1. Nieuws

Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


Universiteit Utrecht (IRAS) en Arbo Unie starten academische werkplaats Beroepsmatige Blootstellingen

Het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht en dienstverlener Arbo Unie starten een academische werkplaats Risico Analyse van Beroepsmatige Blootstellingen. Blootstellingen die te maken hebben met arbeid zijn in principe vermijdbaar. Beter inzicht in de relatie tussen blootstellingen en ziekte levert een waardevolle bijdrage aan goede preventie. Welke factoren spelen een rol bij beroepsziekten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen? En wat zijn de relaties tussen gevaarlijke stoffen, overige risicofactoren en gezondheidseffecten? Meer inzicht hierin kan uiteindelijk leiden tot een effectievere en efficiëntere preventie van ziekte.

Zo maak je van wandelen een prioriteit

Sinds het begin van de coronacrisis wordt er in Nederland meer gewandeld. Tegelijkertijd hebben veel thuiswerkers aan het einde van de dag niet meer dan 1500 stappen op de teller staan – dat betekent slechts 12 minuten lopen. Dat betekent dat je 23 uur en 3 kwartier zit, ligt of staat. Schokkend, vindt bedrijfsarts Giny Norder. Haar advies: maak van wandelen een prioriteit.

Wat je nog niet wist over slaaptekort

Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Een goed moment om aandacht te vragen voor de gevolgen van een slechte nachtrust. Een veel voorkomend probleem: één op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft naar eigen zeggen problemen met slapen. Wat zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van slapen en slaaptekort? En hoe help je jezelf en je medewerkers om uitgerust te kunnen werken?

Hoe werken we in de toekomst?

De coronacrisis heeft de manier waarop we werken drastisch veranderd. En het ziet ernaar uit dat we niet meer helemaal teruggaan naar hoe het was, zeker niet voor iedereen met een kantoorbaan. Hoe wordt het wel? Hoe zien onze werkdagen en werkplekken er over vijf jaar uit? Een kijkje in de glazen bol van Erwin Speklé, ergonoom bij Arbo Unie.

Persbericht: Vaker en langer verzuim tijdens tweede golf

Somberheid door lockdown beïnvloedt herstel - Tijdens de tweede golf is er sprake van vaker en langer verzuim door besmetting met het corona-virus. Was tijdens de eerste golf de helft van de door corona gevelde mensen na twee maanden weer volledig aan het werk. Nu in de huidige tweede golf duurt dat bijna drie maanden. Volgens Arbo Unie hebben mentale factoren zoals somberheid en teleurstelling door de vele beperkende corona maatregelen invloed op de veerkracht van mensen, die daardoor minder snel herstellen van hun corona besmetting. Op 11 maart 2020 erkende de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 als pandemie, een reden voor Arbo Unie om nu, een jaar later, de balans op te maken.

Nog meer nieuws