- Werkgever
- Verzuim
- Begeleiden
- Arbeidsdeskundig onderzoek
Arbeidsdeskundig onderzoek
Als een werknemer uitvalt, ben je verplicht om te onderzoeken hoe deze werknemer naar arbeidsvermogen kan blijven werken. Je kunt hiervoor een arbeidsdeskundig onderzoek inzetten. Hoe eerder je een arbeidsdeskundig onderzoek inzet, hoe eerder er duidelijkheid is over de re-integratiemogelijkheden. Maar ook vóór werknemers langdurig uitvallen, kunnen arbeidsdeskundigen meedenken over oplossingen. Zo signaleren zij waar medewerkers de verbinding dreigen te verliezen, brengen de risico’s in kaart en geven advies. Een arbeidsdeskundig onderzoek bestaat uit:
- Een gesprek met de werkgever en werknemer over het onbenutte arbeidspotentieel, de loopbaan en mogelijke belemmerende re-integratie factoren
- Bezoek aan de werkplek
- Advies over het re-integratieproces of over de duurzame inzetbaarheid van werknemers
Een arbeidsdeskundige brengt in het onderzoek de knelpunten van het werk of de omgeving in kaart en bedenkt oplossingen, zodat de werknemer op een structurele en duurzame manier weer aan het werk kan gaan of kan blijven werken. In het advies houdt de arbeidsdeskundige rekening met de wet- en regelgeving omtrent het verzuim. Het uiteindelijk doel is dat uitgevallen werknemers terug kunnen keren in passend werk en de verzuimdrempel minder hoog wordt en dat huidige werknemers goed hun werk kunnen blijven uitvoeren.