1. Zwaar beroep en toch fit de eindstreep halen

Zwaar beroep en toch fit de eindstreep halen

We moeten langer doorwerken in Nederland. Eerder stoppen met werken is voor velen geen mogelijkheid. Het vroegpensioen is afgeschaft en de AOW-leeftijd blijft stijgen. In 2022 krijg je dat basispensioen pas vanaf het moment dat je 67 jaar en drie maanden bent. Niet iedereen haalt fit de eindstreep, zeker niet in zogenoemde zware beroepen.

Wees zuinig op je 55 plussers

Jos van Rooyen, senior bedrijfsarts bij Arbo Unie, denkt dat het anders kan: “Zorg ervoor dat medewerkers eerder bij kunnen sturen in hun werk; geef ruimte om het werk anders te organiseren, ondersteun hen en stel ze in staat om op termijn andere werkzaamheden te gaan doen. Binnen hetzelfde bedrijf, dezelfde branche, gebruikmakend van hun enorme kennis en ervaring, maar in een functie waarmee ze wel de eindstreep halen.”

Kijk naar wat mensen nog meer kunnen

 

Fit je pensioenleeftijd halen is het doel, want dan kun je langer van dat pensioen genieten. Kijk daarom vanaf 45 jaar naar andere werkzaamheden die medewerkers op termijn kunnen gaan doen, in combinatie met extra scholing (verdieping), bijscholing (bijblijven) en omscholing (een andere job), coaching on the job en job crafting. Op die manier kunnen werkenden langer functioneren in zware beroepen en werkzaam blijven in dezelfde sector. Waardevolle kennis en ervaring blijft zo in het bedrijf en/of de branche behouden en wordt verder ontwikkeld. “We hebben deze mensen gewoon hard nodig.”

 

Waardevolle kennis blijft zo behouden.

Investeren in langer doorwerken

"We moeten er als samenleving over nadenken en andere oplossingen voor bedenken", vindt Jos. "Door op tijd het gesprek met je medewerkers aan te gaan en niet te wachten tot het te laat is. Het is belangrijk dat medewerkers zich bewust worden dat ze op die manier kunnen bijsturen in hun werk. En de werkgevers zouden best wel meer ondersteund kunnen worden met collectieve maatregelen. Als we nu investeren in maatregelen om te zorgen dat mensen langer door kunnen, bijvoorbeeld met job crafting en scholing, is de winst groot. Breng tijdig veranderingen in beeld, gebruik bijvoorbeeld ook instrumenten zoals een preventief medisch onderzoek of een AVG-proof risicoanalyse. Zo voorkom je dat mensen voortijdig worden afgeschreven en na heel lang heel hard werken in de WW of zelfs in de bijstand belanden. Dat kun je mensen niet aandoen. En vergeet niet: wie langer doorwerkt, blijft ook maatschappelijk veel waarde toevoegen."

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie je organisatie kan helpen bij een leven lang optimaal werken? Neem dan contact op met senior bedrijfsarts Jos van Rooyen via jos.van.rooyen@arbounie.nl of kijk op Inzetbaarheid verhogen

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht

Webinar gemist?