1. Het laatste nieuws van Arbo Unie

Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


Verlies verbinding en sociaal contact niet uit het oog bij de aanpak van werkstress

Verbinding, sociaal contact en steun vanuit werkgever en collega’s zijn essentieel bij het tegengaan van werkstress. Toch worden deze punten vaak uit het oog verloren, mede doordat we vaker hybride of thuiswerken. "Als mensen zich verbonden voelen, heeft dit een positief effect op hoe ze hun werk beleven. Dat voorkomt dat ze het gevoel hebben er alleen voor te staan", zegt hoogleraar en Chief Health Officer bij Arbo Unie, Willem van Rhenen. Daarom is het van groot belang om scherp te zijn op de rol van verbinding bij het voorkomen en aanpakken van werkstress. Hier wordt extra aandacht voor gevraagd tijdens de Week van de Werkstress, die gisteren is gestart en loopt tot en met 17 november.

Totaalaanpak op verzuim, preventie en amplitie

De bedrijfsgezondheidszorg houdt zich nog altijd vooral bezig met verzuimbegeleiding en -preventie. Terwijl verreweg de meeste mensen gewoon lekker aan het werk zijn. In deze snel veranderende arbeidsmarkt, waarin schaarste om zich heen grijpt, is het belangrijker dan ooit om je medewerkers de volle aandacht te geven. Arbo Unie maakt hier werk van met een geïntegreerde aanpak op het gebied van verzuim, preventie en amplitie, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Geef stressfactor sociale onveiligheid geen kans!

In deze tijd van hybride werken en toenemende individualisering kunnen medewerkers makkelijk de verbinding met hun organisatie en collega’s verliezen. Terwijl die verbondenheid cruciaal is om stress buiten de deur te houden. De Week van de Werkstress staat dit jaar dan ook in het teken van (ver)binding. Maar vergeet de belangrijkste randvoorwaarde niet: sociale veiligheid.

Hoe haal je meer uit je PMO?

Het periodieke arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) wordt tegenwoordig bijna overal gecombineerd met het preventief medisch onderzoek (PMO). Dit kijkt breder, en zoomt bijvoorbeeld ook in op leefstijl en psychosociale belasting. Zo krijg je een completer beeld van aandachtspunten waar je mee aan de slag moet. Hoe zorg je daarbij voor duurzaam resultaat?

Financiële zorgen spelen steeds vaker een rol bij verzuim

Werknemers die uitvallen, maken zich vaker zorgen over hun financiële situatie dan vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Arbo Unie. Onderwerpen als ‘schulden’, ‘rekeningen’ en ‘inkomen’ worden significant vaker genoemd in de verzuimbegeleiding.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang iedere maand het laatste nieuws.

Aanmelden

Volg ons op social media

Nog meer nieuws