1. Nieuws

Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


Angst voor overbelasting werknemers vanwege avondklok - Arbo Unie adviseert werkgevers om de teugels te laten vieren

Homecrafting is de nieuwe teneur, oftewel je werktijden en omstandigheden aanpassen aan de situatie. Werd de vrijheid van mensen overdag al flink beperkt door de maatregelen tegen corona, nu zijn de mogelijkheden ook tijdens de avonduren beperkt. Juist die momenten waarop mensen ontspannen. Overbelasting ligt daarom op de loer. Arbo Unie adviseert werkgevers daarom om vrijheid te bieden om de werkdag aan te passen, zodat er overdag ruimte is voor zaken als een wandeling, sport, thuisscholing of een boodschap. Anita Koops, strategisch Arbeids- en Organisatiekundige bij Arbo Unie. “Juist door de nieuwe maatregelen is het van belang om het werk zo in te richten dat het mensen helpt veerkracht te behouden of te herwinnen.”

Blog: in 2021 ga ik het echt anders doen

Was 2020 een jaar om snel te vergeten? Of een jaar om niet te vergeten? Het was een jaar waarin ik veel nieuwe dingen heb meegemaakt, net zoals iedereen, en ook een jaar waarin ik veel dingen heb geleerd die ik zeker in 2021 wil meenemen.

Ergonomisch verantwoord achter je bureau

Bijna 40 procent van de beroepsbevolking in Nederland werkt minstens 6 uur per dag aan of met een beeldscherm. Geen gevaarlijk werk, maar wel veel zitten en weinig bewegen en tegelijkertijd fysiek belastend. Om te voorkomen dat je hierdoor klachten krijgt, kun je meer doen dan je werkplek goed instellen. Ook thuis.

Fit voor de job in 2021

Het nieuwe jaar is ingeluid. Vol goede voornemens: meer bewegen, een paar kilo eraf, meer tijd vrijmaken voor zaken die er echt toe doen, stoppen met roken. Veel van die voornemens gaan over gezonder leven en een betere balans. Zeker in deze tijd een belangrijk aandachtspunt en een mooi thema dat je ook in je organisatie kunt doortrekken. Wij geven 7 tips vanuit diverse invalshoeken om dit jaar goed uit de startblokken te komen.

Minder ziekmeldingen in vierde kwartaal

Verzuim na corona duurt in één op de vijf gevallen hardnekkig lang. Na een piek in september, registreerde Arbo Unie een daling van het aantal ziekmeldingen in oktober en november. Hoewel het in december weer wat toeneemt, blijft het aantal ziekmeldingen in het vierde kwartaal substantieel lager dan normaal in deze tijd van het jaar. Het aantal verzuimdagen neemt relatief minder af, een teken dat de verzuimduur gemiddeld toeneemt. Met name in de zorg blijft het verzuim onverminderd hoog. In deze sector is de werkdruk en de mentale belasting extra hoog vanwege COVID-19 en dat maakt re-integratie moeilijk.

Nog meer nieuws