Terugkeer naar werk na kanker

Deze maand 'Movember' laten duizenden mannen hun snor staan om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker. Een goed moment om ook stil te staan bij kanker onder werkenden. Jaarlijks krijgen 105.000 Nederlanders deze diagnose, onder wie zo’n 40.000 in de werkende leeftijd. Gelukkig keren velen van hen terug op de werkvloer, maar dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt om goede begeleiding van deze medewerkers, hun leidinggevenden en collega’s.

Terugkeer naar werk na kanker 700 x 300px

Mensen bij wie kanker wordt geconstateerd, krijgen een enorme schok te verwerken. Werken zit er dan vaak niet in en medewerkers zijn doorgaans een tijd uit de roulatie. Twee jaar na de diagnose is 89 procent van degenen met een gunstige prognose weer aan het werk; na 5 jaar is dat nog 67 procent. Veel werkenden zijn tijdens of na hun herstel weer gemotiveerd en in staat om te werken. Om eraan bij te dragen dat een re-integratie slaagt, kun je als werkgever veel doen. Annechien Veenemans, GZ-psycholoog  bij Arbo Unie: “Bij terugkeer naar werk na een lange periode van herstel kan er veel misgaan. Het bedrijf is veranderd, de medewerker is veranderd, en het is voor alle betrokkenen weer wennen. Als je daar samen aan werkt, bijvoorbeeld door over en weer begrip te kweken en verwachtingen uit te spreken, vergroot dat de kans op succes.”

Balans hervinden

Behalve begeleiding van de bedrijfsarts krijgen medewerkers die na kanker re-integreren in dat proces ook vaak ondersteuning van een psycholoog of maatschappelijk werker. Annechien: “Onze rol is bijvoorbeeld dat we deze medewerkers helpen weer een juiste balans te vinden tussen werk en privé. Soms hebben ze het gevoel dat ze weer snel fysiek en mentaal de oude moeten zijn of worden. Ze houden zich groot als ze merken dat ze informatie minder snel opnemen, taken nog niet aankunnen, onzeker of eerder vermoeid zijn. Wij geven een medewerker dan bijvoorbeeld handvatten om effectiever grenzen te stellen en die ook aan te geven. En we helpen sommigen ook om te leren accepteren dat ze misschien blijvend op een ander niveau functioneren. Een voordeel daarbij is dat we nauw contact hebben met de bedrijfsarts en als de medewerker daar toestemming voor geeft, overleg kunnen voeren over wat iemand nodig heeft. Bijvoorbeeld als een re-integratieproces lijkt te stagneren.”

Bij terugkeer naar werk na een lange periode van herstel kan er veel misgaan.

Rol van leidinggevenden en collega’s

Ook de verhouding met collega’s en de leidinggevenden ligt in – en vóór - het re-integratieproces precair. “Het team is meestal behoorlijk van slag als een van hen de diagnose kanker heeft gekregen. En vaak ook onzeker: hoe stel je je op tegen een zieke collega? Is het gepast om contact te houden? Wat vindt iemand prettig? De medewerker krijgt in het begin veel kaartjes en op een gegeven moment verwatert dat misschien. En dan komt toch de dag dat hij of zij weer koffie komt drinken. Die confrontatie kan heel beladen zijn. Wij helpen daarom ook leidinggevenden en teams om de juiste weg te vinden in zo’n traject. Bijvoorbeeld door de leidinggevende te laten peilen wat de medewerker in kwestie prettig vindt: de één wil alles horen en komt graag af en toe langs, de ander heeft daar minder behoefte aan. En door ook bij terugkeer vinger aan de pols te houden, onder meer in driegesprekken. Hoe reageert de omgeving? Hoe ervaart de medewerker dat? Als iemand het gevoel heeft te hard en zakelijk benaderd te worden, helpt dat niet. Andersom kan overbescherming en de medewerker te veel uit de wind houden ook averechts werken. Ook daarin helpen wij de balans te vinden.”

Meer weten? 

Wil je meer informatie over hoe de professionals van Arbo Unie kunnen ondersteunen bij de re-integratie van medewerkers na kanker? Of bij begeleiding wanneer de prognose ongunstig is? Neem dan contact op met Annechien Veenemans, annechien.veenemans@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht