1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Ondersteun medewerkers met schulden

Ondersteun medewerkers met schulden

In Nederland gaat 27 procent van de huishoudens gebukt onder betalingsachterstanden. Grote kans dat ook in jouw organisatie mensen in financiële nood verkeren. Dat is niet alleen vervelend voor hen, ook werkgevers hebben ermee te maken. Want medewerkers met schulden hebben gemiddeld meer stress, zijn minder productief en melden zich vaker ziek. Hoe help je hen om problemen te beperken?

Bijna 80 procent van de werkgevers heeft werknemers die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden, blijkt uit een peiling van het Nibud. Ella Vromans, bedrijfsmaatschappelijk werker bij Arbo Unie, geeft aan wat dat kan betekenen: “Als iemand bijvoorbeeld een loonbeslag heeft, loopt de productiviteit vaak terug met zo’n 20 procent, doordat iemand met schulden tijdens het werk van alles moeten regelen en zich door de stress minder kan concentreren. En het ziekteverzuim neemt gemiddeld met 9 dagen toe.”

Ga liever een goed gesprek aan en biedt hulp met oplossingen.

Geen voorschotten, liever een gesprek

Naast gewoon goed werkgeverschap is dit reden genoeg om medewerkers met schulden hulp te bieden. De maatschappelijk werkers van Arbo Unie doen dit bijvoorbeeld door individuele begeleiding te geven of in ernstige gevallen door te verwijzen naar de schuldsanering en daarbij te helpen met bemiddeling. “We steken ook veel energie in preventie: wat kun je als organisatie doen om te voorkomen dat mensen in de schulden raken of daar nog dieper in wegzakken? Zo adviseren we in de arbeidsvoorwaarden op te nemen dat je geen voorschotten verstrekt. Ga liever een goed gesprek aan en bied hulp bij oplossingen. Daarnaast geven we veel voorlichting: hoe zie je dat iemand in de problemen zit en hoe kun je daarmee omgaan?”

Trek tijdig aan de bel

Financiële problemen komen voor in alle lagen van de bevolking en bij alle inkomensklassen, constateert Ella. “Slecht financieel beheer is een belangrijkere factor. En vaak speelt er een dubbele problematiek, zoals ontslag, een scheiding, een verslaving of het verlies van een dierbare. De laatste jaren zie ik wel een toename, vooral door ontslag bij reorganisaties. Gelukkig trekken steeds meer organisaties al aan de bel voordat een reorganisatie start. Dat is heel goed, want we stellen dan samen alvast een plan op: hoe gaat het financiële plaatje er straks uitzien? Wat lukt dan nog wel en wat niet meer? Waar kan iemand eventueel terecht voor bemiddeling? Dat alleen al zorgt vaak voor minder financiële stress. En daar ondervinden werkgevers ook veel voordeel van.”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe de bedrijfsmaatschappelijk werkers van Arbo Unie financiële stress kunnen helpen voorkomen en verzachten? Neem dan contact op met Ella Vromans via 06 5250 0893 of ella.vromans@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht