1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Alternatieve behandeling stressklachten onderzocht

Alternatieve behandeling stressklachten onderzocht

Heeft een combinatie van licht- en magneetveldtherapie én coaching een positief effect op chronische stress- en burnoutklachten? Het afgelopen anderhalf jaar vond een uitgebreid onderzoek met 90 proefpersonen plaats dat antwoord geeft op die vraag. Ook Arbo Unie was nauw bij de voorbereiding en uitvoering betrokken. Wat zijn de resultaten?

“De eerste stap was om voldoende deelnemers met werkgerelateerde chronische stressklachten te vinden die bereid waren mee te werken”, vertelt Toine Schoutens. Hij werd voor dit onderzoek als gastonderzoeker gedetacheerd bij het Coronel Instituut voor Arbeid & Gezondheid van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. “Bij die zoektocht heeft Arbo Unie een belangrijke rol vervuld. Het Coronel Instituut faciliteerde en ondersteunde het onderzoek.” Er deden drie groepen van 30 personen mee. “De eerste groep kreeg de gecombineerde behandeling: coaching én blootstelling aan een specifiek soort licht en een zwak magnetisch veld. Daarvoor namen ze twee keer per week plaats op een apparaat van Letec, de opdrachtgever van het onderzoek. De tweede groep deed dit ook, maar kreeg in werkelijkheid alleen coaching en geen echte licht- en magneettherapie. De derde groep kreeg alleen coaching.”


Significante verbeteringen

Wat waren de resultaten van het onderzoek? “In alle drie de groepen zagen we significante verbeteringen in de tijd, in alle variabelen die we maten. Zowel in het percentage werkhervatting, de mate van vermoeidheid, stress, als de kwaliteit van leven. Maar tussen de drie groepen werden geen verschillen gevonden. De groep die alleen coaching kreeg, maakte net zo veel vorderingen als de andere twee groepen. De meerwaarde van de licht- en magneettherapie bovenop coaching is dus niet aangetoond. Wel waren de deelnemers in alle groepen achteraf tevreden over de behandeling die ze ondergaan hadden.”

Aandacht en coaching hebben zichtbaar effect op het herstel van chronische stressklachten.

Open voor innovaties

Rob de Leeuw, manager Interventies bij Arbo Unie, kijkt tevreden op het onderzoek terug. “Wij staan altijd open voor innovaties en andere ontwikkelingen die onze dienstverlening kunnen verbeteren. Daarom verlenen we ook graag onze medewerking aan dit soort wetenschappelijk onderzoek. In dit geval hebben we geholpen door deelnemers voor het onderzoek te vinden en een groot deel van de coachingstrajecten voor onze rekening te nemen. De verwachting dat een combinatie van coaching met licht- en magneettherapie leidt tot een sneller herstel is helaas niet bevestigd. Toch is het winst om te weten dat aandacht en coaching zichtbaar effect hebben op het herstel van werkgerelateerde chronische stressklachten.”

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderzoek of op de hoogte worden gesteld van de resultaten? Neem dan contact op met Rob de Leeuw via rob.de.leeuw@arbounie.nl of bel 06 5250 2141.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht