1. Ontmoet Jesse en Vanessa: verpleegkundige en arboverpleegkundige

Ontmoet Jesse en Vanessa: verpleegkundige en arboverpleegkundige

Jesse Boschma werkt sinds 2020 bij Arbo Unie als verpleegkundige. Daarvoor heeft Jesse drie jaar als wijkverpleegkundige gewerkt. Vanessa Tuin is van oudsher verpleegkundige, maar heeft vorig jaar de opleiding tot arboverpleegkundige aan de HAN Nijmegen afgerond. Jesse en Vanessa zijn het er samen over eens: het werken als verpleegkundige geeft energie en voldoening.

Ontmoet Jesse en Vanessa verpleegkundige en arboverpleegkundige

Een spin in het web en werken als detective

Een verpleegkundige bij Arbo Unie focust zich op het individu, maar werkt ook overkoepelend. De verpleegkundige coacht leidinggevenden bij klanten in bepaalde kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om hun medewerkers te helpen. Samen met een multidisciplinaire team, bestaande uit andere verpleegkundigen, bedrijfsartsen, psychologen, bedrijfsfysiotherapeuten of arbeidsdeskundigen, bespreek je de trends en knelpunten, en bedenk je creatieve oplossingen. Vanessa: “Als arboverpleegkundige kan ik dieper ingaan op veiligheid en sociaal welbevinden. Je leert vaardigheden als coördineren, coachen en je mag het wetenschappelijke toepassen in het werk. Het vak is breder dan vaccinaties zetten en onderzoeken uitvoeren. Je bent daarmee bij klanten het eerste aanspreekpunt voor de medewerkers, leidinggevenden en HR-afdeling. Een echte spin in het web dus! Zo kunnen wij perfect aansluiten bij de veelzijdigheid van de verschillende klanten”.  

Het vak verpleegkundige is echt een sociaal beroep. Je praat veel en trekt met elkaar op. Je bent nieuwsgierig. Een soort detective die een puzzel oplost.

Een verpleegkundige houdt spreekuren voor verzuimende cliënten, maar ook voor medewerkers waarvan de klant niet wil dat ze verzuimen. Jesse: “Het vak verpleegkundige is echt een sociaal beroep. Je praat veel en trekt met elkaar op. Je bent nieuwsgierig. Een soort detective die een puzzel oplost.” Je denkt dat je vaak medewerkers moet duwen, maar niets is minder waar. Mensen willen graag werken en ergens bij horen. De nadruk leggen op wat wél lukt, helpt. Bijvoorbeeld adviseren om met klussen te beginnen die al een langere tijd in de kast liggen of kijken of de medewerker een andere afdeling kan ondersteunen.

Vrijheid en dynamiek

Een werkweek van een verpleegkundige bij Arbo Unie is dynamisch. Je kunt thuiswerken, vanaf de locatie bij de klant of op kantoor bij Arbo Unie. Vanessa: “Het is leuk om op locatie bij de klant te zijn. Je krijgt dan een kijkje in andermans keuken.” Jesse: “Je hebt de vrijheid om je eigen agenda in te delen. De weekenden ben je standaard vrij en je hebt geen nachtdiensten, dat is fijn.” Wanneer je precies bereikbaar bent en hoe vaak je naar de klant gaat, kun je ook zelf met de klant afstemmen.

Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat Jesse en Vanessa ook aan hun eigen gezondheid prioriteit kunnen blijven geven. Vanessa: “Elke ochtend maak ik een wandeling. Zo heb ik mijn workout al voor mijn werkdag gedaan. Zo blijf ik fit.” Jesse vindt het fijn dat hij door het thuiswerken geen reistijd heeft. Jesse: “Ik ben erg bedreven in barbecueën. Als je een gerecht hebt dat langer op de barbecue moet sudderen, dan kan dat nu prima tijdens het werk op thuiswerkdagen. Ik zet de barbecue aan en zet het gerecht erop. Zo kan ik gezond en lekker eten. Daar geniet ik van.”

Een maatschappelijke bijdrage 

Het werk (arbo)verpleegkundige geeft Jesse en Vanessa energie. Jesse: “Ik heb het gevoel dat ik echt wat bijdraag aan de maatschappij. Dat ik het verschil maak. 5% van werkend Nederland is ziekgemeld. Daar heb je invloed op in de spreekkamer. Maar je hebt ook invloed op de 95% die niet ziekgemeld is. Dit door het geven van trainingen en door de adviserende rol die verpleegkundigen hebben richting leidinggevenden. Als je ziet dat een medewerker dreigt uit te vallen, dan kunnen wij de leidinggevende helpen. Het is dan tof om te zien dat je hebt helpen voorkomen dat iemand uitvalt.”

Je kunt je functie zelf vormgeven. Wil je als verpleegkundige wel graag onderzoeken uitvoeren? Dat kan in bijvoorbeeld de vorm van Preventief Medische Onderzoeken (PMO). Je voert dan gesprekken met cliënten en bespreekt de uitkomsten. Krijg jij juist energie van het zetten van prikken? Ook dat is mogelijk bij Arbo Unie. Zo zorg je zelf voor een divers takenpakket binnen je functie waarmee je op jouw manier bijdraagt aan het gezond houden van werkend Nederland. 

Deel deze pagina

Kom ook werken bij Arbo Unie

Bekijk onze vacatures

Wil jij ook graag als verpleegkundige werken bij Arbo Unie? Reageer dan snel op één van onze vacatures.