1. Op zoek naar werkgeluk in spannende tijden

Op zoek naar werkgeluk in spannende tijden

Door krapte op de arbeidsmarkt neemt de werkdruk in alle sectoren toe. En buiten het werk om dringen zich allerlei andere stressfactoren op: oorlog in Oekraïne, het coronavirus dat nog altijd op de loer ligt, torenhoge inflatie, energierekeningen die niet meer te betalen zijn. Hoe houd je dan je medewerkers gelukkig en tevreden?

Werkgeluk werknemers

Op 19 september gaat de Week van het Werkgeluk van start. Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbo Unie: “Het onderwerp is actueler dan ooit. Ook in medische wetenschap: alleen al in 2021 zijn er ongeveer 200 studies over werkgeluk gepubliceerd. In de vorige eeuw kon je ze op één hand tellen. Die ontwikkeling komt niet uit de lucht vallen – de beroepsbevolking vindt werkgeluk steeds belangrijker. Voor werkgevers is het dan ook goed zich te realiseren dat mensen daarnaar op zoek zijn. En dat je dus als je medewerkers wilt vinden, binden en boeien, hier serieus aandacht aan moet schenken. Niet alleen in die ene week, maar het hele jaar door.”

Hoe bevorder je het werkgeluk van je medewerkers?

  • Werk aan een goede basis: We weten dat mensen lekker in hun vel zitten als ze hun kennis en vaardigheden kunnen inzetten en ontwikkelen, waardering krijgen, zich verbonden voelen met hun team en de organisatie, en ervaren dat ze zelfstandig kunnen werken met voldoende regelmogelijkheden. Wil je werken aan werkgeluk, focus je dan primair op deze aspecten.
  • Bied een goede werk-privébalans: Zeker de jonge generatie werknemers stelt zich de vraag: is het werk in te passen in mijn leven? Dat is een andere manier van denken dan voorheen, toen het vanzelfsprekend was om je privéleven aan te passen op het werk. Die verschuiving in het denken is door het thuiswerken verder versterkt. Als je dat als werkgever kunt faciliteren, draag je bij aan het werkgeluk van je medewerkers.
  • Verlies het teamgevoel niet uit het oog: Thuiswerken kan bijdragen aan een betere werk-privébalans maar heeft als risico dat medewerkers minder gericht zijn op het team en de sociale contacten in het team. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld ook lastiger om nieuwe medewerkers goed te laten landen. Zoek ook hierin de balans: wat is nodig om het teamgevoel in stand te houden?
  • Blijf met medewerkers in gesprek: Het zwaartepunt van wat medewerkers gelukkig en tevreden maakt in hun werk, verschilt per persoon. Neem daarom het onderwerp werkgeluk standaard mee in beoordelingsgesprekken en bouw ook buiten de HR-cyclus om ruimte in om het hierover met je medewerkers te hebben. Waar krijgen zij energie van? Waar lekt het weg? En hoe kun je er samen voor zorgen dat die balans positief blijft uitslaan?
  • Neem daarbij ook leefstijl mee als werkgeluksfactor: Voor gezonde, energieke medewerkers is het makkelijker om werkgeluk te ervaren dan voor wie die door leefstijl- en privé-issues tegen beperkingen aanloopt. Denk aan schulden of gezondheidsproblemen door overgewicht. Ook daarin kun je als werkgever meedenken over en -werken aan manieren om die energielekken te dichten – bijvoorbeeld met gerichte coaching. 

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie je kan helpen je medewerkers gelukkig en tevreden te houden en daarmee aan je te binden? Neem dan contact op met informatie@arbounie.nl.

Deel deze pagina