- Werkgever
- Verzuim
- Begeleiden
- Arbeidsdeskundig onderzoek
Arbeidsdeskundig onderzoek
Als een medewerker uitvalt, ben je verplicht te onderzoeken hoe deze medewerker naar arbeidsvermogen kan blijven werken. Je kunt hiervoor een arbeidsdeskundig onderzoek inzetten. Hoe eerder je een arbeidsdeskundig onderzoek inzet, hoe sneller je weet wat de re-integratiemogelijkheden zijn van de medewerker.
Een arbeidsdeskundig onderzoek bestaat uit:
- Een gesprek met de werkgever en medewerker over het verloop van de re-integratie tot heden, over de visie op hervattingsmogelijkheden in de toekomst in het eigen werk of in de organisatie en over mogelijke belemmerende re-integratiefactoren
- Advies over het re-integratieproces of over de duurzame inzetbaarheid van medewerkers
- Eventueel een bezoek aan de werkplek
- Contact met de bedrijfsarts
- Verslag wat voldoet aan de eisen van het UWV en onderdeel vormt van het re-integratie dossier van jouw medewerker
Arbeidsdeskundigen brengen in het onderzoek de knelpunten van het werk of de omgeving in kaart en bedenken oplossingen, zodat werknemers op een structurele en duurzame manier weer aan het werk kunnen gaan of kunnen blijven werken. In het advies houden zij rekening met de wet- en regelgeving omtrent het verzuim. Het uiteindelijk doel is dat uitgevallen werknemers terug kunnen keren in passend werk, de verzuimdrempel minder hoog wordt en dat huidige werknemers goed hun werk kunnen blijven uitvoeren.
Gezondheidsteam
Arbeidsdeskundigen zijn onderdeel van het gezondheidsteam. Een bedrijfsarts geeft advies over de mate van arbeidsongeschiktheid voor werk. De arbeidsdeskundige onderzoekt de arbeidsmogelijkheden bij een beperkte medische belastbaarheid. Op deze manier bieden wij de juiste expertise op het juiste moment, dat bijdraagt aan een duurzaam herstel.
Wanneer zet je een arbeidsdeskundige in?
- Als er vertraging in het re-integratietraject ontstaat
- Voor het onderzoeken van de terugkeermogelijkheden op basis van arbeidsmogelijkheden
- Als het al snel duidelijk is, dat een medewerker niet kan terugkeren in het eigen werk
- Als je niet zeker weet of je de juiste stappen volgens de Wet Verbetering Poortwachter hebt gevolgd
Waar kun je een arbeidsdeskundige nog meer voor inzetten?
- Inzetbaarheidsgesprek met de werkgever en werknemer
- Halfjaarsgesprek
- Werkfitgesprek met de medewerker
- Ondersteunen werkgever en werknemer bij evaluaties gedurende de re-integratie (ook in het tweede jaar) in het onderzoek naar hervattingsmogelijkheden/verloop re-integratie spoor 1 en spoor 2.
- Dossiertoets