1. Nieuws

Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


Persbericht: Oplossing voor terugdringen ziekteverzuim door werkstress: kijk naar energiebronnen i.p.v. hoeveelheid werk

Verzuim door stress kostte in 2017 2,8 miljard euro, zo berekende TNO. Met alleen maar stijgende percentages van werkenden met stress, neemt dit bedrag de komende jaren toe. Meer dan de hoogste tijd om het voorkomen van teveel werkstress echt goed aan te pakken. Uit onderzoek van Arbo Unie blijkt dat goed opladen meer positieve effecten heeft dan minder werken.

Kwart Nederlanders haalt te weinig voldoening uit zijn werk

Maar liefst 27 procent van de Nederlanders haalt te weinig voldoening uit zijn of haar werk. Dit blijkt uit een onderzoek van Vertellis onder 1.035 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Vier op de tien ondervraagden zou op werk graag meer tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling zoals mindfulness of stressreductietraining.

Vernieuwde richtlijn voor bedrijfsartsen bespoedigt aanpak verzuim bij psychische problemen

Werkstress is de belangrijkste oorzaak van verzuim in Nederland. De afgelopen jaren zijn de inzichten hoe je daar het beste mee om kunt gaan, veranderd. Aanleiding voor een herziening van de richtlijn Psychische problemen van de NVAB voor bedrijfsartsen. Waarin verschilt deze richtlijn van de vorige? En hoe draagt deze bij aan een snelle en duurzame terugkeer van een medewerker naar de werkplek?

Wintertijd: hoe kom je uitgerust de donkere maanden door?

In de nacht van 26 op 27 oktober gaat de klok een uur terug. De officiële start van het donkere seizoen. Binnen Europa is veel discussie of we de klok wel elk half jaar moeten blijven verzetten. En of de standaard dan zomer- of wintertijd moet worden. Wat zou dat betekenen voor je biologische klok? En hoe zorg je dat jezelf en je medewerkers toch fit de wintermaanden doorkomen?

Hoe help je je medewerkers te stoppen met roken?

Ook dit jaar is Stoptober de periode waarin rokers massaal samen stoppen met roken. Samen stoppen blijkt veel effectiever dan individuele pogingen. Nederland telt zo’n 3 miljoen rokers, van wie een derde elk jaar minstens één keer probeert om ervan af te komen. Hoe kun je je rokende medewerkers helpen te stoppen? En waarom zou je dat als werkgever willen?

Nog meer nieuws