Gezond leven, gezond werken

Mensen die veel bewegen, voldoende ontspannen en gezond eten, zitten meestal lekker in hun vel, presteren beter en zijn langer vitaal. Waarom zou je daarmee wachten op het nieuwe jaar? En: waarom zou je dit als werkgever niet stimuleren? Een gezonde leefstijl is meer dan een priv├ęzaak.

Goede voornemens hoe houd je ze vol 700x300px

“Van het langdurig verzuim, zeker bij de meer seniore medewerkers, heeft in Nederland naar schatting 70 procent te maken met leefstijl”, zegt Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbo Unie." Daarbij kun je denken aan hart- en vaatziekten en longaandoeningen, maar bijvoorbeeld ook aan mensen met overgewicht die zwaar lichamelijk werk doen en last krijgen van hun knieën. Je kunt dat zien als het gevolg van de tijd waarin we leven – ruim de helft van de bevolking is te zwaar. Wat we absoluut kunnen doen, is blijven werken aan bewustwording en een gezonde leefstijl stimuleren.”

Goed voor lichaam en geest

Dit betekent: inzetten op gezonde voeding, beweging en voldoende rust. Giny: “Het gaat vooral om de combinatie. Gezonde voeding is heel belangrijk, maar voor een goede calorieverbranding is het essentieel dat je daarbij ook voldoende beweegt. Bewegen helpt niet alleen om je gewicht onder controle te houden, het is ook belangrijk voor je spieropbouw, en voor de versteviging van je botten. Én niet vergeten: het houdt je brein fit.” 

Kom in beweging

Op dit vlak is nog veel winst te halen, constateert Giny: “Volgens cijfers van het CBS voldeed in 2019 iets meer dan de helft van de bevolking aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad; onder lager opgeleiden zelfs maar 40 procent. En dat terwijl die richtlijnen al heel minimaal zijn: een half uur per dag matig intensief bewegen is niks. Toch halen veel mensen op een werkdag maar 4000 stappen. Dat houdt in dat je 23,5 uur zit, ligt of staat. Dit is echt iets om je van bewust te zijn. Zeker in dit coronajaar. Op die manier breng je je duurzame inzetbaarheid in gevaar. Ik adviseer dan ook iedereen om minstens een uur per dag te wandelen. Ter ontspanning, om te bewegen en je bouwt meteen conditie op.”

Ontspanning is stressmanagement

Net als het belang van bewegen kan ook het belang van ontspanning niet worden onderschat. “Ontspanning is een heel breed begrip dat uiteindelijk neerkomt op goed kunnen omgaan met stress, op het managen van je stressniveau. Ook tijdens je werk is ontspanning onmisbaar: zorg voor voldoende pauzes. Dan hangt het er ook nog van af wat je daarmee doet. Als je in je pauze de hele tijd op je telefoon zit, ontspan je nog steeds niet echt. Je kan beter een blokje om gaan lopen of een stukje fietsen. Want om te ontspannen is bewegen ook heel belangrijk. En voldoende slapen, liefst minstens acht uur per etmaal. De meeste mensen halen dat niet, en dat heeft vaak ook weer met stress te maken. Maar het loont echt om op tijd naar bed te gaan.”

Verander je mindset

Wil je een gezonde leefstijl vasthouden, dan is het zaak om deze als normaal te gaan zien. “Mensen die afvallen, komen na verloop van tijd vaak toch weer aan. Ondanks dat ze zich met minder kilo’s energieker en productiever voelen. De behoefte aan snelle bevrediging wint het dan toch weer van het vooruitzicht op gunstige langetermijneffecten. Het risico om jezelf te ‘belonen’ met ongezond eten en terug te vallen in het ‘oude normaal’ blijft aanwezig zolang je mindset niet mee verandert. Als je het gevoel blijft houden dat je veel inlevert om gezond te leven, houd je het minder makkelijk vol.”

In gesprek

Die verandering van mindset kost natuurlijk tijd en energie, geeft Giny toe: “Als bedrijfsartsen kunnen we je mensen hierbij heel goed  ondersteunen. Door hen te begeleiden, door workshops te verzorgen of mee te kijken naar het aanbod in de kantine. Ook leidinggevenden kunnen verantwoordelijkheid nemen. Als je ziet dat een medewerker er niet gezond uitziet, ga dan het gesprek aan. Vraag bijvoorbeeld: ‘Sport je nog?’ Of: ‘Ik maak me zorgen over je gezondheid, vind je het goed om het daarover te hebben?’ Ga het gesprek aan, daar begint het mee. Dit gebeurt over de hele linie nog te weinig; leefstijl wordt beschouwd als een privékeuze. Maar als iemands functioneren eronder lijdt, is dat natuurlijk maar ten dele waar. Bovendien gaat het uiteindelijk om de inzetbaarheid en de vitaliteit van je medewerkers. Daar hebben zijzelf én de werkgever belang bij.”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie de medewerkers in jouw organisatie kan ondersteunen bij een gezonde leefstijl? Neem dan contact op via informatie@arbounie.nl. Of kijk op onze website voor ons totale aanbod als het om leefstijl gaat.

Deel deze pagina

Terug naar overzicht

Fit voor de job

Preventie in relatie tot leefstijl is een sleutelwoord in onze aanpak om medewerkers op een veilige, gezonde en productieve manier te laten werken. Vanuit de praktijk zien wij dat preventieve bedrijfsgezondheidszorg positieve effecten heeft. Niet alleen in het voorkomen van verzuim, maar ook in het versterken van de vitaliteit van werkenden.