1. Weer fris thuis aan het werk na de vakantie

Weer fris (thuis) aan het werk na de vakantie

In plaats van de vrijheid ver buiten de deur te zoeken en naar de zon te vliegen, bleven we deze zomer massaal in eigen land. Of in elk geval een beetje in de buurt. Het ontspannen vakantiegevoel was er meestal niet minder om. Hoe houd je dat – eenmaal weer (thuis) aan het werk - zo lang mogelijk vast?

Vakantie700x300

1. Ga er vaker op uit

Jan van den Hoogen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur: “In de vakantie nemen we de rust om op te laden, om op adem te komen na een periode van intensief werken. Daarvoor hoef je geen duizenden kilometers te reizen; dicht bij huis valt genoeg te genieten en te ontspannen. Het goede nieuws is dat dit het hele jaar door kan. Zie je vakantie als voorproefje en neem dus de periode ná de vakantie de tijd om nog verder te ontdekken wat je eigen omgeving te bieden heeft. Dan krijg je elke keer dat vakantiegevoel weer een beetje terug.”

2. Blijf soms bewust onbereikbaar

“Ik hoor mensen vaak verzuchten dat ze alleen op reis aan lezen toekomen. Dat heeft alles met ontspannen te maken: blijkbaar is de vakantie de enige periode dat dit echt lukt. Wil je dit ontspanningsniveau ook daarbuiten bereiken, dan is het belangrijk om bewust rustmomenten in te plannen. Zeker in deze tijd waarin we zo veel mogelijk thuis werken, waardoor werk en privé nog meer dan voorheen door elkaar lopen. Dan kan de verleiding groot zijn om voortdurend ‘aan’ te staan. Zorg daarom dat je af en toe onbereikbaar bent. Zet je telefoon op gezette tijden uit en ontspan. Of dat nou met een boek is of met iets anders.”

3. Herstart met concrete taken

“Behalve ontspannen blijven is ook op gang komen na de vakantie vaak lastig”, zegt Jan. “Van extreme drukte vóór de vakantie om alles af te ronden voor vertrek, gaan we naar een agenda met gaten erin na de vakantie. Met als risico dat we werk uitstellen, en daardoor later toch weer in de problemen komen. Zorg daarom dat je aan de slag kan met concrete taken: een offerte, een projectplan, een opschoningsactie. Zo krijg je snel weer het gevoel dat je iets hebt afgewerkt, dat je weer een zinvolle bijdrage hebt geleverd. Dat helpt om in je ritme te komen.”

4. Haal de banden aan met collega’s

“Als je een kantoordier bent zoals ik, ben je gewend om na je vakantie even een rondje langs je collega’s te gaan, ervaringen te delen, hier en daar misschien wat foto’s uit te wisselen. In een thuiswerksituatie blijft dit sociale contact al gauw achterwege. Daarmee laat je een mooie gelegenheid liggen om de verbinding snel te herstellen en weer in de (samen)werkmodus te komen. Wacht daarom niet op je eerste Teams- of Zoommeeting na je vakantie, maar zoek in de eerste dagen actief contact met collega’s om even bij te kletsen. Goed voor de relatie en goed voor je herstart.” Jan benadrukt dat deze tip ook geldt voor leidinggevenden: “Het neemt tijd in beslag, maar belangstelling wordt gewaardeerd en is ook nodig. Zeker nu: het aansturen van virtuele teams is een vak apart. Om leidinggevenden hierin nog beter te kunnen ondersteunen, onderzoeken we dit najaar welke aanvullende vaardigheden nodig zijn om op afstand leiding te geven en hoe je daarin kan groeien.”
 

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie je organisatie en de medewerkers van je organisatie kan helpen balans te houden tussen ontspanning en inspanning en op die manier optimaal inzetbaar te blijven? Neem dan contact op met Jan van den Hoogen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur: jan.vanden.hoogen@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar overzicht