1. Nieuws

Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


Academische werkplaats Arbo Unie en VUmc

Wanneer heeft een zieke medewerker baat bij snelle interventie om langdurig verzuim vóór te blijven? Onze innovatieve kennistool In.Zicht voorspelt dit nu nog beter dan voorheen. Met dank aan de Academische Werkplaats van Arbo Unie en VUmc die is opgericht om de kwaliteit van onze dienstverlening én de wetenschappelijke onderbouwing daarvan te bevorderen. Hoe doen we dat en wat heeft jouw organisatie daaraan?

Pesten en ongewenste omgangsvormen

Niet minder dan een half miljoen mensen in Nederland hebben last van pesten op de werkvloer. Van ogenschijnlijk onschuldige plagerijen tot stelselmatige intimidatie en vernedering. Pesten op het werk vormt een groot arbeidsrisico: het verhoogt de kans op stress, psychische problemen, depressies en zelfs langdurige uitval. Naar schatting zijn elk jaar 4 miljoen verzuimdagen terug te voeren op pesten. Cijfers om over na te denken. Hoe voorkom je dat pesten in jouw organisatie de ruimte krijgt?

Het werk van een bedrijfsarts: tijd voor een ander geluid!

Anjelica - Bedrijfsarts en blog is geen gelukkige combinatie. Dat merkte ik bij de voorbereiding van deze blog. Google maar eens op “bedrijfsarts en blog”. Ik kan je zeggen, daar word je niet vrolijk van. Wat een ellende, weerstand en aversie tegen de bedrijfsarts komt er dan naar boven. Als ik dit had gelezen, voordat ik solliciteerde bij Arbo Unie was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen. Want wie wil er nou een vak waar zo veel antipathie tegen is? Maar tegelijkertijd maakt mij dit ook strijdlustig: want hoe kan het nou dat ik met plezier naar mijn werk ga en het gevoel heb dat ik echt iets kan betekenen voor werknemers en werkgevers maar dat er tegelijkertijd zo’n beeld heerst over wat ik doe? Tijd dus om tussen dit rijtje negatieve blogs een ander geluid te laten horen van een bedrijfsarts in opleiding.

Behoud je medewerkers in een krappe arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds breder voelbaar: één op de vijf werkgevers ervaart inmiddels dat het werk onder druk staat door een tekort aan medewerkers. In sommige branches zelfs ruim één op de drie. Alle hens aan dek dus om je medewerkers niet alleen inzetbaar, maar vooral ook betrokken en gemotiveerd te houden.

Zo blijf je fris en fit na de vakantie

De zomervakantie zit er weer op, althans voor de meesten. Als je dan weer opgeladen en ontspannen aan de slag gegaan bent, wil je dat gevoel het liefst zo lang mogelijk vasthouden zonder weer op te gaan in de waan van de dag. Tegelijkertijd wil je misschien die extra vakantiekilo’s kwijt, of weer goed in je werkritme komen. Hoe krijg je dat voor elkaar? En hoe help je je medewerkers ook na de vakantie fris en fit te blijven?

Nog meer nieuws