1. Nieuws

Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.

Alle nieuwsartikelen


Medici moeten kiezen voor ‘bewegen als medicijn’

De medische beroepsgroep moet veel actiever aan de slag met gezondheid, preventie en leefstijladvisering. Daarvoor pleit Willem van Mechelen bij zijn afscheid als onderzoeksdirecteur bij VUmc. “We kunnen eindeloos praten, onderling en tegen patiënten, over de noodzaak van preventie maar dat zet geen zoden aan de dijk. We moeten direct aan de slag met het centraal stellen van preventie in de medische basis- en vervolgopleidingen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en veel goedkoper.”

Hoe houd je na de vakantie de ontspanning vast?

Vakantie: er even helemaal uit. Om bij te tanken, op te laden of gewoon lekker alleen maar leuke dingen te doen. Je zou zeggen dat iedereen daarna weer fris aan de slag kan. Voor de meeste werkenden klopt dat ook. Toch komen stress- en burn-outklachten juist na de vakantie vaker voor. Hoe komt dat? En hoe voorkom je dat jij of je medewerkers in de post-vakantiestress schieten?

Privacyrichtlijnen: wat verandert er in 2018?

Iedereen heeft recht op bescherming van persoonlijke gegevens. Met de huidige technologische vooruitgang is het steeds ingewikkelder om die voor iedereen te waarborgen. Daarom worden de privacyrichtlijnen verder aangescherpt. In mei 2018 treedt de nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking. Die heeft ook impact op de verwerking van gegevens van zieke medewerkers.

Hoe stimuleer je gezond gedrag bij medewerkers?

Iedereen is verantwoordelijk voor z’n eigen gedrag, of dat nou gezond of ongezond is. Ook jouw medewerkers. Tegelijkertijd kunnen de negatieve gevolgen van ongezond gedrag van individuen voor jou als werkgever wel merkbaar zijn. Je bent er dus bij gebaat dat je medewerkers gezond(er) leven en werken aan hun eigen vitaliteit: in hoeverre kan en mag je daarop sturen?

Succesvol reintegreren na een burnout

Ruim eenderde van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Van de medewerkers die vervolgens aan het werk gaan, krijgt 20 tot 30 procent helaas weer een terugval. Hoe komt het dat het zo lastig is om na een burn-out te re-integreren? Wat kunnen je medewerkers zelf doen om hun eigen re-integratie succesvol te laten verlopen en hoe kun jij hen als leidinggevende het beste ondersteunen?

Nog meer nieuws