1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Powernap op het werk kan dat

Powernap op het werk, kan dat?

In de Verenigde Staten, Japan en China is het al heel gebruikelijk: even een dutje tijdens het werk om bij te tanken. Dat kan een positief effect hebben op de productiviteit, concentratie én psychische en fysieke gezondheid. In Nederland is slapen op het werk nog niet zo’n geaccepteerd verschijnsel, al lijkt ook hier de ‘powernap’ in opmars. Hoe zet je hem effectief in?

“Een goede powernap duurt tussen de twintig en dertig minuten”, vertelt Wendel Post, arbeidshygiënist bij Arbo Unie. “Dat staat ongeveer gelijk aan de eerste fase van je slaapcyclus. En het is precies genoeg om kort te herstellen en jezelf weer op te laden. Daarna kun je er weer tegenaan en het voorkomt fouten. Meer dan een halfuur slapen is te lang: je slaap gaat dan over in een diepe slaap en als je daaruit wakker wordt, kun je echt gedesoriënteerd zijn en je juist heel suf voelen. En dat gaat dan ook niet snel weg.”

Speciale powernapstoel

In haar eigen werk komt Wendel veel bij bedrijven die continudiensten draaien. “Ik geef veel trainingen over hoe je gezond en geconcentreerd kunt blijven, ook als je nachtdienst hebt. Zeker in die gevallen kan een powernap verkwikkend zijn. Sommige bedrijven faciliteren dat, bijvoorbeeld met een speciale powernapstoel. Daar kunnen mensen dan in hun pauze gebruik van maken. Wat ook veel voorkomt, is dat mensen na een nachtdienst onderweg naar huis even een parkeerplaats opzoeken en dan met hun rugleuning naar beneden een halfuurtje bijslapen. Dat werkt beter dan voor je vertrek een paar koppen koffie drinken.”

Een goede powernap duurt tussen de twintig en dertig minuten.

Praktische bezwaren

Tijdens het werk is een powernap niet altijd mogelijk, realiseert Wendel zich. “Als je bij een minimale bezetting nachtdienst hebt in de zorg, is het bijvoorbeeld lastig. Je kunt niet pas na 20 minuten op een oproep van een cliënt reageren. En als iedereen op hetzelfde moment pauze heeft, heb je wel heel veel slaapstoelen nodig. Dat soort praktische bezwaren is niet altijd op te lossen.” Toch past de powernap volgens Wendel in meer organisaties dan nu gebruikelijk is. “Heel veel mensen kampen met een slaapachterstand, we hebben het allemaal druk. En helaas kun je geen slaapvoorraad opbouwen. Dan kan een powernap op z’n tijd veel goed doen. Ook overdag. Maar dan zou het wel meer geaccepteerd moeten worden. Nu wordt het nog vaak met luiheid geassocieerd: je bent niet op je werk om te slapen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie je kan ondersteunen bij het verkleinen van de risico’s van slaaptekort en nachtwerken? Neem dan contact op met Wendel Post via 06 5250 1291, of wendel.post@arbounie.nl.

Gezond aan de slag

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht