1. Meer beweging met dynamische werkplekken

Meer beweging met dynamische werkplekken

Zo’n 55 procent van de Nederlanders voldoet aan de nieuwe beweegrichtlijnen die de Gezondheidsraad eind augustus overhandigde aan minister Edith Schippers. Hoe kun je er als werkgever aan bijdragen om dat percentage nog verder op te schroeven? Erwin Speklé, senior ergonoom bij Arbo Unie, adviseert het gebruik van dynamische werkplekken.

Meer beweging met dynamische werkplekken 700 x 300px

In de nieuwe beweegrichtlijnen staat dat volwassenen:

  • minstens 2,5 uur per week – en verspreid over de week - aan matig intensieve inspanning zouden moeten doen, zoals wandelen of fietsen; 
  • minstens twee keer per week spier- en/of botversterkende oefeningen zouden moeten doen, zoals krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast (denk aan opdrukken, maar ook bijvoorbeeld traplopen)
  • veel stilzitten zouden moeten voorkomen. 

Vooral dat derde punt kunnen werkgevers volgens Erwin beïnvloeden: “De meesten van ons brengen het grootste deel van de werkdag zittend door aan een bureau of vergadertafel. En in onze vrije tijd zitten we ook heel veel: tijdens het eten, voor de tv, in het ov of de auto. Terwijl uit onderzoek inmiddels sterke aanwijzingen naar voren komen dat langdurig zitten niet alleen tot gezondheidsklachten en overgewicht kan leiden, maar zelfs de kans op vroegtijdig overlijden verhoogt. Het is dus belangrijk om zitten meer af te wisselen met staan en bewegen. Om daar een goede balans in te brengen. Er zijn steeds meer mogelijkheden om dit ook op de werkplek te doen.”

Minder zitten zonder productiviteitsverlies

Er komen bijvoorbeeld steeds meer hulpmiddelen op de markt die inspelen op de behoefte om het zitten onder werktijd te reduceren. Zoals zit-stabureaus, fietsbureaus en loopbanden. Daarmee is het mogelijk dynamische werkplekken in te richten. “Door regelmatig pauzes te nemen, naar de printer te lopen, water te gaan halen en tijdens de lunch een wandeling te maken, dring je de tijd dat je zit terug. Met dynamische werkplekken kun je werken combineren met staan, fietsen of lopen combineren. Er zijn inmiddels vrij veel studies naar gedaan of dit geen negatieve impact heeft op de productiviteit. Dat lijkt mee te vallen. Wat je wel ziet is dat als mensen bijvoorbeeld lopend iets bespreken, ze toch stilstaan wanneer er meer concentratie vereist is. Met name bij een fietsbureau lijkt dat niet zo’n probleem; dan houd je gewoon je benen even stil. Op een loopband is dat natuurlijk lastiger.”

Te veel staan is nog slechter dan te veel zitten.

Zo breng je medewerkers in beweging

Erwin juicht het toe als werkgevers dynamische werkplekken gaan inrichten. Zijn adviezen om medewerkers uit hun stoel te krijgen:

  • Stimuleer regelmatig opstaan en stukjes lopen. Bijvoorbeeld door bureaus niet naast de printers en pantry’s te plaatsen. 
  • Bevorder lunchwandelen en traplopen.
  • Schaf vanaf nu alleen nog maar zit-stabureaus aan als je meubilair aan vervanging toe is. Het beste is daarbij te kiezen voor (elektrische) bureaus die snel omhoog en naar beneden kunnen. Dan vormt het ook geen drempel voor medewerkers om staan en zitten af te wisselen. Bovendien zijn deze makkelijk af te stellen bureaus ook heel geschikt voor flexibele werkplekken: iedereen kan de hoogte op z’n eigen lengte afstellen. En de kosten zijn ook niet veel hoger dan voor conventionele(re) bureaus.
  • Plaats als dat mogelijk is in een aparte ruimte ook een fiets- en loopbureau – of meerdere – waar medewerkers heen kunnen om bepaalde taken uit te voeren die goed met lopen of fietsen samengaan, zoals documenten lezen of bellen.
  • Te veel staan is nog slechter dan te veel zitten. Wat de optimale verhouding is tussen zitten, staan en bewegen, is nog niet helemaal duidelijk, maar wij adviseren op basis van wat wél bekend is om drie kwartier zitten af te wisselen met een kwartier staan of bewegen. Op die manier breng je het zitgedrag terug zonder al te zeer in te breken op de concentratie. 
  • Met faciliteiten alleen ben je er niet; je zult ook beleid moeten maken om beweging te bevorderen. En geef je medewerkers begeleiding en goede voorlichting over de effecten van veel zitten en staan, hoe je de zit-stabureaus en andere hulpmiddelen het beste kunt gebruiken en hoelang je zou moeten staan of zitten. 

Het effect? “Minder klachten, gezondere medewerkers én een hogere medewerkertevredenheid.”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie je kan ondersteunen bij het invoeren van dynamische werkplekken en het bevorderen van afwisselend zittend, staand en bewegend werken? Neem dan contact op met Erwin Speklé, erwin.spekle@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar overzicht