blijven, is het nu tijd voor een structurele aanpak gericht op het boeien en binden van professionals. Dat is extra belangrijk omdat de sociale geneeskunde of bedrijfsgeneeskunde in de medicijnenopleidingen in Nederland nauwelijks aan bod komt. Hooguit komen studenten tijdens hun coschappen met ons vak in aanraking. Dat betekent dat we ons extra moeten inspannen om bij hen in beeld te komen. Ons speciale opleidingsprogramma helpt daarbij.”

 

Stap voor stap ingewerkt

 

Basisarts Mehmed Dzafic maakt deel uit van de eerste lichting arts-trainees die in november 2018 uit de startblokken kwam. “Wat mij aantrekt is de dynamiek in de bedrijfsgezondheidszorg. Het ene moment ben je bezig met echt medische vraagstukken, het volgende moment ben je coach voor een medewerker of adviseur voor een werkgever. In die verschillende rollen worden ik en de andere deelnemers aan het programma goed ingewerkt. Ook besteden we bijvoorbeeld ruime aandacht aan gesprekstechnieken, richtlijnen, casussen, wet- en regelgeving en kijken we behalve met de bedrijfsarts ook mee met andere arboprofessionals zoals GZ-psychologen en arbeidshygiënisten. We worden zorgvuldig begeleid en leren stap voor stap de kneepjes van het vak. Dit ben ik niet eerder op zo’n manier tegengekomen.”

 

Het ene moment ben je bezig met echt medische vraagstukken, het volgende moment ben je coach voor een medewerker of adviseur voor een werkgever.

 

Nieuwe energie, nieuwe inzichten

 

Onder verantwoordelijkheid en supervisie van bedrijfsarts Rob voert Mehmed inmiddels zelfstandig keuringen uit en houdt hij verzuimspreekuren. Rob noemt hem een talent en is blij dat Mehmed nu al besloten heeft de specialisatie arbeid en gezondheid te gaan volgen aan de Universiteit Utrecht. “In mijn geval is de match er duidelijk. Ook de andere arts-trainees zijn enthousiast. Met dit programma maakt Arbo Unie een goede slag in het werven van jong bloed. Ik merk ook dat onze aanwezigheid de hele organisatie extra energie geeft. Wij brengen weer nieuwe inzichten en dat leidt tot discussies waar iedereen van kan leren.” Rob beaamt dit. “Zo vind ik het heel leerzaam te ervaren hoe Mehmed, die net als ik uit de sportgeneeskunde komt, soms toch met een andere blik naar fysieke belasting en belastbaarheid kijkt. Bovendien fris ik door het trainingsprogramma ook mijn eigen kennis weer op. Het houdt me scherp. Dat geldt voor veel meer collega’s die bij de begeleiding van de arts-trainees betrokken zijn. Het motiveert echt. En dat straalt hopelijk ook af op de kwaliteit van onze dienstverlening.”

 

Meer weten?

 

Wil je meer informatie over Arbo Unie als geaccrediteerd leerbedrijf en ons arts-traineeprogramma? Kijk op de traineepagina. 

 

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht