1. Succes met sturen op motivatie

Succes met sturen op motivatie

Enthousiaste en gemotiveerde medewerkers, wie wil ze niet? Medewerkers die energiek opstaan en hun werk met toewijding en trots doen, niet incidenteel maar altijd, maken echt een verschil voor je organisatie. De kunst is dan ook om de positieve energie waarmee de meeste medewerkers aan een baan beginnen, vast te houden. Hoe draag je daar als werkgever aan bij?

Succes met sturen op motivatie 700 x 300px

Gemotiveerde en enthousiaste mensen halen voldoening uit hun werk, voelen zich vitaal en zijn trots op wat ze doen. Ze vinden zichzelf vaak goed bij hun organisatie en haar doelen passen. Het plezier in hun werk straalt niet alleen af op hun prestaties, maar ook op hun omgeving: het werkt aanstekelijk. Een positieve relatie tussen motivatie en prestaties van organisaties blijkt ook uit de Gallup Q12, wereldwijd het meest gebruikte onderzoeksinstrument om medewerkerbetrokkenheid te meten. Organisaties met medewerkers met veel positieve energie:

  • scoren 10 procent hoger op klantloyaliteit;
  • verkopen 20 procent meer;
  • zijn 17 procent productiever;
  • zijn 21 procent winstgevender;
  • hebben 41 procent minder verzuim; 
  • maken 40 procent minder fouten.

Alle reden dus om werk te maken van motivatie en te investeren in een prettige werksfeer. 

Verrassende impact

Motivatie zit voor een groot deel in mensen zelf. “Toch hebben de werkomgeving en de werkomstandigheden ook veel invloed”, vertelt Robin Elisa Luijmes, GZ-psycholoog i.o. bij Arbo Unie. “De faciliteiten die medewerkers tot hun beschikking hebben, dragen bijvoorbeeld verrassend veel bij aan hun psychisch welbevinden. Denk aan instelbaar meubilair, goede verlichting, de mogelijkheid om zelf de temperatuur te regelen, een fijn bedrijfsrestaurant. Daarmee stijgt de productiviteit met 10 tot 38 procent. Niet alleen vanwege die faciliteiten zelf, maar ook doordat medewerkers daardoor merken dat er goed voor ze gezorgd wordt. Met goede faciliteiten voelen ze zich meer gewaardeerd. Ook de uitstraling van het gebouw zelf heeft impact: in een inspirerende, lichte omgeving, voelen mensen zich prettiger. En nog bepalender voor de sfeer dan de fysieke werkomgeving is de bedrijfscultuur: in een organisatie waar vertrouwen heerst en waar open gecommuniceerd wordt, kunnen talenten bloeien.”

Motivatie zit voor een groot deel in mensen zelf. Toch hebben de werkomgeving en de werkomstandigheden ook veel invloed.

Hoe zet je de positieve spiraal in werking?

Het belangrijkste voor een positieve werksfeer is dat medewerkers zich verbonden voelen met hun team en dat ze voldoende autonomie ervaren. Met deze tips van Robin Elisa maak je hier effectief werk van:

  • Als medewerkers het gevoel hebben dat hun leidinggevende niet vanuit een ivoren toren over hen beslist maar een van hen is, zijn ze sneller geneigd harder te lopen. Laat je daarom regelmatig zien en toon oprechte interesse in je medewerkers. Ook in hun thuissituatie.
  • Zorg dat goede prestaties gezien worden en vier successen. En geef complimenten: ere wie ere toekomt.
  • Maak ruimte voor ontspanning: zie erop toe dat je medewerkers voldoende pauzes krijgen waarin ze even het hoofd leeg kunnen maken. Dan zijn ze daarna veel creatiever en productiever dan als ze zouden doorwerken.
  • Organiseer ook leuke dingen om het werk heen. Zoals een etentje of een sportieve activiteit. Dat werkt teambuilding en -binding in de hand.
  • Wees transparant in je communicatie, juist ook in tijden van veranderingen. En merk je dat het even niet zo goed loopt, maak dat dan bespreekbaar. Kijk daarbij ook naar wat wél goed gaat en geef opbouwende feedback.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe je de werksfeer in jouw organisatie positief kunt beïnvloeden en hoe Arbo Unie daarbij kan ondersteunen, bijvoorbeeld met trainingen? Neem dan contact op met Teunie Louman van het Team Interventies: teunie.louman@arbounie.nl of 06 5250 1115.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht