1. Ontmoet Erwin Speklé ergonoom

Ontmoet Erwin Speklé: Ergonoom

Erwin Speklé werkt als ergonoom bij Arbo Unie. Het was in Noorwegen waar hij voor het eerst in aanraking kwam met het vak ergonomie. Hij begon zijn loopbaan ooit als fysiotherapeut, maar heeft zich vervolgens bijgeschoold tot ergonoom en werd actief bij de Noorse beroepsvereniging voor ergonomen. Eenmaal terug in Nederland heeft hij nog een ergonomieopleiding gedaan en is tegelijkertijd bij Arbo Unie gaan werken. En bij Arbo Unie is hij gebleven. Wat houdt het werk als ergonoom bij Arbo Unie in en wat maakt het werken bij Arbo Unie zo leuk?

Werken Bij Erwin Speklé ergonoom Arbo Unie

Van kleine werkzaamheden tot grote projecten

Een ergonoom bij Arbo Unie houdt zich bezig met diverse vragen op het gebied van ergonomie waaronder de optimalisatie van fysieke belasting. Het werk verschilt van relatief eenvoudige werkplekonderzoeken tot complexe projecten, waar soms honderden uren in gaan zitten. Projecten waar je echt dingen met elkaar bouwt. Erwin: “Wij werken bijvoorbeeld voor een grote chipsfabrikant. Hun machines moeten niet alleen goede chips maken, maar ook goed onderhouden worden. Een monteur moet wel in de machine kunnen komen voor onderhoud of om het te kunnen schoonmaken. Het ontwerp moet daar rekening mee houden. Hier geven we dan advies over. Het is leuk dat ik weleens langs een gebouw rijd en dan denk; aan de inrichting van dit gebouw heb ik een bijdrage geleverd.”

Het advies draag je binnen een organisatie ook uit richting het management en de leidinggevenden. Het gaat dan onder andere om het creëren van bewustwording. Bijvoorbeeld als organisaties hun kantoorinrichting op een bepaalde manier vormgeven, dat ze er rekening mee moeten houden dat medewerkers daar niet overbelast van raken. Door deze participatieve benadering voelt de klant zich meer betrokken en worden adviezen ook vaker geaccepteerd en doorgevoerd. Zo zorg je samen voor een betere werkomgeving.

Horizon verbreden door de samenwerking met andere disciplines

Bij Arbo Unie werk je in een multidisciplinair team. Dat team bestaat uit diverse experts. Bijvoorbeeld arbeidshygiënisten, adviseurs arbeidsomstandigheden, veiligheidsdeskundigen, arbeids- en organisatieadviseurs en bedrijfsartsen. Binnen een project kijkt een veiligheidsdeskundige bijvoorbeeld of een gebouw veilig is, een arbeidshygiënist kijkt naar het klimaat en ergonomen bijvoorbeeld naar de gebruiksvriendelijkheid van de inrichting. Dit samenspel aan expertise helpt niet alleen de klant, maar is ook effectief voor jezelf. Je verbreedt zo je eigen horizon.

Ruimte voor wetenschappelijk onderzoek

Arbo Unie heeft het Kennisinstituut Werk en Gezondheid die wetenschappelijk onderzoek uitvoert waar je als ergonoom ook actief in kunt worden. Erwin: “Ik heb pas onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een exoskelet voor een grote gasleverancier. Een exoskelet is een raamwerk dat aan de buitenkant van het lichaam zit, je kunt dit aantrekken. Het skelet ondersteunt bewegingen, bij bijvoorbeeld het optillen van je arm. Dit is een voordeel als je in je werk veel moet tillen. Ik heb onderzocht of dit hulpmiddel medewerkers helpt duurzaam inzetbaar te blijven; of ze hun werk op een goede manier kunnen blijven doen tot hun pensioen. Het is leuk om dit onderzoek samen met de organisatie en universiteiten uit te voeren. Je leert er namelijk zelf een heleboel van.” 

Vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden

Erwin: “Arbo Unie is een grote organisatie waarbij circa tienduizend bedrijven zijn aangesloten. Ik kan mijn wetenschappelijke kennis en inzichten toepassen, maar ook meer kennis opdoen. Je draagt echt iets bij aan werkend Nederland. Een verbetering van de werkplek heeft fundamentele invloed op iemands leven. Bij Arbo Unie krijg je genoeg autonomie en heb je veel vrijheid om te doen wat je leuk vindt en waar je kwaliteiten liggen. En we bieden ook graag perspectief. Heb je nog geen ervaring in ergonomie? Ook dan kan Arbo Unie jou ondersteunen in het behalen van je certificering.”

Deel deze pagina

Kom ook werken bij Arbo Unie

Bekijk onze vacatures

Wil jij ook graag als ergonoom werken bij Arbo Unie? Reageer dan snel op één van onze vacatures.