1. Maak je druk maar stress met mate

Maak je druk, maar stress met mate

Zonder stress kunnen we niet leven. We zouden bijvoorbeeld rustig doorlopen als we bij het oversteken een vrachtwagen op ons af zagen razen. Stress is nuttig en gezond. Zolang we maar goed terug kunnen schakelen. Maar hoe kun je ontspannen als overal op het werk de druk oploopt door personeelstekorten oploopt en daarbuiten de ene na de andere crisis opdoemt?

Maak-je-niet-druk-maar-stress-met-mate-700x300px

Stress is een belangrijke oorzaak van verzuim, en de cijfers worden er niet rooskleuriger op. Bijna twee derde van de beroepsbevolking in Nederland ervaart stress op het werk, blijkt uit het Cigna 360 Global Well-Being rapport dat onlangs verscheen. In de groep tot en met 34 jaar is dat zelfs bijna 90 procent. En terwijl de verzuimcijfers weer bijna terug zijn op het niveau van voor de coronacrisis, is het aandeel dat samenhangt met stress nu 10 procent hoger dan in 2019. “Mensen vallen vaak pas uit als ze al maanden, soms zelfs jaren stress hebben”, zegt Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbo Unie. “Al die tijd hebben ze de signalen genegeerd, of niet eens opgemerkt. Dat is dus de eerste stap die je moet nemen ter voorkoming van burn-outklachten: voelen dat je stress hebt.”

Antistress-plan

De oorzaken van stress – zoals werkdruk, mantelzorgtaken, klimaatverandering – kun je lang niet altijd beïnvloeden, maar wel hoe je met stress omgaat. Tien tips van Giny:

  1. Reflecteer. Sta elke dag even stil bij de vraag: hoe zit ik in mijn vel? Waren er stressmomenten?
  2. Analyseer je stress. Als er stressmomenten waren, ga dan bij jezelf na: welke gedachten maakten dat ik stress had? Wat geeft mij stress? Dit is nuttig, omdat stressgedachten vaak niet reëel zijn. Of anders gezegd: je maakt je vaak drukker dan nodig is. 
  3. Schrijf het op. Het kan helpen om op te schrijven wat jou stress geeft. Dat je bijvoorbeeld afspraken niet na kan komen doordat er te veel werk op je bord ligt, of je opgejaagd voelt door een deadline. Op papier valt het vaak erg mee. En het geeft ook beter zicht op wat je kunt doen om stress weg te nemen. Kijk wat wél kan, zoals taken overdragen aan een collega of uitstel vragen.
  4. Neem ook op stressvolle dagen regelmatig pauze. Ga een rondje lopen, verzet je zinnen. Dit helpt je om beter met stress om te gaan.
  5. Doe ademhalingsoefeningen. Dit is de eenvoudigste manier om je stressniveau te verlagen en verrassend effectief: las drie keer per dag een moment in om te zorgen dat je ademhaling weer in je buik zit. Bij stress ontstaat de neiging om vanuit je borst te ademen, terwijl je stressniveau daardoor juist stijgt. Dat voel je al als je je schouders optrekt. Je adem reguleren verlicht de spanning.
  6. Pak voldoende nachtrust. Bijkomend voordeel van diep in de buik ademen is dat je daardoor makkelijker in slaap kunt komen. En als je goed slaapt, daalt je stressniveau verder. 
  7. Dit sneeuwbaleffect kun je versterken met gezonde keuzes. Zoals voldoende bewegen – maak regelmatig een flinke wandeling - en goede voeding. Vaak de eerste goede gewoontes die sneuvelen bij stress, ook al omdat stress verlamt én maakt dat je een grotere behoefte krijgt aan zoetigheid. 
  8. Voor rokers: stop! Het is een misverstand dat roken ontspant. Het geeft juist méér stress, want je gaat na elke sigaret meteen weer verlangen naar de volgende.
  9. Drink met mate. Iets soortgelijks geldt voor alcohol, met als bijkomend effect dat je nachtrust er ook nog door verstoord wordt. Dat helpt dus zeker ook niet om beter met stress om te gaan.
  10. Kom je er alleen niet uit, zoek dan hulp. Gezonde keuzes maken in tijden van stress is lastig: onderzoek toont aan dat stress je perspectief vernauwt. Dit verklaart onder andere waarom mensen bij chronische stress, bijvoorbeeld door schulden, vaak keuzes maken die hun situatie eerder verslechteren dan verbeteren. Ze raken het overzicht kwijt en richten zich op de korte in plaats van op de lange termijn. Des te belangrijker om tijdig aan de bel te trekken, bijvoorbeeld bij de bedrijfsarts.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie jouw organisatie en medewerkers kan helpen hun mentale veerkracht te vergroten met gezonde keuzes? Neem dan contact op Giny Norder via informatie@arbounie.nl

Deel deze pagina

Terug naar homepage