Relaties op de werkvloer – wat kan je doen als leidinggevende?

Vandaag is het weer ‘Valentijnsdag’, de dag van de liefde. De één vindt het een romantisch idee en doet graag iets extra’s voor zijn geliefde, de ander vindt het commerciële onzin. Ook op het werk komt verliefdheid regelmatig voor en ontstaan relaties op de werkvloer. Hoe ga je daar nou mee om als leidinggevende?

valentijn-700x300px

Stel je voor dat je op een afdeling werkt met tien werknemers en twee daarvan krijgen een relatie met elkaar. Wij gingen in gesprek met Ella Vromans, Bedrijfsmaatschappelijk werker bij Arbo Unie en vroegen haar wat je als leidinggevende in zo’n situatie het beste kan doen.

Volgens Ella hoeven liefdesrelaties op de werkvloer natuurlijk helemaal geen problemen op te leveren. Het kan er ook voor zorgen dat je juist met meer energie naar je werk gaat. Bedrijven gaan hier op verschillende manieren mee om. Sommige bedrijven hebben hiervoor een beleid, maar meestal is dit niet het geval. Wat belangrijk is, is dat een mogelijke liefdesrelatie op de werkvloer in het beginstadium besproken wordt tussen leidinggevende en de werknemers. De leidinggevende kan dan bij andere afdelingen poolshoogte nemen om te kijken hoe daar met liefdesrelaties op de werkvloer wordt omgegaan. Ook kan de leidinggevende met HR contact opnemen om een beleid op te laten stellen en ervoor zorgen dat andere collega’s ervan op de hoogte zijn. Relaties verbieden tussen werknemers heeft geen zin. Er kunnen nu eenmaal relaties op de werkvloer ontstaan gezien het aantal uren die we aanwezig zijn op ons werk.

Hieronder hebben we nog een aantal do’s en don’ts voor je verzameld:

Do’s:

  • Behandel werknemers rechtvaardig en gelijkwaardig;
  • Respecteer het recht van werknemers op een privéleven en een gezinsleven;
  • Instrueer werknemers dat persoonlijke relaties op de werkvloer worden gemeld;
  • Wees alert op eventuele problemen tussen werknemers met een liefdesrelatie.

Don’ts:

  • Neem niet zomaar aan dat er problemen zullen ontstaan vanwege een relatie op het werk;
  • Maak geen ongepaste opmerkingen over de liefdesrelatie tussen werknemers.

Fijne Valentijnsdag!

Bron: Xperthr.nl

Deel deze pagina

Terug naar overzicht