1. Het laatste nieuws van Arbo Unie

Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


Fietsen naar het werk: gezond voor de mens, organisatie en maatschappij

Meer dan 50% van de Nederlanders zit meer dan 7 uur per dag. Het reisgedrag naar werk heeft hier een belangrijke bijdrage in. Een groot gedeelte van de Nederlandse beroepsbevolking gaat namelijk met de auto of het openbaar vervoer naar hun externe werklocatie (Ministerie van infrastructuur en Waterstaat, 2023). Om werkende Nederlanders aan te moedigen om te fietsen naar het werk is 25 mei de landelijke Fiets naar je Werk Dag. Een mooi moment om jouw werknemers te stimuleren om in beweging te komen.

Elke dag vol energie met Halo

Er is een aantal plekken op de wereld waar mensen op een gezonde manier bovengemiddeld oud worden. Dit komt door hun manier van leven. Geïnspireerd op deze gezonde leefgebieden heeft Arbo Unie een nieuw label geïntroduceerd: Halo. Een nieuw initiatief voor werkgevers die de energie en gezondheid van al hun medewerkers structureel willen verbeteren. Door verbinding, zingeving, gezonde voeding, beweging en ontspanning duurzaam te stimuleren. Met Halo brengen we de beste kennis, ervaring en voorbeelden uit deze gebieden, naar organisaties, teams en medewerkers. Zo geef je alle mensen in je organisatie, die elke dag het verschil maken, de aandacht die ze verdienen.

Nieuw wellbeing programma Halo stimuleert modern verantwoordelijk werkgeverschap

Halo is een nieuwe aanpak voor werkgevers die de energie en vitaliteit van al hun medewerkers structureel willen verbeteren. Als onderdeel van Arbo Unie ondersteunt Halo voltallige organisaties in de transitie naar modern verantwoord werkgeverschap. Waar veel leefstijl- en vitaliteitsprogramma's gericht zijn op preventie, focust Halo zich juist op het versterken van gezonde gewoontes, zowel op het werk als thuis. Het programma richt zich op blijvende gedragsverandering door het verbeteren van de werkomgeving, in combinatie met een teamgerichte aanpak en individuele begeleiding waarbij ook het thuisfront meedoet. Dat doet Halo door beweging, ontspanning, gezondere voeding, zingeving en verbinding te stimuleren.

Economische schade loopt in de tonnen door de overgang

De overgang levert (te) veel schade op voor de gezondheid van vrouwen én voor de economie en moet voor eens en altijd uit de taboesfeer gehaald worden. Daarin hebben politiek, werkgevers én vrouwen zelf een rol, stelt Rulanda van Kruysbergen. Zij is bedrijfsarts bij Arbo Unie en expert op het gebied van de overgang. Overgangsklachten worden lang niet altijd herkend. Terwijl uit meerdere onderzoeken blijkt dat 35% van het verzuim van vrouwen tussen de 45 en 55 jaar is gerelateerd aan de overgang. Vrouwen met ernstige overgangsklachten verzuimen acht keer vaker dan vrouwen zonder klachten. Goed dat de Week van de Overgang deze week hier aandacht voor vraagt.

Kwartaalcijfers verzuim: Re-integratie na long covid onvoldoende, verzuim duurt langer

Covid is alledaags verklaard en test- en isolatieadviezen worden ingeruild voor algemene hygiëneregels, aldus het OMT in februari dit jaar. “De gevolgen van Covid zijn allerminst alledaags of gewoon. Patiënten met long covid herstellen langzaam en re-integratie gaat niet goed”, aldus verzuimexpert Corné Roelen van Arbo Unie. Arbo Unie presenteert vandaag de verzuimcijfers over het eerste kwartaal van 2023 waarin de arbodienst inzoomt op covid cijfers.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang iedere maand het laatste nieuws.

Aanmelden

Volg ons op social media

Nog meer nieuws