- Werkgever
- Het laatste nieuws van Arbo Unie
Nieuwsoverzicht
Ontmoet Hans: IT Business Consultant pijl
Hans Akershoek werkt al sinds 2019 bij Arbo Unie. Hij is ooit begonnen als elektricien in de bouw, is daarna aan de slag gegaan als ondersteunend gemeentewerker en heeft ook bij een theeleverancier in Rotterdam gewerkt. Hans: ‘’Wat ik mooi vind aan Arbo Unie is dat wij mensen helpen om én te gaan werken én te zorgen dat ze niet gaan verzuimen’’.
Medewerkers duurzaam laten terugkeren naar het werk door voorspellende datapijl
Langdurig verzuim heeft gevolgen voor jouw organisatie. Het zorgt bijvoorbeeld voor druk bij de achterblijvende collega's, omdat zij met minder mankracht processen draaiende moeten houden. In een toch al schaarse arbeidsmarkt kan langdurig verzuim extra druk genereren op het op peil houden van de productiviteit. Daarnaast zorgt een langere verzuimduur voor vele hogere kosten. Het is dus belangrijk dat verzuimende medewerkers sterker en sneller terugkeren naar het werk. De innovatieve, online tool In.Zicht van Arbo Unie brengt met behulp van voorspellende data de mate van risico op langdurig verzuim in kaart.
Alarmerende cijfers: verzuim door psychische klachten in 2023 hoger dan ooitpijl
Psychische klachten drukken een steeds grotere stempel op het verzuim van Nederlandse werknemers. In het eerste kwartaal van 2023 viel ruim 26 procent van het totaal aantal verzuimdagen in de categorie psychisch verzuim. Al in 2019 luidde Arbo Unie de noodklok; destijds voorspelden we dat in 2030 een kwart van de werkenden zou uitvallen door stress- en burn-outklachten. Die alarmerende cijfers zijn nu al behaald. Als deze stijging doorzet, verwacht de Arbo dienstverlener dat in 2030 ruim een derde van de werkenden zal uitvallen door stressgerelateerde klachten.
Omgaan met verlies en rouw op het werkpijl
Helaas haalt niet iedereen de pensioengerechtigde leeftijd. Jaarlijks verliezen tienduizenden werkenden in Nederland een directe collega. Nog meer medewerkers krijgen te maken met het overlijden van een dierbare. Ingrijpende gebeurtenissen die impact hebben op het werk en de collegiale verhoudingen. Hoe ga je daar als organisatie mee om?
De RI&E naar een hoger planpijl
Waar gewerkt wordt, liggen gezondheidsrisico’s op de loer. De risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) is er om deze risico’s in kaart te brengen en aan de hand van een actueel plan van aanpak te beteugelen. Sinds juli 2022 zijn de regels aangescherpt voor de toetsing van de RI&E. Hoe werkt dit in de praktijk en wat levert het op?
Aanmelden voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en ontvang iedere maand het laatste nieuws.