- Lekker in je vel - werknemer
- Diensten
- Arbeidsdeskundig onderzoek
De rol van een arbeidsdeskundige
Als je na een lange tijd van ziekte weer aan het werk kunt, is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Hierbij letten we op wat je wel nog kunt en wat je (tijdelijk) niet meer kan. Een arbeidsdeskundige kan jou hierin ondersteunen, zodat jij zoveel mogelijk inkomen behoudt en weer op een gezonde manier aan het werk kunt.
Een arbeidsdeskundige voert onder andere een arbeidsdeskundig onderzoek uit en wil daarmee op de volgende vragen een antwoord krijgen:
- Kun je je eigen werk weer gaan doen?
- Zo niet, kan jouw werkgever het werk veranderen, zodat je weer aan het werk kunt?
- Zo niet, is er ander werk dat bij jou past binnen de organisatie?
- Zo niet, is er ander werk dat bij jou past buiten de organisatie?
- Hoe gaat het arbeidsdeskundig onderzoek?
Een arbeidsdeskundige voert diverse gesprekken met jou en jouw werkgever. Mogelijk bezoekt een arbeidsdeskundige jouw werkplek. In de gesprekken met jouw werkgever vraagt de arbeidsdeskundige wat het probleem is en de mogelijkheden zijn. In het gesprek met jou is de arbeidsdeskundige nieuwsgierig naar welke stappen jij wil ondernemen om weer te kunnen werken. In een gesprek samen met jou en jouw werkgever bespreekt de arbeidsdeskundige de resultaten en geeft advies over hoe je weer aan het werk kunt. De arbeidsdeskundige verwerkt dit in een verslag. Dit wordt onderdeel van jouw persoonlijke map.
Inzetbaar-heidsgesprek
Heb je het gevoel dat het langer duurt voordat je weer aan het werk kunt dan je van tevoren had bedacht? Dan kun je met jouw werkgever overleggen of een inzetbaarheidsgesprek mogelijk is. Jouw werkgever kan dit aanvragen bij de arbodienstverlener. In het inzetbaarheidsgesprek denkt de arbeidsdeskundige mee over wat de nieuwe opties zijn om toch snel en goed terug te keren naar het werk. Jouw werkgever kan dit aanvragen