1. Arbeidsdeskundig onderzoek

  De rol van een arbeidsdeskundige

  Als je na een lange tijd van ziekte weer aan het werk kunt, wil je zeker weten dat je teruggaat naar een fijne plek. Je wilt niet nog een keer ziek worden. Een werkomgeving waarin jij je prettig voelt en het werk kunt doen wat bij jou past is dan erg belangrijk. Een arbeidsdeskundige helpt hierin door het uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek. De arbeidsdeskundige:

  • Brengt problemen van het werk en/of de werkomgeving in kaart
  • Geeft advies aan de werkgever over de te nemen stappen wanneer jij weer kunt werken

  Op deze manier kun jij weer met een prettig gevoel aan het werk gaan en dit gevoel ook vasthouden.

  Wat doet een arbeidsdeskundige?

  De arbeidsdeskundige komt naar de werkplek en onderzoekt wat de werkbelasting voor jou in de functie is. Op de volgende vragen zoekt de arbeidsdeskundige antwoord:

  1. Past het werk goed met hoeveel jij aankunt?
  2. Is het werk aan te passen naar hoeveel jij aankunt?
  3. Kan jouw werkgever het werk op zo’n manier aanpassen dat het goed bij jou past?
  4. Is het na ziekte ook mogelijk om ergens buiten de organisatie aan het werk te gaan?

  De arbeidsdeskundige voert gesprekken met jou en jouw werkgever. In het gesprek met de werkgever onderzoekt de arbeidsdeskundige de problemen in het werk en welke minimale eisen er nodig zijn om het werk uit te voeren. Op deze manier krijgt de arbeidsdeskundige inzicht of de werkgever het werk zodanig kan aanpassen zodat het bij jou past.

  In het gesprek met jou wilt de arbeidsdeskundige alles over jouw functie weten. De arbeidsdeskundige onderzoekt welke kansen er voor jou zijn en wilt weten wanneer jij verwacht dat je weer aan het werk kunt. Ook geeft de arbeidsdeskundige meer informatie over het ziekteproces en bespreekt de wet- en regelgeving over het ziekteverzuim. Achteraf stuurt de arbeidsdeskundige een advies naar jou en jouw werkgever op.

  Activerings-gesprek

  Wanneer je een aantal weken ziek bent geweest, kan een arbeidsdeskundige je uitnodigen voor een activeringsgesprek samen met jouw werkgever. Het doel van het gesprek is om duidelijkheid te geven in de rol- en taakverdeling tussen jou, je leidinggevende en de bedrijfsarts.

  Wil je meer weten? Download de flyer.