1. Keuringen op locatie wel zo efficient

Keuringen op locatie: wel zo efficiënt

Tienduizenden werkenden in Nederland krijgen periodiek beroepskeuringen. Bijvoorbeeld omdat ze met gevaarlijke stoffen in aanraking komen, met persluchtapparatuur werken en/of zware fysieke arbeid verrichten. Zo ondergaan medewerkers in de operationele buitendienst van Vopak Rotterdam Botlek elke twee, vier of vijf jaar een ademluchtkeuring, afhankelijk van hun leeftijd. De laatste keer gebeurde dat op de locatie waar ze ook worden bijgeschoold. Wel zo efficiënt

Bij Vopak in Rotterdam Botlek staan grote tanks waarin diverse vloeibare chemische producten worden op- en overgeslagen. “Onze medewerkers van de operationele buitendienst gaan regelmatig de tanks op om bijvoorbeeld metingen te verrichten en monsters te nemen”, vertelt Mathilde de Winter, HR-manager bij het opslagbedrijf. “Een flinke klim langs een lange trap met volledige ademluchtapparatuur en de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen. We willen en moeten er zeker van zijn dat ze fysiek in staat zijn om dat te doen. Daarvoor is het belangrijk dat iedereen tijdig en zorgvuldig deelneemt aan de ademluchtkeuring.” 

Slim, snel en met een hoge opkomst

Kunnen we die keuringen zo inplannen dat we er medewerkers zo min mogelijk mee belasten en dat we niet voortdurend mensen hoeven uit te roosteren? Met die vraag stapte Mathilde vorig jaar naar Arbo Unie. “Mijn wens was om de keuringen op locatie te laten doen”, zegt ze. “Daar stelde Arbo Unie zich heel flexibel in op. Vorig jaar hebben we op een eigen testlocatie keuringsruimtes ingericht, zodat de keuringen onze medewerkers al veel minder tijd kostten. Dit jaar hebben we het nog slimmer aangepakt, door de keuringen te combineren met de reguliere trainingsdagen bij het Scheepvaart en Transport College Rotterdam. In goed overleg met ons en het STC heeft Arbo Unie ook daar keuringsruimtes ingericht en hebben we samen een planning opgesteld. Zo liepen de trainingen en de keuringen naadloos in elkaar over. Het proces verliep ontzettend efficiënt. En op deze manier krijg je ook een heel hoge opkomst.”

Dit jaar hebben we het nog slimmer aangepakt, door de keuringen te combineren met de reguliere trainingsdagen.

Terugkoppeling

Ook over de voorbereidingen en de verwerking van de keuringen is Mathilde te spreken. “Van tevoren kregen we voor iedereen de benodigde vragenlijsten en potjes voor urine. Daar hoefden we op de dag zelf geen extra tijd voor in te ruimen. De doktersassistenten die de medische keuringen afnamen, stuurden de uitslagen direct door naar de bedrijfsarts, waarna iedereen heel snel persoonlijk een schriftelijke terugkoppeling kreeg, inclusief medisch advies. Wij kregen een algemeen overzicht van de uitslagen, zodat we weten wie fit genoeg is om de tanks op te gaan. Dat is gelukkig het overgrote merendeel.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over de beroepskeuringen van Arbo Unie en de mogelijkheden om deze op locatie te laten uitvoeren? Neem dan vrijblijvend contact op met Stella Romeijn 06 5250 2157 of stella.romeijn@arbounie.nl

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht