1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Help medewerkers aan een plan B om inzetbaar te blijven

Help medewerkers aan een plan B om inzetbaar te blijven

We moeten langer doorwerken. Zeker in fysiek of psychisch zware beroepen blijkt dat niet altijd makkelijk. Voor medewerkers die een reëel risico lopen dat ze hun eigen functie niet langer volhouden, is het belangrijk om een plan B te hebben. Net als voor medewerkers die al uitgevallen zijn en in jouw organisatie geen perspectief meer hebben. Verbanen, een dochter van Arbo Unie, begeleidt ook hen op een onderscheidende manier naar duurzame inzetbaarheid.

Help medewerkers aan een plan B 700 x 300px

“Als medewerkers vastlopen in hun werk of te maken krijgen met beperkingen die het uitvoeren van hun taken in de weg staan, kunnen ze uitvallen en uiteindelijk hun baan verliezen”, vertelt Priscilla Panday, jobcoach bij Verbanen. “Die situaties komen maar al te vaak voor. Een deel van hen komt daarna wel weer aan het werk, maar soms is het de vraag of ze in die functie wél inzetbaar blijven. Mijn ervaring is dat werkgevers om die reden steeds vaker op zoek gaan naar een gezond toekomstperspectief voor hun (oud)medewerkers.”

Oog voor duurzame inzetbaarheid

Verbanen levert hier op een onderscheidende manier een bijdrage aan. Priscilla: “Het is onze missie om medewerkers die niet meer op hun plek zitten, te begeleiden naar werk dat past bij hun kennis, vaardigheden en persoonlijkheid. En ook – dat is het bijzondere van Verbanen - bij hun gezondheidsprofiel. Liefst al voordat ze uit het arbeidsproces raken. Daarvoor maken we gebruik van de brede expertise waar we via Arbo Unie toegang toe hebben. Als je als werkgever een medewerker bij ons aanmeldt, krijgt deze een uitgebreide intake, zodat we bijvoorbeeld op basis van motivatie kunnen inschatten of we iemand kunnen helpen. Vervolgens gaat diegene in één dag uitvoerig in gesprek met een bedrijfsarts, een psycholoog én een arbeidsdeskundige. Het voordeel van deze multidisciplinaire aanpak is dat we daarmee helder in kaart krijgen wat iemand fysiek en mentaal aankan en wat dat vraagt van de arbeidsomstandigheden. Zo komen we tot een geïntegreerd trajectplan om de kansen op passend werk te optimaliseren.”

Mijn ervaring is dat werkgevers steeds vaker op zoek gaan naar een gezond toekomstperspectief voor hun (oud)medewerkers.

Mooie nieuwe start

Begeleiding bij Verbanen neemt gemiddeld zes maanden in beslag. De eerste succesvolle matches zijn tot stand gebracht. “Een mooi voorbeeld is een sportcoach die dit werk niet meer kon doen vanwege ernstige stemproblemen”, vertelt Priscilla. “Dan moet je een omslag maken. Wij helpen je dan inzicht te krijgen in welke mogelijkheden er nog meer zijn, en wat past bij je drijfveren en talenten. Ook begeleiden we je in je zoektocht. Dat is maatwerk, aangevuld met trainingen die voor iedereen van toepassing zijn, bijvoorbeeld je presenteren op social media en sollicitatiegesprekken. Bij deze kandidaat heeft het traject geresulteerd in een leuke binnendienstfunctie bij een groot bedrijf. Fantastisch om de blijdschap hierover te zien, zowel bij de kandidaat als de bestaande werkgever. Daar doen we het voor!” 

Meer weten?

Wil je meer informatie over Verbanen en hoe je jouw medewerkers kunt helpen aan een plan B met een gezond toekomstperspectief? Neem dan contact op met jobcoach Priscilla Panday, info@verbanen.nl.

Deel deze pagina

Terug naar overzicht