Pas op voor teken

Hoveniers, boswachters en bijvoorbeeld ook poeliers en agrariƫrs, lopen verhoogde kans op de ziekte van Lyme. Deze wordt veroorzaakt door de beet van een teek, een klein, spinachtig insect dat zich ophoudt in bossen en velden, op dode en levende dieren. Zeker in het voorjaar en de zomer is het oppassen geblazen: een op de vijf teken is drager van de ziekteverwekkende bacterie. Jaarlijks raken tegen de 25.000 mensen in Nederland besmet. Hoe bescherm je je medewerkers in de natuur hiertegen en wat kunnen ze zelf doen?

Dat het aantal geregistreerde infecties toeneemt, heeft volgens bedrijfsarts Juan Bouwmans van Arbo Unie verschillende oorzaken. “De voorlichting over tekenbeten is verbeterd, zegt hij. Daardoor worden ze vaker gesignaleerd. Daarnaast speelt de klimaatverandering een rol. Het voorjaar begint eerder en de zomer houdt langer aan. De periode met een verhoogd risico op tekenbeten is daardoor ook verlengd.”

Van lichte koorts tot chronische ziekte

Hoe eerder de ziekte van Lyme behandeld wordt, hoe beter. Juan: “Als je besmet bent, krijg je meestal een rode of blauwachtige ring rondom de plek waar je gebeten bent. Je kunt je grieperig voelen en last krijgen van koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In dit stadium is de ziekte nog vrij makkelijk te behandelen met een antibioticumkuur. Blijf je ermee rondlopen – en dat gebeurt vaak als de ziekte niet onderkend wordt - dan kunnen de klachten verergeren. Denk aan ernstige gewrichtspijnen, uitval van zenuwen, hartritmestoornissen en huidaandoeningen. Het kan zelfs een chronische aandoening worden. Het is dan ook belangrijk de signalen in een vroeg stadium te herkennen. Daar kunnen wij bij helpen.”

Het is dan ook belangrijk de signalen in een vroeg stadium te herkennen.

Lyme als beroepsziekte voorkomen

Iedereen die weleens een wandeling maakt in de natuur kan de ziekte oplopen. Dat geldt ook voor mensen die voor hun werk veel buiten zijn of met (dode) dieren werken. Wat kun je als werkgever doen om besmetting bij medewerkers te voorkomen en de gevolgen bij eventuele besmetting te verkleinen?

  • Maak een goede risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), met een beschrijving van de risicogebieden en -werkzaamheden. Plan werkzaamheden als het kan zo veel mogelijk buiten risicovolle perioden.
  • Stel een gedegen plan van aanpak op en maak een checklist waarop staat wie in de organisatie verantwoordelijk is voor het voorkomen van tekenbeten.
  • Zorg voor goede voorlichting: laat medewerkers weten dat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen, wat de risicosituaties en de verschijnselen zijn, hoe ze hun lichaam en hun kleding systematisch kunnen onderzoeken op teken en wat ze moeten doen als ze een tekenbeet hebben.
  • Laat medewerkers een teek snel en goed verwijderen en de datum van de beet noteren, zodat bij eventuele klachten de juiste verbanden gelegd kunnen worden.
  • Verstrek beschermende, geïmpregneerde kleding en insectenwerende middelen. 

Meer weten?

Arbo Unie kan in jouw organisatie voorlichting geven over tekenbeten en de ziekte van Lyme, helpen bij de RI&E en de vroege signalering van de ziekte en het opstellen van beleid op dit gebied. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Juan Bouwmans via 06 5250 2283 of juan.bouwmans@arbounie.nl

RI & E

Veilig aan de slag

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht