1. Nieuws

Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


De overgang vraagt om aandacht

Oververmoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, het zijn klachten die al snel het stempel ‘stress’ opgedrukt krijgen, waarna ze als zodanig behandeld worden. Terwijl dergelijke klachten bij een steeds grotere groep vrouwen ook te maken kunnen hebben met de overgang. En daarmee om een andere aanpak vragen. Dat begint bij het herkennen en erkennen van overgangsverschijnselen en de impact daarvan op het werk.

Zwaar beroep en toch fit de eindstreep halen

We moeten langer doorwerken in Nederland. Eerder stoppen met werken is voor velen geen mogelijkheid. Het vroegpensioen is afgeschaft en de AOW-leeftijd blijft stijgen. In 2022 krijg je dat basispensioen pas vanaf het moment dat je 67 jaar en drie maanden bent. Niet iedereen haalt fit de eindstreep, zeker niet in zogenoemde zware beroepen.

Nieuw bloed versterkt bedrijfsartsenpool

In april gaat voor de tweede keer in een halfjaar een groep arts-trainees van start bij Arbo Unie. Jonge basisartsen en zij-instromers die zo’n twee jaar intensief kennismaken met het mooie vak van bedrijfsgeneeskunde. Zij doorlopen een uniek programma onder begeleiding van onze geregistreerde praktijkopleiders. Dat levert aan alle kanten winst op: het zorgt voor de nodige instroom van bedrijfsartsen, brengt extra energie in de organisatie en het draagt bij aan kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.

Strenger toezicht op RI&E

Minder dan de helft van de organisaties beschikt over een Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) met bijbehorend plan van aanpak. Dit komt naar voren uit de Arbobalans 2018 van TNO. Reden voor staatssecretaris Tamara van Ark van SZW om de arbeidsinspectie strenger op te laten treden wanneer een bedrijf niet aan deze arboverplichting voldoet. Wat verandert er en hoe houd je de RI&E up-to-date en arbeidsomstandigheden top of mind?

Persbericht: Verbanen brengt ook medewerkers in regio Eindhoven naar passend werk

Verbanen opent een tweede vestiging in Eindhoven. Dit bedrijfsonderdeel van Arbo Unie, dat begin 2018 in Rotterdam is gestart, richt zich op de begeleiding en herplaatsing van werknemers die zijn vastgelopen in hun huidige baan. Sinds de introductie begeleidt Verbanen tientallen medewerkers in uiteenlopende trajecten.

Nog meer nieuws