1. Hoe houd je na de vakantie de ontspanning vast?

Hoe houd je na de vakantie de ontspanning vast?

Vakantie: er even helemaal uit. Om bij te tanken, op te laden of gewoon lekker alleen maar leuke dingen te doen. Je zou zeggen dat iedereen daarna weer fris aan de slag kan. Voor de meeste werkenden klopt dat ook. Toch komen stress- en burn-outklachten juist na de vakantie vaker voor. Hoe komt dat? En hoe voorkom je dat jij of je medewerkers in de post-vakantiestress schieten?

Hoe houd je na vakantie ontspanning 700 x 300px

“Na de zomer zien we elk jaar een piek in het aantal aanmeldingen bij onze GZ-psychologen”, vertelt Mirjam Arends, zelf GZ-psycholoog bij Arbo Unie. “De oorzaak van hun klachten ligt meestal niet in de vakantie, maar in de periode daarvóór. Vaak gaat het om mensen die hijgend de vakantie gehaald hebben en de verwachting hadden dat ze er met een paar weken rust weer bovenop zouden zijn. Bij terugkomst op het werk merken ze dat ze nog niet uitgerust zijn. Door de rust van de vakantie en de verlaging van de adrenalinespiegel voelen ze vaak hun stressklachten beter. Omdat deze stressklachten bovendien nog in het geheugen opgeslagen zijn, zijn ze niet 'neutraal' en lijkt het emmertje snel over te lopen. Ook kunnen mensen ontdekken dat, ondanks de goede voornemens, het moeilijk is om ander gedrag te vertonen."

Weet jij wanneer je medewerker stress heeft?

 

Stress herkennen en bespreekbaar maken


Post-vakantiestress is dus meestal een voortzetting of verergering van wat al voor de vakantie speelde. Hoe herken je die stress als leidinggevende en hoe kun je er adequaat op reageren? Mirjam: “Verandering kan een belangrijk signaal zijn van stress. Zo kan iemand ineens snel geëmotioneerd raken of z’n gedachten niet meer bij het werk houden, vergeetachtig zijn. Of minder initiatief nemen, zich terugtrekken en minder presteren. Ook in motivatie kun je verandering zien: desinteresse, zelfs weerzin. Fysieke klachten zoals nek- en schouderklachten en lage rugpijn hangen ook regelmatig met stress samen. Als dat soort veranderingen je opvallen, is het van belang dat je als leidinggevende het gesprek aangaat: geef terug wat je ziet gebeuren en dat je je zorgen maakt. Vraag de medewerker wat hij nodig heeft en bied hem daarbij vooral de ruimte om zelf oplossingen aan te dragen. En probeer ervoor te zorgen dat diegene zich gesteund voelt, door jou én door collega’s. Immers, de autonomie en ondersteuning die iemand ervaart zijn belangrijke factoren in het hanteren van stress.”

Tips om ook na de vakantie relaxed te blijven

  • Ga als het enigszins kan, niet direct bij terugkomst van je vakantie weer aan het werk. Probeer minstens één dag vrij te houden.
  • Laat je afwezigheidsbericht nog een dagje aanstaan als je weer van start gaat, zodat je niet meteen weer vol in het werk stuitert.
  • Gebruik je eerste werkdag(en) om je bij te laten praten en te informeren, om overzicht voor jezelf te creëren en een planning te maken.
  • Plan niet meteen je hele agenda vol. Stel prioriteiten en maak keuzes. Liefst in overleg met betrokkenen.
  • Bouw vooral pauzes en rust in je planning. Dat is geen overbodige luxe, maar tijd om op te laden en dus heel gewenst om je prestaties op peil te houden.
  • Stel grenzen en probeer je zo min mogelijk bezig te houden met dingen waar je toch geen invloed op hebt. Daar verspil je alleen maar tijd mee.
  • Blijf aan je conditie werken. Bewegen is goed om het gevoel van fit zijn ook na de vakantie vast te houden.
  • Realiseer je dat stress niet altijd te voorkomen is en dat beperkte stress kan helpen om tot goede resultaten te komen. Van belang is dat je er aandacht aan besteedt om vitaal te blijven.

Vitaliteit bevorder je door aandacht te besteden aan diverse levenspijlers. Naast je werk zijn dat je privéleven en jezelf.  Ruim dus tijd in voor familie en hobby’s. Neem daarnaast ook tijd voor jezelf en reflecteer op hoe je bezig bent. Zit je nog op het juiste pad? Bevalt hoe je bezig bent nog goed?

Meer weten?


Wil je meer weten over hoe Arbo Unie de mentale veerkracht in jouw organisatie kan vergroten? Over hoe medewerkers hun stressbestendigheid kunnen vergroten of hun gedrag aanpassen? Of over hoe leidinggevenden kunnen helpen stress bij medewerkers te herkennen en tijdig in te grijpen? Neem dan contact op met je vaste contactpersoon bij Arbo Unie of stuur een bericht naar informatie@arbounie.nl

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht