1. Professionaliseringsdag Denk aan duurzame inzetbaarheid

Professionaliseringsdag? Denk aan duurzame inzetbaarheid

Teamdagen, heisessies, studie- en professionaliseringsdagen: het zijn mooie gelegenheden om even afstand te nemen van de werkpraktijk en te werken aan een nieuwe strategie, inhoudelijke verdieping, toekomstplannen en innovatie. Ook duurzame inzetbaarheid leent zich goed als thema voor zo’n dag – de VCO-dag is hiervan een schoolvoorbeeld. Hoe pak je dat aan?

Professionaliseringsdag - thema duurzame inzetbaarheid 700x300

Kies uit een breed palet aan workshops – op maat

Duurzame inzetbaarheid is een relevant thema. Het maakt werkgevers aantrekkelijker in een krappe arbeidsmarkt als ze op dat vlak hun zaken voor elkaar hebben. Het is een onderwerp dat iederéén in een organisatie aangaat: werken aan duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en personeel. “Dat maakt het uitermate geschikt als thema voor professionalisering”, zegt Susanne Tijssen, arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie. “Met onze kennis en ervaring helpen graag bij de invulling.”

Eigen verantwoordelijkheid

Dat deed Arbo Unie bijvoorbeeld bij de jaarlijkse VCO-dag van onderwijskoepel VCO Oost-Nederland. Susanne: “In de voorbereiding heb ik uitgebreide gesprekken gevoerd met de directie en de HR-afdeling. Een helder beeld van de gewenste opbrengst is immers de basis voor succesvolle dag. Bewustwording kwam als belangrijk doel naar voren: dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen om je leerlingen het onderwijs te kunnen geven waar je naar streeft. Bijvoorbeeld door voldoende beweging, goede slaap, verantwoorde voeding, of meer aandacht voor een optimale werk-privé balans. Bij Arbo Unie en onze dochterorganisatie BeLife bieden we rondom tal van die deelgebieden al workshops – op maat - aan. Zo kon ik een gevarieerd programma samenstellen met eigen specialisten op allerlei terreinen. Passend bij de wens van de klant.”

Nieuw aanbod

De VCO-dag gaf ook aanleiding om nieuwe workshops aan het aanbod van Arbo Unie toe te voegen. “Zelf heb ik bijvoorbeeld speciaal voor deze dag een sessie ontwikkeld waarin deelnemers hun eigen ‘balanskaart’ opstellen. Een workshop die ze aan het denken zet over wat hun energie geeft en waar ze juist op leeglopen. En hoe ze zelf aan een gezond evenwicht kunnen werken. Die workshop is voor elke organisatie op maat te maken.” 

Maak gebruik van subsidies

Behalve over het programma dacht Arbo Unie mee over de communicatie rondom de VCO-dag én over de kosten. “We hebben meegewerkt aan een aanvraag voor een ESF-subsidie voor VCO Oost-Nederland voor activiteiten rondom duurzame inzetbaarheid. Ook voor andere organisaties zijn vaak subsidies en potjes voorhanden die je hiervoor prima kan gebruiken; wij denken graag mee over hoe ze aan de voorwaarden kunnen voldoen.”

Ingrediënten om op voort te bouwen

Bij de teams van de 14 VCO-scholen heeft de inzetbaarheidsochtend veel losgemaakt. “De kennis van de deelnemers is vergroot én het evenement heeft bijgedragen aan hun bewustwording dat ze ook zélf invloed hebben op hun inzetbaarheid. Dat weet iedereen wel, maar er is meer gevoel voor urgentie ontstaan. Dat merkte ik in mijn eigen workshop. Na afloop heb ik mijn collega’s van Arbo Unie en BeLife gevraagd wat hun is opgevallen en de belangrijkste bevindingen teruggegeven aan VCO. De proactieve houding werd gewaardeerd. Dat zijn inzichten waarmee VCO verder kan bouwen om te werken aan preventie van verzuim.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over wat Arbo Unie kan betekenen voor de invulling van een professionaliseringsdag, studiedag of ander evenement voor medewerkers om duurzame inzetbaarheid op de kaart te zetten? Neem dan contact op met Susanne Tijssen, arbeids- en organisatieadviseur: susanne.tijssen@arbounie.nl

Deel deze pagina

Terug naar overzicht