Zo blijf je fris en fit na de vakantie

De zomervakantie zit er weer op, althans voor de meesten. Als je dan weer opgeladen en ontspannen aan de slag gegaan bent, wil je dat gevoel het liefst zo lang mogelijk vasthouden zonder weer op te gaan in de waan van de dag. Tegelijkertijd wil je misschien die extra vakantiekilo’s kwijt, of weer goed in je werkritme komen. Hoe krijg je dat voor elkaar? En hoe help je je medewerkers ook na de vakantie fris en fit te blijven?

Zo blijf je fris en fit na de vakantie 700 x 300px

Hoe houd je je vakantiegevoel vast?

 • Een grote valkuil is dat je terugkomt van vakantie en denkt: nu ga ik alles helemaal anders doen. In de praktijk houdt bijna niemand dat vol. Kies liever een paar dingen die je wilt veranderen, zoals meer bewegen en gezonder eten en stel daar ook haalbare doelen op. Zo zorg je dat je je voornemens ook echt realiseert. 
 • Schrijf je doelen op, en deel ze op in stapjes. Heb je de eerste doelen gehaald, dan kun je weer een tandje bij zetten.
 • Wil je meer bewegen? Plan sportmomenten dan in je agenda in. Liefst één meer dan je doelstelling, zodat je nog een reservemoment overhoudt als er toch iets tussenkomt.
 • Haal regelmatig herinneringen op aan je vakantie om dat ontspannen gevoel terug te halen. Daarbij werkt bijvoorbeeld een vakantiedagboekje heel goed of je foto’s die je hebt gemaakt om de reis levend te houden.
 • Probeer – als de omstandigheden dat toelaten - weer een uitje te plannen, een korte vakantie of een nachtje weg. Dan heb je iets om naar uit te kijken. 
 • Wil je het hele jaar ontspannen blijven, dan werkt het beter om vier of vijf korte vakanties te houden dan één lange.
 • Laat je niet te veel leiden door je mailbox. Plan liever een paar momenten per dag in dat je je mails doorneemt en waar nodig oppakt. Dat maakt je werkdag een stuk minder onrustig en voorkom je dat je sommige mails doorleest zonder ze te kunnen afwerken.

Een gezondheidsapp maakt je bewuster van je eigen gedrag.

Hoe raak je je slechte vakantiegewoonten weer kwijt?

 • Op vakantie ben je vaak wat minder streng voor jezelf. Je beweegt minder, eet meer, neemt een extra glas wijn. Na de vakantie is het dan soms behoorlijk moeilijk om je goede gedrag weer op te pakken. Ook daarvoor geldt: stel jezelf haalbare en heldere doelen. Een gezondheidsapp downloaden en gebruiken helpt ook; dat maakt je in elk geval bewuster van je eigen gedrag.

Hoe help je je medewerkers de post-vakantiestress vóór te blijven?

 • In deze periode net na de vakantie staan veel medewerkers ervoor open om gezonder te gaan leven en bijvoorbeeld een beter evenwicht te zoeken tussen werk en privé. Hét moment om hen daarbij te ondersteunen. Bijvoorbeeld met een gerichte training om stress buiten de deur te houden of een vitaliteitstraject om medewerkers te begeleiden bij hun gezonde doel. 
 • Zorg dat ook je leidinggevenden en HR-afdeling getraind zijn in het herkennen van stresssignalen, zodat ze tijdig kunnen ingrijpen als een medewerker uit balans raakt.
 • Bied je medewerkers een PMO aan (preventief medisch onderzoek), waarin je ook vragenlijsten over hun vitaliteit meeneemt. Dat geeft je een helder beeld van waar je als organisatie aan kunt werken om stressfactoren zo veel mogelijk weg te nemen. En met de resultaten houd je medewerkers meteen een spiegel voor.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie je medewerkers en je organisatie kan helpen fit en vitaal te blijven? Neem dan contact op met Rita Paijmans, vitaliteitscoach bij Arbo Unie: rita.paijmans@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar overzicht